Gasztro

A sztárséf receptje: csirkés-pórés gnocchi

Ezúttal olyan ételek receptjét adja meg Tamás, amelyeket nem kell feltétlenül frissen fogyasztani. Így az iskolaév elején azért hasznosak ezek, mert a gyerekek is képesek megmelegíteni őket, amikor hazaérnek az iskolából.

Csak megmelegíted, és kész...!Nem minden gyerek ebédel az iskolában – különféle okok miatt. Lehet, hogy egy családban a hét három napján rendelnek ebédet a diáknak, a maradék kettőn pedig az édesanyja hagy a hűtőben valami megmelegíthető finomságot. Nagyon fontos, hogy ne csak ételt, de használati utasítást is adjunk a neki, vagyis hogy a mikróban, a sütőben vagy a tűzhelyen melegítsen, hány percig, és öntsön-e vizet alá. A biztonság kedvéért inkább írjuk is le ezeket, mert a srácok az ilyen információkat valahogy nem tárolják olyan biztonságos helyen…

A rizses hús nagyon jól melegíthető étel, az pedig jó ötlet, hogy egy kis zöldséget is csempésszünk bele. Tamás borsót és kukoricát tett bele, de a sárga- és fehérrépa is lehetséges variáció.

A gnocchi (ejtsd: nyoki), vagyis az olasz nudli frissen a legjobb, de melegítve sem rossz. A gyerekek általában nagyon szeretik, és rengetegféle zöldséges mártást készíthetünk mellé. Ha a srác elég önállóan mozog a konyhában, akkor a gnocchit maga is kifőzheti, ez igazán nagyon egyszerű és gyors, tulajdonképpen addig tart, amíg a mártás is megmelegszik.

A palacsintából készíthetünk sós változatot is, ahogy Tamás ajánlja – ezeket egy kis tejföllel és reszelt sajttal lehet melegíteni –, és adhatunk utána némi édeset is, kakaósat, lekvárosat. Csak tisztázzuk a csemetével, hogy előbb a sósat egye meg, csak utána jöhet az édesség.

Jó étvágyat kívánunk!

 

Vannak gyerekek, akik hiába ebédelnek az iskolában, hazaérve feltépik a hűtő ajtaját, és olyan arccal kezdenek kutatni benne, mintha hetek óta nem ettek volna… Ilyen esetekre – és gyerekekre – gondolva legyen a hűtőben egy elkülönített rész, ahová a nekik szánt pótebédet, uzsonnaelőleget tesszük. Ez lehet az előző napi vacsoráról maradt főtt étel, sült hús maradéka, egy darab kisütött hal, amelyekből gyors salátát is készíthetünk, kenőke, felturbózott krumplipüré, gyümölcssaláta stb.

 

Csirkés-pórés gnocchi (50 perc)

Hozzávalók: 50 dkg gnocchi, 40 dkg csirkemell, olívaolaj, 20 cm-es póréhagyma, 1 csokor petrezselyem, 4 dl tejszín, só, fehér bors.

Csak megmelegíted, és kész...!

A húst apró kockákra vágjuk, és kevés forró olívaolajon megpirítjuk. Megsózzuk, és hozzáadjuk a felkarikázott hagymát. Felöntjük a tejszínnel, és összeforraljuk. Megszórjuk kevés frissen őrölt fehér borssal, és hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet. Ha nagyobbak a gyerekeink, akkor elég elkészíteni a mártást, és másnap ők is ki tudják főzni pár perc alatt a gnocchit. De elkészíthetjük azt is előre.

 

Azt, hogy Tamás hogyan készíti a sonkás-gombás palacsintát, a Nők Lapja 35. számából tudhatjátok meg!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top