Gasztro

Klasszikus eperfagylalt házilag – Bereznay Tamás receptje

Az eper nemcsak a nyári gyümölcsök sorát nyitja meg, de egyben a végtelennek tűnő befőzési szezont is. Ha tehetjük, zárjuk üvegbe, és tegyük el télre a kora nyár ízét.

A szezon kedvence: eperAz eredetileg Ázsiából származó és nálunk sok helyen termő eperrel érdemes várni, amíg eljön a szezonja, ugyanis ez a gyümölcs nem érik be utólag, vagyis leszedés után. Az importból érkező eprek lehet, hogy szépek, de az ízük meg sem közelíti a most kaphatókét. Fontos tudni, hogy a közepes vagy kisebb szemek általában édesebbek, mint az XL-es fajták.

Tamás elő- és főételt, valamint desszertet is készített eperből, ezzel bizonyítva, milyen gazdagon lehet használni ezt az amúgy vitaminban és ásványi anyagban is bővelkedő gyümölcsöt.

A carpaccio nem véletlenül őrzi az olasz festő, Vittore Carpaccio nevét, az ő képeinek színessége jutott a korabeli velenceiek eszébe, amikor a vékonyra szelt húsételből készült fogásokat meglátták. A carpaccio lényege ugyanis az egészen vékonyra vágott húsféle. Ez lehet vadhús, hal, leginkább bélszín. Ma egyre elterjedtebbek a gyümölcsös carpacciók, melyek nemcsak előételként, de partifogásként is felbukkannak.

Kacsamell és eper! Illenek egymáshoz? Nagyon is. A kacsa magas fehérjetartalmú hús. Ugyan zsíros, de telítetlen zsírsavat is tartalmaz. Egy hízott kacsa bőr alatti zsírtömege a teljes testsúly húsz százalékát is elérheti. A gyümölcsök jól kiegészítik az ízét, gondoljunk csak a narancsra, de ha a sütőzacskóban sütött kacsacombok mellé almát teszünk, a gyümölcs illata és aromája „átszivárog” a húsba.

A desszertek a legideálisabb „eperhordozók”, Tamás ezúttal egy klasszikus fagylaltot készített.

Jó eprészést kívánunk!

 

Eperfagylalt (2-4 óra+3 óra hűtés)

Hozzávalók: 50 dkg eper, 25 dkg cukor, 4 dl tej, 2,5 dl tejszín, 3 tojássárgája, 2 dl tejszín, 1 narancs.

Az epret 10 dkg cukorral fél órán át főzzük, majd átpasszírozzuk és lehűtjük. Közben a tojássárgáját a maradék cukorral habosra keverjük. A tejet a tejszínnel együtt felforraljuk. A forró, tejszínes tejhez hozzáöntjük a tojássárgáját, habverővel simára keverjük. Visszahúzzuk a tűzre, és állandó kevergetés mellett, kis lángon megvárjuk, míg elkezd forrni. Átöntjük egy tálba, és ha már nem meleg, betesszük a hűtőbe és legalább három órán át hűtjük. Ezután hozzákeverjük az epervelőt, a narancs levét és lereszelt héját, és fagylaltgépben elkészítjük. Betehetjük fém tálban a mélyhűtőbe is, akkor viszont negyedóránként habverővel át kell kevernünk a fagylaltot, mindaddig, míg teljesen megdermed.

A szezon kedvence: eper

 
A Nők Lapja eheti, 21. számában két további fantasztikus epres receptet (Epercarpaccio sonkával, Kacsamell eperrel) találhattok!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top