A rettegett szuflé: praktikák és 3 ínycsiklandozó recept

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Franciául soufflé, mifelénk csak felfújt, és igen, kell egy kis bátorság, hogy ezzel merjünk előrukkolni a vacsoravendégeknek. Kísérletezni viszont lehet, mert habár kissé tényleg macerás, cserébe egy sokféleképpen variálható csemegét kapunk.
2010. 05. 26. Gasztro rovat  Forrás: Nõk Lapja Konyha

A francia eredetű szuflé (soufflé) – vagyis felfújt – tipikus vendégváró finomság, amelyet néhány hozzávalóból elkészíthetünk. Az alapja mindig egy tojássárgájával kikevert massza, amelyet kemény habbá vert fehérjével lazítunk, ízesítése pedig az egyéb alapanyagoktól (csokoládé, gyümölcs, zöldségek, sajt stb.) függ. Édes és sós változatban egyaránt elkészíthetjük, íme néhány ihletadó recept!

 Túrós-ribizlis felfújt

Hozzávalók 6-8 adaghoz:
 

• 30 dkg túró
• 1 csomag vaníliás cukor
• 18 dkg cukor
• 3 tojás
• 1 citrom reszelt héja
• 12 dkg liszt
• 15 dkg ribizli
• vaj és kristálycukor a forma kikenéséhez

Hogyan készítsünk szufflét? 3 ínycsiklandozó recept

A túrót 8 dkg cukorral, a citromhéjjal, a vaníliás cukorral és a tojássárgájával simára keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a túrós masszát. Rászitáljuk a lisztet, és azt is óvatosan beleforgatjuk.

A formákat vajjal kikenjük, kristálycukorral kiszórjuk, majd kétharmadig megtöltjük őket a masszával, és belenyomkodjuk a leszemezett ribizlit. A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük, és 20-25 perc alatt megsütjük a felfújtakat.

Elkészítési idő: 30 perc

Sütés: 25 perc

 Diós-meggyes felfújt


Hozzávalók 4-6 adaghoz:

• 6 dkg vaj
• 6 dkg liszt
• 12 dkg darált dió
• csipet fahéj
• 4 dl tej
• 2 tojás
• 15 dkg meggy
• 4 dkg cukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• vaj és kristálycukor a forma kikenéséhez

Hogyan készítsünk szufflét? 3 ínycsiklandozó recept

A vajat serpenyőben felhevítjük, megpirítjuk rajta a lisztet, majd hozzáadjuk a diót és a fahéjat. A tűzről levéve fokozatosan belekeverjük a tejet, amelytől pudingszerűen besűrűsödik. (Vigyázzunk, hogy ne keletkezzenek benne csomók, ha mégis megtörténne, habverővel keverjük simára.) Ezután belekeverjük a tojássárgáját. A tojásfehérjét a cukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan a diós masszába forgatjuk. A formákat kikenjük vajjal, kiszórjuk kristálycukorral, és kétharmadig megtöltjük őket a masszával. Belenyomkodjuk a kimagozott meggyet, és 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük. 20-25 percig sütjük, ha sütés közben nagyon barnulna, lejjebb vehetjük a sütőt 180 °C-ra. Önmagában és vaníliafagylalttal kínálva is nagyon finom.

Tipp: dió helyett mandulával vagy mogyoróval is készíthetjük.

Elkészítési idő: 35 perc

Sütés: 25 perc

 Spenótos-kecskesajtos felfújt

Hozzávalók 6-8 adaghoz:


• 15 dkg kecskesajt
• 45 dkg spenótpüré (1 csomag mirelit vagy azonos súlyú friss)
• 6 dkg vaj
• 8 dkg liszt
• 2 tojás
• 1-2 gerezd fokhagyma apróra vágva
• só, őrölt bors
• néhány csepp citromlé
• vaj és liszt a forma kikenéséhez

Hogyan készítsünk szufflét? 3 ínycsiklandozó recept

A vajat serpenyőben felforrósítjuk, megpirítjuk rajta a fokhagymát. A felengedett spenótot  sűrű szitán lecsepegtetjük, és megpároljuk a fokhagymás vajon. (Ha friss spenótot használunk, ekkor turmixoljuk le, majd tegyük vissza a serpenyőbe.) Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a lisztet, és besűrítjük vele, majd a tűzről levéve belekeverjük a tojássárgáját.

Francia konyha egyszerűen: 3 tavaszi variáció quiche-re »

A rettegett szuflé: praktikák és 3 ínycsiklandozó recept

A tojásfehérjét csipet sóval és néhány csepp citromlével kemény habbá verjük, majd óvatosan a spenótos masszába forgatjuk. A formákat vajjal kikenjük, liszttel kiszórjuk, majd háromnegyedig töltjük őket a masszával, és belenyomkodjuk a felkockázott kecskesajtot. 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és 15-25 percig sütjük. Akkor jó, ha megemelkedik a formában, és átsül a közepe is, mert ha nyers marad, könnyen összeesik tálalás előtt, és lisztes ízű marad. 

Elkészítési idő: 30 perc

Sütés: 25 perc

A szakértő válaszol - Papp Emese tanácsai

Tény, hogy a szuflékészítés igényel némi tapasztalatot, de egyáltalán nem ördöngösség! Néhány jó tanács azoknak, akik úgy döntenek, hogy belevágnak a kísérletezésbe.

Sütőforma – A sütőforma lehet hőálló üveg-, porcelán- vagy fémtálka is; ügyeljünk rá, hogy olyan külsejű legyen, amiben fel is tudjuk tálalni a vendégeknek. (Érdemes beszerezni egyadagos szufléformákat, a nagyobb lakberendezési áruházakban mindenütt kapható.) Ne legyen túl lapos, mert kifordulhat belőle a felfújt, amikor emelkedik. Csak kb. háromnegyedig töltsük meg a formát, hogy a tésztának legyen helye emelkedni.

Kikenés – A forma kikenésére használhatunk vajat, margarint, zsírt vagy olajat, a kiszóráshoz pedig minden esetben lisztet. Az édes szuflék formáját kristálycukorral is kiszórhatjuk, így még az élvezeti értékét is növeli, mivel kissé karamellizálódik.

Alapmassza – Az alapmassza ne legyen csomós, mert a habot hozzáadva már nem tudjuk simára keverni. A lazításhoz használt tojáshab legyen mindig jó kemény, és ne törjük össze túlságosan, amikor elegyítjük a masszával, mert akkor nem fog szépen felemelkedni a felfújt.

Sütési praktikák – Ha nem üvegajtós a sütőnk, az első 10-12 percben semmiképpen ne nyissunk rá a felfújtra, mert könnyen összeeshet, utána is csak óvatosan nézegessük. A sütési idő minden esetben elég egyedi, érdemes néhányszor tesztelni, mielőtt „élesben” kísérletezünk vele. Hőlégkeveréses programon sül meg a leggyorsabban a felfújtunk, de vigyázzunk a hőfok megválasztására, mert a szuflé teteje itt gyorsabban színesedik, nehogy megtévesztő legyen! Ha ez történne, vegyük le a hőlégkeverés funkciót, és állítsuk alacsonyabbra a hőfokot.

Szervírozás – A szuflét a sütőből kivéve azonnal tálalni kell, hiszen pár perc múlva akkor is összeesik, ha mindent jól csináltunk, mert elszáll belőle a levegő. Aki még fokozni akarja az élményt, készítsen szószt vagy mártást a felfújt mellé, esetleg az édes verziókhoz adjon házi gyümölcslekvárt.

 

Hogyan készítsünk szufflét? 3 ínycsiklandozó receptCikkünk a Nők Lapja Konyha májusi számából közölt részletet.

A tartalomból:


• Süssünk cseresznyés édességet!
• Mesteri töltött húsok
• Végre itt az újkrumpli
• Gyors falatok kerti partira
• Spórolós rakottasok
• A hónap sztárja az eper
• Kovács Lázár grillezett finomságai
• Tészták húsimádóknak és vegáknak

Itt tudsz előfizetni a magazinra »

Recept.lap.hu »

 

Címkék: recept, szuflé
Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

adrijan 2010-05-26 13:47

Hát bocs... ;)

Torolt_felhasznalo_221012 2010-05-26 13:29

"Sajnos láttam" a recepteket, így diéta alatt. Jövőhavi szülinapokra viszont a ribizlist megcsinálom! :)

 

 

zsofirnyák 2010-05-26 13:18

Nekem belül folyós, kívül vékoyn kéreg

isteni

 

csokis szuflé

trumpi25 2010-05-26 13:11

Nagyon finom tud lenni,nekem a citromos a kedvencem :)

A talalasnak is tokeletesnek kell lenni, mert hiaba" szenvedsz" a konyhaban vele,ha utana megvaratnak es osszeesik..

Ki kell probalni, nem nehez

 

CsillagViki 2010-05-26 13:09

Csoki szuflé   -------------------------->

CsillagViki 2010-05-26 13:05

Az első kettő nagyon jól néz ki.

adrijan 2010-05-26 12:52

Túrós-ribizlis? Diós-meggyes? Esetleg spenótos-kecskesajtos?... Mmmm!... :)))

Konyhatündér-enelcések, van köztetek, aki próbált már (és jól is sikerült neki a kísérlet) szuflét sütni?...

Sőt, nem is ez a kérdés: kinek nem jött össze a szuflé? Beomlott? Nyúlós, tésztás maradt? Megégett a teteje?... Olyan sokféleképp lehet rossz egy étel... :)

N?k Lapja Café 2010-05-26 12:52

Franciául soufflé, mifelénk csak felfújt, és igen, kell egy kis bátorság, hogy ezzel merjünk előrukkolni a vacsoravendégeknek. Kísérletezni viszont lehet, mert habár kissé tényleg macerás, cserébe egy sokféleképpen variálható csemegét kapunk.

Tovább a cikkre...

Tévhitek helyett... Facebook lájkok száma8

Tévhitek helyett...

Öntsünk tiszta tejet a pohárba, beszéljünk az ESL dobozos tejről

Nyereményjáték Alveola

Alveola

Megnyerheted az Alveola ajándékát, a 3 db Cuisinart mini robotgépek egyikét!

Játszom
Nyereményjáték Orbit

Orbit

Nyerj egy évre elegendő Orbit Bubblemint rágót és egy rágó adagolót!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Bochkor Gábor családok életét forgatja fel – videó

Bochkor Gábor családok életét forgatja fel – videó

Hogy boldogul egy kisgyerekes apuka, akit egy hétre...
Facebook lájkok száma
Húsvéti kalácsvariációk

Húsvéti kalácsvariációk

Rengetegféle kalácsot készíthetünk. A főtt sonka mellé...
Facebook lájkok száma
VV6: Danics Dórát teljesen kiborította Krisztián – videó

VV6: Danics Dórát teljesen kiborította Krisztián – videó

Nem megy zökkenőmentesen a villalakók daltanulása....
Facebook lájkok száma
Így készül az eper cake pop

Így készül az eper cake pop

Újra előttünk egy ünnep, érkeznek a vendégek, gyűlik a...
Facebook lájkok száma
Nemtéma: Segítség, gyereket akar a pasim!

Segítség, gyereket akar a pasim!

Egy tökéletes világban a pár két tagja egymás szemébe...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma7

Reinkarnációs horoszkóp

Az indiai asztrológia a temperamentumra és az előző...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2
Katalin kínos helyzetbe hozta Vilmos herceget – galéria

Katalin kínos helyzetbe hozta Vilmos herceget – galéria

A Sydney Royal Easter Show-n járt Katalin és Vilmos,...
Facebook lájkok száma

Mount Everest: a mostani lavina ölte meg a legtöbb embert

A mostani lavina nem érintette Klein Dávidék csapatát.
Facebook lájkok száma

226 600 forint: ennyit keres az átlagmagyar

Valamivel nőttek az átlagkeresetek az év első két...
Facebook lájkok száma

Tojásdíszítés húszféle egyszerű módszerrel

Húsvétkor szinte kötelező készíteni néhány díszes...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Meghalt Gabriel García Márquez

Meghalt Gabriel García Márquez

A Nobel-díjas kolumbiai író, újságíró halálhíréről a...
Facebook lájkok száma133 Hozzászólások száma3
A világ legidősebb kávéházai: ide járt Casanova

A világ legidősebb kávéházai: ide járt Casanova

Van olyan több százéves kávéház, ahol azok között a...
Facebook lájkok száma130 Hozzászólások száma3
Így néznek ki a tetovált nyugdíjasok!

Így néznek ki a tetovált nyugdíjasok!

Nemcsak mi öregszünk, hanem a tetoválásaink is, velünk...
Facebook lájkok száma127 Hozzászólások száma2

Szeles, esős húsvét vár ránk

A húsvéti hosszú hétvégén továbbra is változékony lesz...
Facebook lájkok száma38
Így készülnek a sztárok a húsvétra

Így készülnek a sztárok a húsvétra

Húsvét közeledtével kinyitották családi albumukat a...
Facebook lájkok száma33
Ő Tom Cruise új barátnője

Ő Tom Cruise új barátnője

Tom Cruise-nak végre sikerült megtalálnia Katie Holmes...
Facebook lájkok száma26
Madaras valóságshow indult

Madaras valóságshow indult

A cinkék és társai mit sem tudnak arról, hogy nézők...
Facebook lájkok száma24
Lenyűgöző reptéri fotó

Lenyűgöző reptéri fotó

8 órán keresztüli gépfelszállások egyetlen képen.
Facebook lájkok száma22

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem