Gasztro

Vezess te is jógakonyhát! 5 egyszerű vega recept

Pontos felmérés még nem létezik, amely megmondaná, hogy a hazai jógagyakorlók közül mennyien lettek húshagyók, de a klasszikus jógaétrend egyre népszerűbb. A szeptember 12-i jógafesztivál kapcsán feltérképeztük a jógakonyhát.
Mit egyen a jógázó?

I. jógafesztivál

Mikor: 2010. szeptember 12., vasárnap, 09.00–21.00
Hol: Budapest, WestEnd-tetőkert
Bővebben »

A jógatáplálkozás többnyire laktovegetáriánus, gabonákból, hüvelyesekből, gyümölcsökből, zöldségekből, diófélékből és magvakból, valamint tejtermékekből áll.

Az indiai közösségekben, az úgynevezett ásramokban tradicionális hagyományokat követnek, északról a déli területek felé haladva egyre erőteljesebb a fűszerezés, csípősebbek a mártások, a zöldségraguk mellett különböző ízesítésű a rizsköret (citromos, mandulás, spenótos stb.) is. 

A legtöbb ásram étkezését befolyásolja az is, hogy milyen típusú jógának kötelezte el magát a közösség, így például a hatha jógát gyakorlók sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak, míg a rádzsajóga-ászanát és pránajámát végzők gabonacentrikusan étkeznek. A karmajógát gyakorlók tányérján – nehezebb munkavégzésük miatt – sok a hüvelyes és a gabona, és kevesebb a zöldség, gyümölcs, édesség pedig szinte egyáltalán nincs.

Vezess Te is jógakonyhát! 5 tuti vega-recept

Az egészség nem cél, hanem eszköz a jógagyakorlók táborában, ezért a jógi úgy választja meg táplálékát, hogy az egészséges legyen, és megfeleljen a nem ártás (ahimsza) erkölcsi elvének. A jógaétrendnek egyszerűnek kell lennie, egyúttal biztosítania kell e testi-lelki kondíciót – foglalja össze az életmód lényegét a 80-as évek elején megjelent Jógakonyha című könyv (szerzők: Timcsák Géza – Kővári  Katalin – Gintner Zénó – Oláh Andor), amely tradicionális indiai és japán eredetű makrobiotikus, húsmentes recepteket ajánl.
Az ájurvéda étrendi ajánlásait követve figyelnek az éghajlat és az ember külső és belső körülményeire is.
A táplálkozás lényege, hogy könnyen emészthető, egyszerű, természetes ételekből álljon, amelyek elősegítik az egészséget.

 

Receptek:
Csicseriborsó-ragu spenóttal
Citromos rizs
Almachutney
Adzuki babos barna rizs
Sült zöldségek algasalátával
 Csicseriborsó-ragu spenóttal

Hozzávalók: 2 evőkanál olaj, 1-1 kiskanál frissen reszelt gyömbér, római kömény, curry, kurkuma, 1 nagyobb padlizsán, 3 evőkanál paradicsomszósz, 1 dl víz, 20 dkg spenót, egy kiskanál barna cukor, 1 csicseriborsó-konzerv (vagy főtt csicseriborsó), pár csepp citromlé.

Vezess Te is jógakonyhát! 5 tuti vega-recept

 
Egy wokban hevítsük fel az olajat. Ha már forró, dobjuk bele a gyömbért, a római köményt, a curryt és a kurkumát. Vigyázzunk, nehogy odaégjen. Dobjuk rá a padlizsánt is, és pirítsuk át, majd adjuk hozzá a vízzel elkevert paradicsomszószt és a spenótot. Pároljuk addig, amíg a padlizsán teljesen megpuhul, és a spenót összerottyan. Keverjük bele a lecsepegtetett csicseriborsót, és pároljuk tovább. Végül adjunk hozzá curryport, egy kiskanál barna cukrot és néhány csepp citromlevet.

Citromos rizs


Hozzávalók:
25 dkg rizs, 2 dkg vaj, 1 kiskanál só, 1 szárított csilipaprika összemorzsolva, 1-1 kiskanál őrölt kardamom, kurkuma, 1 kiskanál görögszéna (vagy mustármag), 1 citrom leve.

Vezess Te is jógakonyhát! 5 tuti vega-recept

Mossuk át a rizst, és csöpögtessük le. Forrósítsuk fel a vajat, és dobjuk bele a görögszénát (vagy a mustármagot), amikor pattogni kezd, keverjük bele az őrölt fűszereket. Keverjük át, és adjuk hozzá a rizst is, majd öntsük fel vízzel. Amikor a rizs félig megfőtt, adjuk hozzá a citrom kifacsart levét, sózzuk is, és hagyjuk készre főni.

 Almachutney


Hozzávalók:
fél kiskanál római kömény, 1 db szárított csilipaprika, 1 kiskanál szegfűszeg, 1 kiskanál őrölt fahéj, fél kiskanál ánizsmag, 2 nagy alma, kb. 20 dkg cukor, 1 kiskanál olaj, 1 kiskanál ecet.

Vezess Te is jógakonyhát! 5 tuti vega-recept

Hámozzuk meg az almát, és vágjuk kockákra. Forrósítsuk fel az olajat, és pirítsuk meg rajta a római köményt, a szárított csilit, az ánizsmagot és a szegfűszeget. Ekkor adjuk hozzá a feldarabolt almát, szórjuk meg a cukorral, és főzzük puhulásig. Fűszerezzük fahéjjal, és locsoljuk meg egy kevés ecettel.

 Adzuki babos barna rizs


Hozzávalók:
2 bögre barna rizs, 1 bögre adzuki bab, 1 kiskanál só.

Vezess Te is jógakonyhát! 5 tuti vega-recept

A babot áztassuk be egy éjszakára. Főzés előtt öblítsük le, majd öntsük fel tiszta vízzel, és erős tűzön, fedővel letakarva hevítsük forralásig. Ezután csökkentsük a hőfokot, és főzzük addig, amíg a bab megpuhul.
Egy másik tálban háromszoros mennyiségű vízben főzzük puhára a rizst. Amikor a rizs is elkészült, keverjük össze a babbal.

Sült zöldségek algasalátával


Vezess Te is jógakonyhát! 5 tuti vega-receptHozzávalók: 1-1 darab padlizsán, sárgarépa, lila hagyma, 150 g tofu, 3 evőkanál shoju szójaszósz, 1 kiskanál barna cukor, 1 evőkanál szezámolaj, 1 evőkanál mirin.

Az algasalátához: 2 evőkanál hijiki alga, kevés víz, 1 kiskanál méz, 2-3 evőkanál szójaszósz, 1 kiskanál citromlé.

Mossuk meg a padlizsánt, majd töröljük szárazra, és kockázzuk fel. Tisztítsuk meg a sárgarépát, és vágjuk csíkokra. A tofut szeleteljük fel, majd vágjuk kockákra. Kevés olajon pirítsunk meg egy fej lila hagymát, majd adjuk hozzá a padlizsánt és a sárgarépát. Pirítsuk meg a zöldségeket. Tegyük át egy tálba, és a serpenyőben pirítsuk meg a tofut is.

Egy tálkában keverjük el a szójaszószt, a szezámolajat, a cukrot, a mirint és a rizsecetet. Forraljuk össze, és öntsük a zöldségekre.

Az algasalátához áztassuk vízbe a hijikit, és fél óráig hagyjuk benne. Csepegtessük le, majd egy kevés vízzel tegyük fel főni. Adjuk hozzá a mézet, locsoljuk meg szójaszósszal, citromlével, és főzzük meg. Tetszés szerint gazdagíthatjuk zöldségekkel, főtt kukoricával, csíkokra vágott sárgarépával.

Szakértőnk, Székesvári Mária Melinda így követi a jógaétrendet:

– Könnyű helyzetben vagyok, amikor a jógatáplálkozásról kell vallanom, mert amióta az eszemet tudom, nagyjából vegetáriánus voltam. Valamiféle ellenreakció mindig fellépett a szervezetemben, ha húst ettem. Amikor több mint 10 éve megismerkedtem a jógával, és először elhangzott, hogy a jógatáplálkozás arról szól, hogy többnyire az „eredeti állapothoz közeli” étkeket, elsősorban zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, akkor nagyon megörültem a dolognak. Abban az időben különböző egészségügyi okok miatt a testkontroll szerint, illetve makrobiotikusan táplálkoztam. Mindkettő nagyszerűen alkalmazható egy kis elhatározással és odafigyeléssel.

A jógatáplálkozás nagyjából arról szól, hogy naponta kétszer táplálkozzunk, főétkezzünk, és azonkívül gyümölcs pedig annyi fogyasztható, amennyire az embernek igénye van. Azt is nagyon fontosnak tartják, hogy ne töltsük meg teljesen a gyomrunkat, hogy könnyebben meg tudjuk emészteni az elfogyasztott táplálékot. Mindig frissen készített ételt illene fogyasztani, mert abban van ‘prána‘ (életerő, energia). Az, hogy mindent 32-szer kell megrágni, azt hiszem, nagyobb kihívás, mint az összes többi kitétel. Mivel vegetáriánus vagyok, sokkal jobban oda kell figyelni, hogy kielégítően táplálkozzam, és elismerem, ez nem mindig könnyű. 

Javaslataim:
 

• Mivel sokan szeretik a húst, azt szoktam javasolni, hogy az egyensúlyra törekedjenek, és igyekezzen mindig mindenki min. 80% zöldséget tenni a tányérjára, és a fennmaradó rész lehet hús, ha ragaszkodik hozzá. Abból is válassza a „könnyebbeket”.

• Ha már táplálkozunk, akkor tényleg csak arra figyeljünk, ne nézzük a tévét közben, ne akkor vitassuk meg a családi problémákat, vagy ne akkor olvassunk újságot, mert az elvonja a figyelmünket az evésről, az étel megfelelő megrágásáról. Legyen az étkezés egy szertartás, legalább egyszer egy nap.

• Teljesen tisztában vagyok azzal, hogy aki reggel 9-től délután 5-ig az irodában ül, annak kifejezetten nehéz jógikusan táplálkozni, és a mai magyar büfék/étkezdék választékát ismerve tényleg nem könnyű, de egy kis elszántsággal minden megoldható.

• Ismerjük a magyar ünnepi szokásokat, és ilyenkor a legnehezebb kitartani a vegaság mellett, ilyenkor szokott az egész család figyelme arra a személyre irányulni, aki megtagadja, hogy egyen az anyuka töltött káposztájából – megjegyzem, ha csak a vágott részből eszünk, az még túlélhető. Ha nem esszük végig az összes fogást, akkor is kérdésekkel halmoznak el. De ha elmagyarázzuk, hogy mi akkor érezzük jól magunkat a saját bőrünkben, ha csak abból és annyit eszünk, amit és amennyit mi szeretnénk, előbb-utóbb elfogadják. Ha mégsem sikerült ellenállni, még mindig ott a kobrapóz, amely köztudottan segít, ha teleettük magunkat. (De ne tessék ezzel takarózni minden étkezés alkalmával!)

Kérdésed van? Írj szakértőnknek! »

Tipp: Ha érdekel a jógakonyha, ellátogathatsz szeptember 17-én az Asram Jógaközpontba, ahol Székesvári Melinda irányításával vega indiai recepttel ismerkedhetsz meg.

A szerző gasztroblogja: marmaladejegyzete.blogspot.com »

Vezess te is jógakonyhát! 5 egyszerű vega recept

Megreformált főzelékek: 5 különleges recept »

Vezess te is jógakonyhát! 5 egyszerű vega recept

3+2 egyszerű krumplis recept »

Vezess te is jógakonyhát! 5 egyszerű vega recept

Könnyű vacsora: töltött padlizsán »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top