Gasztro

Rákattantál a diétára? 3 figyelmeztető jel

Egészségesen étkezni jó dolog - azzal azonban sokat árthatsz magadnak, ha fanatikusan rákattansz a diétázásra. Íme három jel, ami azt mutatja, hogy ideje lazábbra venni a dolgokat.

„Jó” és „rossz” ételekben gondolkodsz: a kenyér „rossz”, ezért nem mersz reggelire eltüntetni egy zsemlét. A répa „jó”, így állandóan azt nassolod. Ezzel a kategorizálással csak annyi a baj, hogy az ember általában azt kívánja, amire a „rossz” címkét akasztotta. Ha pedig egyszer elveszted a kontrollt, alaposan be fogsz lakni a tiltott falatokból. Különösen nagy a veszély, ha egyszerre sok mindent letiltasz a tányérodról. Kis adagokban néha engedd meg magadnak a tiltott ételek élvezetét is!

Elítélsz másokat az étkezési szokásaikért. Akkora diétaguru lettél, hogy úgy érzed, megszólhatsz másokat, mert szerinted egészségtelenül étkeznek? Ne téríts, és ne kritizálj: mindenkinek joga van választani az ételek közül. A családoddal is csak akkor tudod megszerettetni az egészséges ételeket, ha jó példával jársz elöl, megmutatod nekik, hogy az egészséges is lehet finom, és nem teremtesz otthon fanatikus, ellenséges légkört.

Elhagyod a barátaidat a diétádért. Lemondtál egy-két randit a szerinted egészségtelenül táplálkozó barátaiddal? Inkább olyan emberek társaságát keresed akik ugyanazt a diétát követik, mint te? Az internetes közösségi oldalakon, fórumokon ismerősök helyett inkább diétás recepteket keresel? Vigyázz, az egészségmánia már a társasági életedre is rányomta a bélyegét! Légy nyitottabb, és engedd be az életedbe azokat is, akik nem követik az étkezési elveidet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top