Gasztro

Ötletek nyári salátákhoz – tippek a sztárséftől

A nyár toplistás étele a saláta, hiszen akár önmagában, akár húsok mellé ilyenkor valami zöldségféle kívánkozik. Szerencsére van bőven miből válogatni, a variációk száma szinte végtelen...

Ötletek nyári salátákhozEgy nagyobb adag saláta, amelyet vacsorához készítünk, másnap délután, hazaérkezés után is elveri az éhséget. Sokan már a strandra sem rántott húst visznek a hűtőtáskában, hanem kis műanyag dobozokba adagolt salátákat, és azt osztják szét a családtagok között. Most már csak az a rejtély, hogy a strandok jelentős részén miért nem kapni salátát, sőt salátákat.

Tamás tésztasalátája nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető, a kapri- és az olívabogyó bolondítja meg az ízvilágát, és természetesen a fokhagymás olívaolaj, amelyet előállíthatunk mi is az otthon lévő olívaolajból, ha némi préselt fokhagymát adunk hozzá.

Amennyiben nemzetközi kitekintésnek fogjuk fel ezt a salátakörképet, akkor ez lehetne az olasz recept, hiszen leginkább az ottani ízeket idézi. Ebben az esetben a tonhalas saláta franciásnak nevezhető, hiszen erősen emlékeztet a nizzai salátára, amelyben krumpli vagy zöldbab lehet még a „kiegészítő”. A lágy tojás esetében minden perc számít, a hat perc éppen arra elég, hogy a tojásfehérje összeálljon, de a sárgája még éppen kellemesen folyós maradjon. A nagy melegben azért vigyázzunk vele… A dijoni mustáros dresszing természetesen más salátákhoz is használható.

A kuszkusz alapanyaga a búza, Észak-Afrikában, ahonnan származik, sokáig kézzel gyúrták, pödörték. Nálunk készen kapható, és nagyon jól beépíthető a receptekbe, különösen a salátákba. Ehhez a salátához se ízesítés, se dresszing nem kívánkozik, az aszalt gyümölcsök mindent megadnak hozzá, amit csak kell.

Jó étvágyat kívánunk!

 

Saláta tonhallal és tojással (25 perc)

Hozzávalók: 25 dkg tonhalkonzerv, 1 fej római saláta, 4 tojás, 15 dkg koktélparadicsom, 1 csokor újhagyma, fekete bors, olívaolaj, 1 citrom.

A salátát leveleire szedjük, alaposan megmossuk, és lecsepegtetjük. A tojásokat sós, forrásban lévő vízbe tesszük, és hat percig főzzük. Lehűtjük, majd leszedjük a héját. A hagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk, a paradicsomokat félbevágjuk. A tonhalat lecsepegtetjük, és nagyobb darabokra törjük egy villával. Egy lapos tál aljára tesszük a salátaleveleket, rá a tonhalat, az újhagymát és a paradicsomot. Meglocsoljuk olívaolajjal és citromlével. A tetejére kerül a félbevágott tojás, amelyet megszórunk frissen őrölt borssal.

Ötletek nyári salátákhoz

A Nők Lapja e heti számában még két finom salátareceptet (tésztasaláta, saláta kuszkusszal) találhattok!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top