Gasztro

A sztárséf receptje: Paradicsomos spagetti húsgombóccal

Konyhánk "széles spektrumú" alapanyaga a darált hús. Számos tradicionális ételünk alapját képezi, és a végtelenségig lehet variálni. Ráadásul nemcsak a sertéshúst lehet darálni...

Ételek darált húsbólTamás szerint, a legjobb alapanyag a darált hús szempontjából a dagadó, ám ott nagyon óvatosnak kell lenni, és a húst meg kell fosztani a legapróbb porcoktól is. Ha nem mi magunk darálunk, és olyan szerencsések vagyunk, hogy a hentes megkérdezi, milyen húsból daráljon, válasszuk a lapockát, mert az a combnál szaftosabb, vagyis zsírosabb.

Mindenki a maga fasírtjára esküszik, de az általános elvárás, hogy paprikából és hagymából kerüljön bele minél több. Séfünk ezúttal „sápadt” fasírozottal készült, vagyis a pirospaprikát elhagyta, és a zsemlét is tejbe áztatva adta a húshoz. A golyók közepébe gyúrt sajtkockák sütés közben kellemesen megolvadnak, könnyű kis salátával vacsora vagy vendégváró étel kerülhet az asztalra.

A bolognai spagetti átgondolása a szintén darált húsból készült húsgombócos szósz, amelyhez olaszos paradicsomszószba kell keverni az előzőleg kisütött, apró golyókat.

A rakott ételek rendkívül praktikusak, hiszen előre összeállíthatók, mégis frissen tálalhatjuk őket. Ráadásul egy nagyobb tál egyik felébe készíthetjük az ételt hússal, a másikba pedig nélküle, így egy fogáson belül jóllakhat a húsevő és a húgyhagyó családtag is. Tamás receptje egy a lehetséges összeállítások közül, de rétegezhetjük a darált húst krumplival, karfiollal, főtt tojással is – többek közt.

Jó étvágyat kívánunk!

 

Paradicsomos spagetti húsgombóccal (2 óra)

Hozzávalók: 1 kis fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, olívaolaj, 2 kis doboz hámozott darabolt paradicsom, 50 dkg spagetti, 50 dkg darált sertéshús, só, fekete bors, oregánó, 1 csokor friss petrezselyem.

A hagymát finomra vágjuk és zúzott fokhagymával együtt kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, valamint 2 dl vizet, ízesítjük sóval, borssal és oregánóval. Lassú tűzön, időnként megkeverve, 1 órán át főzzük. Közben a darált húst összekeverjük sóval, borssal és finomra vágott petrezselyemmel. Alaposan összegyúrjuk és apró, gyűszűnyi golyókat formázunk belőle. Serpenyőben olívaolajat forrósítunk, és több részletben megpirítjuk a húsgolyókat, majd 20 percig főzzük a paradicsomszószban. A tésztát a csomagon található idő szerint kifőzzük sós vízben, majd összekeverjük a paradicsomos húsgolyókkal.

Ételek darált húsból

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top