Gasztro

Ételek borhoz: érdekes csokitorta a sztárséftől

Nem mindegy, mire iszunk. Az sem, hogy mit iszunk. Nem is beszélve arról, hogy mennyit… A jó ételekkel nem spórolunk ebben a rovatban, ideje, hogy a borról is essék szó.

Ételek borhozTamás ezúttal nem olyan recepteket keresett, amelyek borral készülnek, hanem olyanokat, amelyekhez kimondottan illik a hegy leve. De ha a borral történő főzésről beszélünk, valami fontosat azért muszáj tisztázni: csak jó minőségű nedűt tegyünk az ételbe! Ne úgy gondolkodjunk: ez a rosszabb vörösbor a marhapörkölthöz még jó lesz. Nem lesz jó. Egyre több szó esik arról, hogy a jó étel titka a jó minőségű alapanyag, és ez a borra is igaz.

Ez a három étel sajátos szempontból került egymás mellé. A csirkemellsalátához fehérbort, a lazachoz rozét, a desszerthez pedig vörösbort ajánl séfünk. Szabályok vannak ugyan, de nem szabad őket túl komolyan venni!

Alapjában igaz, hogy fehér húshoz, csirkéhez, halhoz, a tenger gyümölcseihez leginkább valami fehér és száraz ital illik, de vannak olyan testes, nehéz fehérborok is, amelyek marhahús mellé kívánkoznak. És vannak olyan zsíros halak, amelyekhez jólesik némi vöröset inni. A félédes, édes borokat desszertekhez szokták választani, de néha salátához, sajthoz is illenek. Léteznek jól bevált párosítások. Ismert és szeretett paprikás ételeinkhez kínáljunk kadarkát! Olyan, mintha egymás mellé találták volna ki őket.

Összefoglalva: mindenki igyon olyan bort, amilyet szeret, amilyet kíván, és persze, ha teheti, válasszon a hazai borászok munkái közül!

Egészségünkre!

 

Érdekes csokitorta (1 óra 15 perc)

Hozzávalók: 1 és ¾ csésze cukor, 1,5 csésze liszt, 10 ek. kakaópor, 3 tk. sütőpor, 1 kk. só, ¾ csésze tej, ½ csésze olvasztott vaj, 1,5 tk. vaníliaaroma, ¾ csésze barna cukor, 1 és ¾ csésze meleg víz.

A cukor 2/3 részét, a lisztet, a sütőport, 5 ek. kakaót és a sót összekeverjük. A tejet, a vaníliaaromát és az olvasztott vajat szintén összekeverjük, majd a száraz keverékhez adjuk. Elkeverjük, és beleöntjük egy kb. 30×22 cm-es tepsibe. A maradék kakaót, cukrot és a barna cukrot összekeverjük, majd rászórjuk a tepsiben lévő tésztára. Ráöntjük a meleg vizet. Tilos összekeverni! 165 °C-ra előmelegített sütőben kb. 1 órát sütjük. Ne ijedjünk meg, hogyha a sütemény alja nem sül meg teljesen. Ez teszi érdekessé és különlegessé!

Ételek borhoz

 

A héten további két, borokhoz jól passzoló étel (csirkemellsaláta, szezámmagos lazac édes-sült fokhagymával) receptjét találjátok a Nők Lapjában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top