Gasztro

Jóízűen a szabadban

Itt a forró a nyár, a szabadtéri sütés-főzés ideje. A közös grillezés minden alkalommal különleges társasági esemény, amelyet érdemes jól előkészíteni, aztán mehetünk ki a szabadba.

Fedezd fel újra a sertéshúst!

A sertéshús az utóbbi időben egyre jobban kiszorul a mindennapok étkezéséből. Kár érte, mert valójában az egyik legízletesebb húsfajta. Annak a tévhitnek a kialakulásában, hogy a disznóhús egészségtelen, nagyban közrejátszik, hogy a legtöbben nem tudják megfelelően elkészíteni. Legyen tehát a közös grillezés egy ünnepnap, és ne hagyjuk ki a sertéshúst a kínálatból.

Jóízűen a szabadban
Fontos azonban, hogy már a vásárlásnál odafigyeljünk. Magyarországon az ellenőrzött összetételű sertéshúskészítményeket a Minőségi Magyar Sertéshús Védjegy teszi jól azonosíthatóvá.

A www.magyarsertes.hu honlapon pedig megtalálhatók a sertés húsrészeinek felhasználási lehetőségei, valamint az is, hogyan lehet megállapítani a hús frissességét, és mit érdemes figyelni a vásárlásnál.

Mit és hogyan?

Közvetlenül szeletben sütésre, grillezésre, nyárson sütésre a karaj, a tarja, és a szűzpecsenye a legalkalmasabb. Más részeket is lehet grillezni, de azokat párolással, vagy főzéssel készítsük elő. A sütésnél vigyázzunk, ha túl erős a tűz, akkor kívül megég, belül nyers marad a hús, ha túl lassú, akkor pedig könnyen kiszáradhat. Érdemes többször megforgatni őket sütés közben, hogy egyenletesen megsüljön mindkét oldaluk. A nyársakra felfűzött húsdarabok lehetőleg egyforma nagyságúra legyenek vágva, mert csak akkor sülnek egyenletesen. Fontos, hogy ne hagyjuk kiszáradni a sülő húst. A karajnál és a szűzpecsenyénél egyáltalán nem baj, ha kicsit rózsaszínűek maradnak. Törekedjünk arra, hogy a sütött hús mindig szaftos maradjon. Ugyanez igaz a különböző nyársakra is.

Jóízűen a szabadban

Dobjuk fel zöldségekkel!

Az elkészült grillhúsok mellé mindig adjunk salátát, vagy savanyúságot, mert a szabad tűz füstje egy kicsit elnehezíti az ételeket. A burgonyaköret mellett bátran süthetünk zöldségeket is. A kukorica, a cukkíni, a paprika, az új, a lila, vagy a póréhagyma, a patiszon, a paradicsom is nagyszerű grillezve.

Ne feledjétek! A legfontosabb, hogy jó társaságban jól érezzétek magatokat, és ehhez egy grillparti nagyszerű alkalom.

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top