Gasztro

Limonádé extrákkal: 10 különleges recept

Nincs nyár Balaton, szerelem… és limonádé nélkül. Az alapreceptet nyilván mindenki ismeri, de mint tudjuk, a változatosság gyönyörködtet. Málnás, levendulás, csípős, diétás… Íme 10 egyszerű, de nagyszerű recept.

Az igazán finom limonádé titka, hogy száraz kristály-, illetve porcukor helyett főzött cukorszirupból készül. Egy adag cukorszirup elkészítéséhez főzzünk fel 20 dkg cukrot 1,5 dl vízzel, forrás után pedig hűtsük ki. A szirupot az elmaradhatatlan citrom mellett ízesíthetjük gyümölcsökkel, fűszerekkel, virágokkal. A receptekben felsorolt mennyiségek kb. 1-1,5 liter vízhez elegendőek.

Limonádé extrákkal: 10 különleges recept1. Gyümölcsös
A kiválasztott gyümölcsöt lereszeljük vagy összeturmixoljuk, és hozzáadjuk 1 citrom reszelt héját. Mindezt összekeverjük a lehűtött cukorsziruppal és 3 citrom kifacsart levével. Az édes, gyümölcsös, citromos masszát végül felöntjük 1 liter szódavízzel. Különösen finom a zöld almás, körtés, málnás, epres, szedres, barackos és sárgadinnyés változat.

2. Bodzás
A cukorsziruphoz adjunk hozzá 1-2 dl bodzaszörpöt (a mennyiség a szörp cukortartalmától függ), majd facsarjuk bele 1-2 darab zöldcitrom levét, és öntsük fel ásványvízzel. Erőteljesebb bodzaíz eléréséhez áztassunk a limonádéba egy éjszakán át 4-5 fej bodzavirágot, majd másnap szűrjük le. Friss mentalevelekkel kínáljuk.

3. Rózsás
A rózsás limonádé különleges ízvilágát a rózsavíztől kapja, amelyet bioboltokban, drogériákban vagy indiai kereskedésekben szerezhetünk be. A cukorsziruphoz facsarjuk ki pár citrom és zöldcitrom levét, majd adjunk hozzá egy kupaknyit a rózsavízből. Ezt a keveréket öntsük fel vízzel, a kész limonádéba pedig szórjunk rózsaszirmokat.

4. Levendulás
A tűzről levett, még meleg cukorszirupba szórjunk bele 6-7 ág levendula száráról lecsupaszított virágszirmot, majd hagyjuk állni benne fél-egy óra hosszát. Ezután szűrjük le, majd tetszés szerinti citrom- és lime-mennyiséggel savanyítsuk. Szénsavas és szénsavmentes ásványvízzel is nagyon finom. A kancsóba áztassunk levendulaszárat.

5. Vaníliás
Az egészségesebb és természetesebb ízű vaníliás limonádéhoz Bourbon-vaníliával forraljuk fel a cukorszirupot, majd 3-4 citrom levét hozzáadva öntsük fel vízzel. Ha kevesebb időnk van, 1 zacskó vaníliás cukorral vagy 1 kávéskanálnyi vaníliaaromával helyettesítsük a Bourbon-vaníliát. Az elkészült limonádéba is beledobhatunk pár vaníliarudat.

6. Csípős, fűszeres
A cukorszirupba főzés közben vagy újraforralás során tegyünk negyed teáskanál őrölt gyömbért, csilit és fahéjat, egy csipet őrölt szegfűszeget és szegfűborsot. A kihűtött fűszeres sziruphoz adjuk hozzá 3 citrom és 1-2 lime kifacsart levét, majd öntsük fel ásványvízzel. A kancsóba darabolt lime-ot és egész fahéjdarabokat is tehetünk.

7. Borsmentás
Forrázzunk le 1 kancsó vízzel 1 filter borsmentateát, majd 5-10 percig áztassuk. Közben 1 citrom és 3-4 lime kifacsart levét öntsük bele a cukorszirupba, majd keverjük össze a mentás folyadékkal. Az elkészült limonádéba dobjunk bele kockára vágott lime-darabokat és a mentaleveleket, végül jól hűtsük le.

Limonádé extrákkal: 10 különleges recept8. Bazsalikomos
Turmixoljuk össze a cukorszirupot, 3-4 citrom és 1-2 zöldcitrom levét egy csokor bazsalikommal, majd öntsük fel szódavízzel vagy szénsavmentes ásványvízzel. Díszítésnek lime-darabkákat és egész levél bazsalikomot tegyünk a kancsóba.

9. Egészséges
Finomított cukor helyett használjunk fruktózt, mézet, juharszirupot, agávészirupot, nádcukrot vagy xilitet (nyírfacukor) a sziruphoz. A legegészségesebb limonádéhoz a citromot és lime-ot is a biopiacon vásároljuk. Az előbb felsorolt fűszerekkel, gyümölcsökkel, virágokkal tovább ízesíthetjük.

10. Diétás
Az igazi diétás limonádé semmiféle cukrot nem tartalmaz, valójában a szomjúságot is ez oltja a legjobban. Ha a cukorbetegek és a fogyókúrázók mindenképp édes ízre vágynak, helyettesítsék a cukrot mesterséges édesítőszerrel vagy a még egészségesebb sztevia nevű természetes édesítővel. Az ízén nem, de a derekunkon meglátszik majd a különbség.

 Három extra tipp


1.
A leggyorsabb limonádé: 1 kg cukrot főzzünk fel 7,5 dl vízzel, majd adjuk hozzá 1 kg citrom és 1 kg lime kifacsart levét és 1-2 citrom reszelt héját. A szirupot hűtsük ki, töltsük üvegbe. Hűtőszekrényben akár 2 hétig is eláll. Így csak vízzel kell hígítani, és már kész is a hűsítő nedű.

2. Jégkockatrükkök: A limonádé elengedhetetlen hozzávalója a sok-sok jég. Ha el akarjuk kerülni, hogy az üdítőnk felhíguljon, a jégkockát is készítsük limonádéból. Különlegesen finom a citromos-mentás jégkocka, amelyet úgy készíthetünk el, hogy fél kg citrom és lime kifacsart levét és egy csokor összeturmixolt mentalevelet fagyasztunk le a jégkockatartóban.

3. Felnőttváltozat: némi alkohol hozzáadásával felhasználhatjuk a limonádét nyári koktélok, aperitifek, flipek, bólék és sörbetek készítéséhez is.

Limonádé extrákkal

5 jeges nyalánkság »

Limonádé extrákkal

5 hideg leves kánikulában »

Limonádé extrákkal

Csoki és cseresznye: 2 sütirecept »

Recept.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top