Gasztro

3 dolog, amit soha ne mondj egy fogyókúrázónak

Ismert tény, hogy könnyebb lefogyni, ha támogató barátok vesznek körül. Ám az sem titok, hogy a legjobb szándékú mondatok is visszaüthetnek. Megmutatjuk, mi az, amit soha ne ejts ki a szádon egy fogyózó jelenlétében.

3 dolog, amit soha ne mondj egy fogyókúrázónak

Lapos hasat szeretnél? Ne edd ezeket! »

1. „Bocs, te nem kapsz desszertet!”

Hasonló mondat: „Ilyet nem ehetsz!”

Miért árt? Ne játssz kajarendőrséget! Ahogy senki nem kényszerítheti a másikat evésre, úgy senki nem is teheti le a villát a fogyókúrázó helyett. Neki kell ellenállnia a kísértésnek, nem neked.

Mit mondj helyette? Ne az evésre koncentrálj, inkább a mögötte levő okokra. Ahelyett, hogy megpróbálnád megszabni a barátnődnek, mit tehet, és mit nem, inkább kérdezd meg, hogyan segíthetnél a fogyókúrában!

2. „Direkt a kedvedért csináltam!”

Hasonló mondatok: „Csak egy falatot egyél belőle!” „Egy kis harapástól nem fogsz elhízni!” „Nem ízlik?”

Miért árt? A szakértők szerint azok, akik megpróbálják a többiekbe beleerőltetni az ételt, bizonytalanok a saját étkezési szokásaikkal és súlyukkal kapcsolatban, esetleg fenyegetve érzik magukat, mert a másiknak sikerülni látszik, ami nekik nem sikerült. Lehet, hogy szeretettel, a másik kedvéért készítették az ételt, de az erőltetés már csakis róluk szól.

Mit mondj helyette? Ítélkezés és erőltetés nélkül kínáld fel az ételt. Ha pedig te akarsz fogyni, gyakorold, hogyan kell nemet mondani. Ahelyett, hogy magyarázkodnál, egyszerűen csak mondj annyit: „Köszönöm, nem kérek.”

3. „De hát nem is vagy kövér!”

Hasonló mondatok: „Már épp eleget fogytál!” „Így nézel ki jól!”

Miért árt? Nincs hozzá jogod, hogy minősítsd mások alakját. Lehet, hogy neked így tetszik az illető, de ha le akar fogyni, az az ő dolga.

Mit mondj helyette? Tiszteld a személyes határokat. Akármi is a véleményed egy barátnőd alakjáról, semmi közöd hozzá, milyennek tartja magát. Hadd döntsön ő maga arról, hány kilósan érezné még jobban magát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top