A leveskocka halála, avagy hogy készítsünk alaplevet? 4 bevált recept

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Kétségtelenül gyorsabb megoldás egy leveskockát belepottyantani a rotyogó vízbe, ám ha nyugodt lelkiismerettel akarsz a családod szemébe nézni, felejtsd el az ízfokozókat, és tanulj meg alaplevet készíteni. Megmutatjuk, hogyan!
A leveskocka halála, avagy hogy készítsünk alaplevet? 4 bevált recept2010. 09. 26. Gasztro rovat  Forrás: Nõk Lapja Konyha
A receptek hozzávalóiban rendszeresen szerepelnek a különféle alaplevek, sokan viszont nem tudják pontosan, hogyan kellene ezeket előállítani, ezért inkább ízfokozókban és sóban gazdag leveskockát használnak. Bár az a gyorsabb módszer, az alaplével készített ételek íze sokkal finomabb és koncentráltabb, ezért érdemes néha készíteni egy-egy nagyobb adagot, és lefagyasztani. A művelet semmivel sem nehezebb, mint egy leves megfőzése, Tobai Róbert megmutatja, hogyan fogjunk hozzá.

A szakértő válaszol

Sokszor hallom, hogy a profik alaplével főznek, de nem tudom pontosan, mi az, illetve hogyan készíthetném el otthon. Tudnának tanácsot adni?” (Kissné Surányi Mária, Balatonfüred).

Tobai Róbert: Az alaplé (francia kifejezéssel fond) csont, inak, bőr, illetve zöldségek felhasználásával készül. Az éttermekben nélkülözhetetlen, hiszen sok fogásnak (pl. mártások, krémlevesek, rizottók stb.) ez az egyik legfontosabb összetevője, meghatározza az ízek harmóniáját. Nagyon hasonlít a tiszta hús- vagy zöldséglevesre, de jellemzően enyhébb ízesítésű. Alaplevet főzhet zöldségekből, különféle húsos csontokból, illetve halcsontból és -nyesedékből is. (A hal lehet édesvízi vagy tengeri is, érdemes figyelni rá, hogy később is a hozzá illő halételt ízesítse vele!) A halalaplének elég lehet 30–40 perc főzés is, míg a húsos csontokból készült alapleveket akár 4–10 órán át is készítheti. Ettől nem kell megijedni, ha már feltette főni az alaplevet, nem kell többet foglalkozni vele, „elvan magában”. A főzés végén egy tiszta textilen (pl. ritkább szövésű konyharuha, pelenka) szűrje át, majd tegye hűtőbe. Amit nem használ fel, azt ossza több adagra, és tegye be a fagyasztóba, így bármikor előveheti, ha szükség van rá. Ha túl sok húslevest főzött, abból is nyugodtan tegyen átszűrt levet a mélyhűtőbe, és felengedés után használja alapléként!

 Zöldséges alaplé

Hozzávalók 3 literhez:

A leveskocka halála, avagy hogy készítsünk alaplevet? 4 bevált recept10 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
1 darab zellergumó
5 fej gomba
2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
só, bors
olaj

A megtisztított sárgarépát, fehérrépát és zellert felkockázzuk, és nagyon kevés olajon kissé lepirítjuk. Felöntjük 4 liter vízzel, főzni kezdjük, majd hozzáadjuk a megmosott gombát és a fokhagymát. A vöröshagymát félbevágjuk, a vágott felét kevés olajon aranybarnára pirítjuk egy serpenyőben, és az alapléhez adjuk. Ezután tesszük bele a csokorba fogott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, majd leszűrjük, és hűtőbe tesszük.

 Marhaalaplé

Hozzávalók 3 literhez:

A leveskocka halála, avagy hogy készítsünk alaplevet? 4 bevált recept2 kg marhacsont
1 nagy zellergumó
4 szál répa
4 szál fehérrépa
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 fej gomba
negyed kelkáposzta nagyobb darabokra vágva
só, bors
olaj

A zellert, a sárgarépát és a gyökeret nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd kevés olajon (egy fazékban) lepirítjuk. Hozzáadjuk a marhacsontot, felöntjük 4 liter vízzel, majd beletesszük a kelkáposztát, a gombát és a fokhagymát. A vöröshagymát félbevágjuk, a vágott felét aranybarnára pirítjuk egy serpenyőben, és az alapléhez adjuk. Sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön legalább 3-4 órán keresztül főzzük. Ha kész, textilen (pl. pelenka, konyharuha) átszűrjük, és hűtőbe tesszük.

 Halalaplé

Hozzávalók 3 literhez:

A leveskocka halála, avagy hogy készítsünk alaplevet? 4 bevált recept2 kg halcsont (tengeri vagy édesvízi)
1 szál póréhagyma
3 darab paradicsom
1 darab paprika
2 fej vöröshagyma
só, bors, babérlevél

Egy nagy fazékba 4 liter vizet engedünk, és a halcsontot beletéve főzni kezdjük. Ha felforrt, hozzáadjuk a tisztított, kockára vágott vöröshagymát, a nagyobb darabokra vágott póréhagymát, a paradicsomot és a paprikát. Sóval, borssal és babérlevéllel ízesítjük, és lassú tűzön főzzük. Ha a halcsont már teljesen szétfőtt, akkor átszűrjük, jó lehet erre a célra például egy tiszta textilpelenka vagy ritkább szövésű konyharuha is.

 Csirkealaplé

Hozzávalók 3 literhez:

A leveskocka halála, avagy hogy készítsünk alaplevet? 4 bevált recept2 kg csirke far-hát
4 szál sárgarépa
3 szál fehérrépa
1 darab zellergumó
1 szál póréhagyma
4 darab gomba
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma


Egy nagy lábosba 4 liter vizet öntünk, beletesszük a far-hátat, és főzni kezdjük. Amikor felforrt, leszedjük a habját, és hozzáadjuk a megtisztított sárgarépát, fehérrépát és zellert. Ezután következik a nagyobb darabokra vágott póréhagyma, a megmosott gomba, a fokhagyma és az alaposan megmosott, de héjas vöröshagyma. Sózzuk, és lassú tűzön 3 órán át főzzük. Ha kész, akkor textilen (pl. pelenka, konyharuha) átszűrjük, és hűtőbe tesszük.

Cikkünk a Nők Lapja Konyha szeptemberi számából közölt részletet.
Itt tudsz előfizetni a magazinra »

Levesreceptek őszi estékre:

Hogyan készítsünk alaplevet?

3 fantasztikus raguleves »
Hogyan készítsünk alaplevet?

Karalábéleves húsgolyókkal »
Hogyan készítsünk alaplevet?

Csípős krumplileves »
Címkék: recept, leves, alaplé
Nyereményjáték Nesquik kakaó ital

Nesquik kakaó ital

Megnyerheted a Nesquik ajándékát, egy Nesquik családi csomagot!

Játszom
Nyereményjáték Alveola

Alveola

Megnyerheted az Alveola ajándékát, a 3 db Cuisinart mini robotgépek egyikét!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Folttisztítás húsvéti lakomák után

Folttisztítás húsvéti lakomák után

Vége a húsvéti ünnepeknek, asztalt bontott a rokonság,...
Facebook lájkok száma
Illatos fűszerkertek

Illatos fűszerkertek

Akár egy cserépben, akár egy falon megtermelhetjük a...
Facebook lájkok száma
A 10 éves hárfaművész

A 10 éves hárfaművész

Alisa Sadikova még csak 10 éves, de elképesztő...
Facebook lájkok száma
Balesetben meghalt Károly herceg sógora

Balesetben meghalt Károly herceg sógora

A 62 éves férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett,...
Facebook lájkok száma
„Ha mozdulok, egész vagyok”

„Ha mozdulok, egész vagyok”

Szabad tánc, terápia és mozgásmeditációs módszer...
Facebook lájkok száma
Fergeteges fotók: macskáikkal táncolnak a gazdik

Fergeteges fotók: macskáikkal táncolnak a gazdik

A cicák állítólag maguk kérik, hogy táncoljon velük a...
Facebook lájkok száma
13+1 ötlet kerti zuhanyzóra

13+1 ötlet kerti zuhanyzóra

Ugyan még nem a legjobb az idő, de álmodozni és...
Facebook lájkok száma
Ami a kulisszák mögött van: őrült sztárallűrök

Ami a kulisszák mögött van: őrült sztárallűrök

Adele öltözőjében mindig lennie kell ciginek, de tilos...
Facebook lájkok száma
Út a semmibe – lenyűgöző képek

Út a semmibe - lenyűgöző képek

Az Atlanti út 8 hídból áll. A Romsdal-félszigetet köti...
Facebook lájkok száma
Családi titkairól vallott Várkonyi Andrea

Családi titkairól vallott Várkonyi Andrea

A Tények műsorvezetője eredetileg orvosnak készült, ám...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2

Legtöbbet megosztott cikkek

10 szuper Facebook-oldal anyukáknak

10 szuper Facebook-oldal anyukáknak

Íme, a mi kedvenceink!
Facebook lájkok száma427 Hozzászólások száma2
Itt a nők átlagosan 10 gyereket szülnek

Itt a nők átlagosan 10 gyereket szülnek

Négyszázan voltak, ma 42 ezren vannak. Magyarországon...
Facebook lájkok száma209 Hozzászólások száma4
A jóganadrág váltja le a farmert

A jóganadrág váltja le a farmert

Az amerikai tinik szerint a farmer már nem menő.
Facebook lájkok száma198
Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Hivatalos játékkészlet lehet a kreatív apuka...
Facebook lájkok száma106
Együk vagy ne együk? 10 tévhit az étkezésben

10 tévhit az étkezésben

Ehetünk-e tojást, vagy inkább korlátozzuk a...
Facebook lájkok száma101
Oreo torta

Oreo torta

Te is imádod az Oreo kekszet? Képzelj el egy egész...
Facebook lájkok száma95
3 recept avokádóval

Avokádó

Most akkor zöldség vagy gyümölcs? A végeredmény, úgy...
Facebook lájkok száma94
Futtatók markában – magyar prostituáltak Zürichben

Futtatók markában – magyar prostituáltak Zürichben

A többség kényszer hatására válik prostituálttá
Facebook lájkok száma60

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem