Gasztro

Szilva a köbön: szilvafagylaltrecept a sztárséftől

Ne kerteljünk: Magyarország szilvanagyhatalom! Rengeteg fajtája terem nálunk ennek az ízletes és rendkívül egészséges gyümölcsnek. Esszük nyersen is, de eltesszük befőttnek, lekvárnak, és van még, ugye, ez a bizonyos… szóval a szilvapálinka.

Szilva a köbönA szilvaszezon egészen hosszan belenyúlik az őszbe, köszönhetően a sok fajtának. Enni érdemesebb a nagyobb, zöldes húsú gyümölcsöket, míg gombócba inkább a kisebb, aromásabb fajtákat tegyük! És ne feledkezzünk meg egy pillanatra sem arról, hogy a szilva rendkívül egészséges! Tele van vitaminnal, ásványi anyaggal, antioxidánssal, és valóban serkenti az emésztést. Székrekedés ellen tökéletes. Amennyiben valakinek ilyen gondja van, kezdje a reggeleket éhgyomorra elfogyasztott pár szem aszalt szilvával. Ha úgy jobb, akár vízbe is beáztathatja, és eheti úgy is.

A szilva rengeteg süteményhez használható, készíthetünk belőle piskóta mellé egy kis rösztit is (kevés víz, sok cukor, citromlé, fahéj).

Tamás egy szilvasörbetet készített, amelyet a világon nem kizárólag édességként ismernek, hiszen két karakteres ízű fogás között semlegesíteni képes az ízlelőbimbókat. Ezért a menüsorokban is szerepel két fogás között, desszertként pedig különösen a nagyon fűszeres étel után ajánlható. Tej nélkül készített gyümölcsfagylaltként is aposztrofálhatjuk, de vigyázzunk a házi elkészítésnél a cukor mennyiségére! Ha ugyanis túl sokat teszünk hozzá, nem fagy meg rendesen, ám ha túl keveset, akkor meg kőkeményre dermed…

Húsok mellé is nagyon illik a szilva, sőt ahogy Tamás bemutatja, még a húsokba is. A fűszerek közül az illatosakat adjuk hozzá: az ánizst, gyömbért, fahéjat, szegfűszeget, sőt a fokhagymát!

Ha tehetjük, tegyünk el belőle a télre, lehetőleg lekvár formájában.

Jó étvágyat!

Szilvafagylalt (70 perc + fagyasztás)

Hozzávalók: 2 kg szilva, 1 rúd fahéj, 30 dkg barna cukor, 1 csillagánizs, 1 kk. gyömbérpor.

A szilvát megmossuk, szárazra töröljük, és kimagozzuk. A fűszereket 2 dl vízben, kis lángon, fedő alatt 10 percig főzzük. A szilvát a cukorral, a gyömbérrel, a fűszerkivonattal és egy csipet sóval feltesszük főni. 20 percig nagy lángon, majd újabb 20 percig kis lángon főzzük. Lehúzzuk a tűzről, és átpasszírozzuk, hogy semmi rost és héj ne maradjon benne. Az így kapott szilvavelőt lehűtjük, majd mélyhűtőbe tesszük, és az elején fél-, később negyedóránként habverővel megkeverve kifagyasztjuk. Természetesen készíthetjük fagylaltgépben is.

Szilva a köbön

 

A héten két további isteni szilvás receptet (szilvasaláta marhahússal, szilvával töltött diós csirkemell) találhattok a Nők Lapjában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top