Gasztro

A csokoládé a májbetegek gyógyszere?

Könnyen lehet, hogy a jövőben kakaóban gazdag étcsokoládét írnak majd fel az orvosok a májcirrhózisban szenvedő betegeknek - legalábbis erre enged következtetni az a kutatás, amely a csokoládé újabb egészségvédő tulajdonságait tárta fel.

Spanyol kutatók szerint az étcsokoládé enyhítette a hasi vérnyomás étkezés utáni emelkedését, amely a májcirrhózisos betegeknél veszélyes méreteket is ölthet, olyannyira, hogy a vérerek megrepedéséhez is vezethet. A vizsgálat szerint a kakaóban talált flavanol nevű antioxidáns tesz különösen jót a vérnyomásnak, mivel ezek a vegyületek ellazítják és tágítják a vérerek simaizomzatát.

A 21, végstádiumú májbetegségben szenvedő páciens részvételével lefolytatott kísérletben a résztvevők egy részének 85 százalék kakaótartalmú étcsokoládét kínáltak az ebédhez – ezeknél az embereknél észrevehetően kisebb volt a máj vérnyomásemelkedése, mint azoknál, akik fehér csokoládét kaptak. Ha további vizsgálatok is igazolják ezeket a tapasztalatokat, igen könnyen megtörténhet, hogy a májbeteg páciensek orvosi javaslatra csokiznak majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top