Gasztro

India ízei: Tikka masala a sztárséftől

Indiai étterem mindenütt van a világon, és nem véletlenül. Bár sokan túl csípősnek tartják, a keleti ételek elképesztően finomak. És nagyon mások. Próbáljuk ne csak a gyomrunkat, a lelkünket is megnyitni előttük!

India ízeiTamás ezúttal egy igen híres, Budapesten lévő indiai étterem tulajdonosával, Sinha Rajkumarral gondolta ki és főzte meg az ételsort. A Shalimar évek óta a gasztronómiai újságírók egyik kedvence, úgyhogy biztosra mehet, aki el akarja készíteni a recepteket. A legfontosabb, amit előre tudnunk kell, hogy a világon népszerű indiai konyha gyakorlatilag a mugli konyha, amely egy Perzsiából érkezett dinasztia és az észak-indiai konyha egymásra gyakorolt hatásából született. Ennek egyik jellegzetessége az a mély kemence, a tandoor, melynek falához tapasztva sütik a jellegzetes, lepényszerű kenyeret – többek között.

Az előétel egy klasszikus sós csemege, rokona a világ összes konyhakultúrájában megtalálható, ugyanis nem más, mint sós tésztából készült batyu, benne zöldséges vagy húsos töltelék. Tamás krumplis tölteléket választott, de mind a batyu anyaga, mind a töltelék, tetszés szerint variálható. Jegyezzük meg, hogy ez a szamósza, mert a világ bármely indiai éttermében jóllakhatunk vele.

Hüvelyesekből készült főzelék vagy levesféle a dahl, leginkább lencséből főzik, és ebbe a sűrű, fűszeres krémbe mártogatják a kemence falán megsütött és előbb már említett kenyeret, a naant.

Indiában is esznek húst, méghozzá sok halat, és kedvelik a bárányt meg a csirkét is. A fűszeres, joghurtos pácban tartott csirkedarabok már magától a joghurttól omlósak lesznek, így nem kell túl sokáig sütni őket. Sáfrányos rizzsel igen finom főétel.

Az indiai édességek nagyon-nagyon édesek. De ez ne ijesszen meg senkit, mert valahogy mégis lenyűgözően harmonikus az ízviláguk. A búzadarából gyúrt, bő zsírban kisütött és rózsavizes cukros szirupban megforgatott golyócskák egzotikus vendégváró sütemények is lehetnek.

Éljen a mesés Kelet, jó étvágyat kívánunk!

 

Főétel: Tikka masala (40 perc)

Hozzávalók: 1 kis vöröshagyma, apróra vágva, 1 zöldpaprika, apróra vágva, 1,5 cm-es gyömbér, reszelve, 3 gerezd fokhagyma, 1 ek. olaj, 30 dkg csirkefilé (comb vagy mell), fél tk. kurkuma, 1 tk. garam masala (indiai fűszerkeverék), fél ek. barna cukor, fél ek. sűrített paradicsom, 20 dkg paradicsom (konzerv, apróra vágva), fél dl zöldségleves, 1 dl krémes joghurt, 1 maréknyi koriander aprítva.

A húst felkockázzuk, és a joghurtba tesszük. A hagymát, csilit, gyömbér és fokhagymát pürésítjük. Az olajat felmelegítjük, megpirítjuk benne a húst, majd papírtörölközőn leitatjuk a zsiradékot. Ugyanabban az edényben, állandó kevergetés közben 5 percig puhára sütjük a hagymás pürét. Hozzáadjuk a fűszereket, és 1 percig tovább keverjük. Belekeverjük a cukrot, a sűrített paradicsomot, az aprított konzerv paradicsomot és a zöldséglevest, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd visszatesszük a húst. Fedő alatt, alacsony hőmérsékleten 20 percig rotyogtatjuk. Tálaláskor megszórjuk korianderrel.

India ízei

Tipp

Táljuk párolt basmati rizzsel és naan kenyérrel!

A Nők Lapja május 19-én megjelenő, 20. számában további 4 egzotikus indiai receptet találhattok (Előétel: Szamósza; Leves: Dahl; Kenyér: Naan; Desszert: Gulab Jamun 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top