Gasztro

Édeset az édesanyáknak

Süteményt nemcsak az édesanyák készíthetnek. És nem is csak a nagymamák. Egy, a konyhában rutinosan mozgó gyerek is készíthet valami meglepetést anyák napjára. És most nem a rendetlenségre gondoltunk...

Édeset az édesanyáknakA Tamás által ajánlott édességek készülhetnek ajándékként, de várhatja ezzel a köszöntőket maga az ünnepelt is. Bár, ha a pudingos receptet elemezzük, akkor kijelenthető, hogy egy kiskamasz már minden nehézség nélkül meglepheti ilyen édességgel az édesanyját. A puding tökéletes alapanyag ehhez. Vasárnapi desszertként akár úgy is variálható, hogy kevés babapiskótát rumos (cukrászrumos) tejben megáztatunk, majd egy tál aljára tesszük, és ráöntjük a pudingot. Amikor egy kissé megdermed, gyümölcsöket darabolunk rá – például banánt, kivit, körtét -, kevés mazsolát szórunk hozzá, és egy másik ízesítésű pudinggal koronázzuk meg a művet, majd készítünk mellé egy kis tejszínhabot.

Ha a gyerek a nagymamát akarná meglepni, segítsünk neki. A szakácskönyvekben és a neten sok olyan édességet találunk, amelyeket sütni sem kell, csak alaposan összedolgozni a hozzávalókat. Darált keksz, kókuszreszelék és csokoládé lehetnek a főbb alapanyagok, és ha keresünk egy helyes kis dobozt, akkor a golyó formájú kis desszerteket szépen belepakolhatja az ajándékozó, a doboz tetejét pedig telerajzolhatja. De csomagolhatjuk a sütiket celofánba is, amit színes madzagokkal kötünk át. A csomagocska alapját egy alufóliába tekert kartonlap képezheti. Próbáljuk rászoktatni a gyereket, hogy az ajándékban legyen benne az erőfeszítése, a keze munkája, a figyelme is!

A linzeres körtetortához inkább haladók fogjanak, és higgyék el, megéri! Ez a torta egyszer már szerepelt Tamás ajánlatai között, de akkor berácsozott „tetővel” készült, és almából.

Kellemes ünneplést kívánunk!

 

Vaníliapuding gyümölcsöntettel (30 perc+4-5 óra hűtés)

Hozzávalók: 2 csomag vaníliás pudingpor, 8 dl tej, kb. 12 dkg cukor, piskótatészta (készen kapható); az öntethez: 15-15 dkg fagyasztott szeder, áfonya és piros ribizli (vagy 50 dkg vegyes erdei gyümölcs), 10 dkg cukor, 1 ek. kukoricakeményítő.

A pudingporból a leírás alapján elkészítjük a pudingot. 4-6 egyenes falu, nem túl magas poharat vízzel kiöblítünk (később könnyebben ki tudjuk borítani belőle), majd beletöltjük a pudingokat, úgy, hogy kb. 1 cm maradjon a szájáig. Mielőtt ezt elvégeznénk, ugyanezzel a pohárral 6 korongot szúrunk ki a piskótából, majd ezzel fedjük le a pudingot. Hűtőbe tesszük 4-5 órára, megvárjuk, míg teljesen kihűl. Az öntethez a cukrot 3 dl vízzel felforraljuk, hozzáadjuk a gyümölcsöket és 5 percig főzzük. A keményítőt 5 ek. vízzel elkeverjük, állandó keverés mellett hozzáöntjük a gyümölcshöz. 2-3 perc után félrehúzzuk és lehűtjük. A pudingot ügyesen tányérra borítjuk, és az öntettel díszítjük..

Édeset az édesanyáknak

 

A Nők Lapja 17. számában még két parádés, gyerekek által is elkészíthető receptet (Körtetorta, Töltött palacsinta kókusszal és eperrel) találhattok!

Szulák Andrea: „Nagyon sokat tanultam Rozitól...Még több az e heti Nők Lapjából:

Szulák Andrea: „Nagyon sokat tanultam Rozitól… »
D. Tóth Kriszta: Minden csikó éjszaka születik »
Egy anya, két gyerek – és egy férj 1. »
Énekesnő a csendben »
Mit tegyek, hogy ne legyen koraszülött a kisbabám? »
Fado – a portugál sors »


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top