Az 5 legjobb kuglóf uzsonnára

A tökéletes uzsonna kellékei: sütemény, habos kakaó és fél óra, amit pihenéssel vagy baráti csevegéssel töltünk. Bár időt nem tudunk adni hozzá, az uzsonnasüteményre van öt isteni ötletünk: olyan kuglófok receptjét kínáljuk, amelyeket később sorozatban kell gyártanunk a családnak és a barátoknak, hiszen mindenki nálunk akar majd uzsonnázni.
 „Dobostortás”-mazsolás kuglóf


A kuglóf elnevezése kicsit csalóka, hiszen tulajdonképpen arról van szó, hogy sülés közben a töltelékében lévő cukor karamellizálódik, és a külsejét is bevonja egy, a dobostortáéhoz hasonló, ropogós réteggel. Frissen a legfinomabb!

Az öt legjobb kuglóf uzsonnáraHozzávalók 1 nagy kuglófhoz:

• 60 dkg liszt
• 2,5 dkg élesztő
• 6 dkg cukor
• 6 dkg vaj
• 1 tojássárgája
• 3 dl langyos tej
• 1 csipet só
• 2 evőkanál kakaópor a tészta egyik feléhez

A töltelékhez:
• 5 dkg megmosott és beáztatott mazsola
• 18 dkg porcukor
• 16 dkg vaj

A tejből, az élesztőből, a cukorból és egy pici lisztből kovászt készítünk. A többi hozzávalót egy tálban elmorzsoljuk, és a kovásszal kész tésztává gyúrjuk. A tésztát kettéválasztjuk, és a felébe belegyúrjuk a kakaóport. Langyos helyen kb. 20-25 perc alatt megkelesztjük, majd mindkét részt újragyúrjuk, ezután pedig újra a duplájára kelesztjük (kb. 25-30 perc alatt).

A világos részt 35×20 cm-es téglalapra nyújtjuk, jó vastagon megszórjuk a porcukorral, ráhintjük a mazsolát, majd a vajat kockákra vágva szétszórjuk rajta. Ugyanekkorára nyújtjuk a kakaós részt, és a töltelékre helyezzük. Ezt így együtt feltekercseljük, mint egy bejglit, és a formába helyezzük. (Ha szükséges, előtte lisztezzük a formát.) Langyos helyen megkelesztjük (kb. 25-30 perc alatt), és 170 °C-os sütőben kb. 1,5 óráig sütjük. Sütés előtt szurkáljuk meg, hogy a gőz távozni tudjon, és tűpróbával ellenőrizzük az átsülést. A formában hagyjuk kihűlni, utána szeletelhető.

Tipp: mindenképpen tegyünk alá tepsit, ne csak a rácson süssük, mert a vaj valószínűleg kifolyik belőle.

Elkészítési idő: 60 perc

Kelesztés: 60 perc

Sütés: 90 perc

 Túrós kuglóf


Hozzávalók 1 nagy vagy 18 minikuglófhoz:

Az öt legjobb kuglóf uzsonnára• 25 dkg margarin
• 25 dkg túró
• 25 dkg liszt
• 15 dkg cukor
• 2 tojás
• 1 csomag sütőpor
• 1 citrom reszelt héja
• csipet só
• 5 dkg mazsola

Az öntethez:

• 20 dkg erdeigyümölcs-lekvár
• 20 dkg erdeigyümölcs-mix (helyettesíthetjük meggyel is)

A túrót szitán átpasszírozzuk, a lisztet összekeverjük a sütőporral. A puha vajat felhabosítjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a két egész tojást és a csipet sót. Tovább keverjük a robotgéppel, közben pedig kanalanként adjuk hozzá a túrót és a lisztet. A vízbe áztatott mazsolát lecsepegtetjük, és a masszához keverjük. 200 °C-on kb. 25-35 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük), ha kihűlt, porcukrot szitálunk rá.

Az öntethez a lekvárt felforrósítjuk, és a mirelit gyümölcsöt beledobva egyet forralunk rajta.

Tipp: tehetünk bele rumos meggyet, esetleg aszalt gyümölcsöket, remekül feldobja.

Elkészítési idő: 25 perc

Sütés: 35 perc

 Szilvalekváros kuglóf

Hozzávalók 1 kuglófhoz:


• 40 dkg liszt
• csipet só
• 5 dkg olvasztott margarin
• 1 csomag vaníliás cukor
• 2 dl tej
• 3 evőkanál cukor
• 2 dkg élesztő
• 1 egész tojás
• kb. 30 dkg szilvalekvár (ízlés szerint lehet több)

Az öt legjobb kuglóf uzsonnára

 

Az élesztőből, a tejből és a cukorból kovászt készítünk, és 5-10 percig hagyjuk felfutni. A lisztet a sóval elkeverjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az egész tojást, majd tésztává gyúrjuk, és ezután dolgozzuk bele az olvasztott margarint.

Langyos helyen megkelesztjük (kb. 20-25 perc), majd lisztezett deszkára borítva 30×20 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a szilvalekvárral, és feltekercseljük. Körbefogjuk vele a kuglófforma közepét, megszurkáljuk, langyos helyen jól megkelesztjük, és 170 fokos sütőben kb. 1 óráig sütjük. Ha a színe túl sötét lenne, de még nem sült át a tésztánk, akkor 155 °C-on süssük tovább. A formában hagyjuk kihűlni, utána szeletelhető.

Tipp: szilvalekvár helyett bármilyen sütésálló lekvárt használhatunk.

Elkészítési idő: 50 perc

Kelesztés: 25 perc

Sütés: 60 perc

 Barackos-vaníliás kuglóf

Hozzávalók 1 nagy kuglófhoz:

• 50 dkg liszt
• csipet só
• 2 dkg puha vaj
• 1 citrom reszelt héja
• 4 evőkanál cukor
• 2 tojássárgája
• 2,5 dl tej
• 3 dkg élesztő

A töltelékhez:

• 30-40 dkg barackkonzerv cikkekre vágva
• 1 csomag vaníliás pudingpor
• 4 dl tej
• 2-3 evőkanál cukor

Az öt legjobb kuglóf uzsonnára

 

A lisztből, tejből, élesztőből és cukorból kovászt készítünk, majd langyos helyen hagyjuk felfutni. A tészta többi hozzávalóját egy tálban összemorzsoljuk, és a kovásszal tésztává gyúrjuk, majd jól kidolgozzuk. Langyos helyen kb. 20-25 perc alatt megkelesztjük.

A töltelékhez 3 dl tejet felforralunk a cukorral, a pudingport 1 dl tejjel simává keverjük, megfőzzük a pudingot, majd hagyjuk kihűlni. (A gyorsabb hűlés érdekében kiboríthatjuk egy lapostányérra.) A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, rákenjük a pudingot, belenyomkodjuk a barackokat, feltekercseljük, és körbefonjuk vele a kuglófsütő közepét. 170 °C-os sütőben 50 percig sütjük.

Elkészítési idő: 60 perc

Kelesztés: 25 perc

Sütés: 50 perc

 Csokoládés-meggyes kuglóf


Az öt legjobb kuglóf uzsonnáraHozzávalók 1 közepes méretű kuglófhoz:

A tésztához:

• 15 dkg puha vaj
• 1 egész tojás
• 15 dkg cukor
• 1 narancs reszelt héja
• 1 csomag sütőpor
• 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
• 15 dkg finomliszt
• 1 csipet só
• 1 dl tej
• 10 dkg tejföl

A töltelékhez:

• 15 dkg lecsöpögtetett meggy (mirelit vagy kompót)
• 10 dkg csokoládé (lehetőleg süthető fajta)

A tészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük, a kuglófformát előkészítjük, vajazzuk-lisztezzük, ha szükséges. A tészta felét beletöltjük a formába, belenyomkodjuk a meggyet és az apró darabokra vágott csokoládét, majd a tészta másik felével lefedjük. 160-170 °C-os sütőben kb. 45 percig sütjük.

Elkészítési idő: 35 perc

Sütés: 45 perc

Cikkünk a Nők Lapja Konyha márciusi számából közölt részletet.
Itt tudsz előfizetni a magazinra »


Recept.lap.hu »

Címkék: kuglóf

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

*Csillagvirág* 2010-05-20 10:11

Bármilyen kevert tésztából süthetsz ilyen minikuglófot, ha van hozzá formád.

 

Egyébként kuglófból nekem ezek a kedvenceim:

 

DIÓS KUGLÓF  

 

CSÍKOS KUGLÓF vagy KALÁCS

 

HAGYOMÁNYOS MAZSOLÁS KUGLÓF

Torolt_felhasznalo_468834 2010-05-20 10:11

Az utolsó kettőt már megcsináltam, a receptek a Nők Lapja konyhából valók.

 

Mindkettő nagyon finom, különösen a barackos-pudingos aratott nagy sikert a vengégeimnél.

kivi39 2010-05-20 10:01

Viszont az ötlet jó! Szülinapi bulit fogunk tartani a lányomnak, nem tud véletlenül valaki jó kuglóf receptet? (különösen azok a mini kuglófok nyerték meg a tetszésemet...)

sziszko1975 2010-05-20 10:00

Kipróbálom és majd nyilatkozom...

*Csillagvirág* 2010-05-20 09:58

Az első és az utolsó kettő nagyon gáz.

Azzal együtt, hogy el tudom képzelni, hogy a receptek egyébként jók.

Csiggy 2010-05-20 09:55

Egyetértek....

*Csillagvirág* 2010-05-20 09:43

Hát ezek a kuglófok elég csúful néznek ki. :(
Nem kívánja meg őket az ember.
Olyan szalonnás, átsületlen, túl tömör benyomást keltenek.

N?k Lapja Café 2010-05-20 09:43

A tökéletes uzsonna kellékei: sütemény, habos kakaó és fél óra, amit pihenéssel vagy baráti csevegéssel töltünk. Bár időt nem tudunk adni hozzá, az uzsonnasüteményre van öt isteni ötletünk: olyan kuglófok receptjét kínáljuk, amelyeket később sorozatban kell gyártanunk a családnak és a barátoknak, hiszen mindenki nálunk akar majd uzsonnázni.

Tovább a cikkre...

Kalkulálja ki Kötelezőjét!
14 biztosítóból válasszon Önnek megfelelőt! Gyors, egyszerű online kötés

További információk>>>