Gasztro

Nyuszi után szabadon – 10 remek répás fogás

Hogy a sárgarépa se vesszen el az unalom tengerében, 10 egyszerű konyhai tippet adunk az elkészítésére. Lehet, hogy fütyülni nem tanulsz meg, de tuti, hogy feltöltődik a béta-karotin-készleted és az A-vitamin-raktárad. Új ízeket víve a konyhádba, kedved szerint kísérletezhetsz, hogy salátának, savanyúságnak, desszertnek vagy főételnek tálalod-e majd. A sárgarépa sokkal értékesebb zöldségünk annál, mintsem hogy csak levesbetétként végezze!

Tormás sárgarépa-savanyú: Sonka és húsok mellé.

Reszelj le 2 megtisztított tormát, és öntsd le fél deci borecet, 1 deci víz és 2 evőkanál cukor keverékével. Hagyd legalább egy napig érlelődni, majd keverj hozzá 2 sárgarépát lereszelve.

Gyümölcsös sárgarépa-saláta: Önmagában és kísérő fogásként is megállja a helyét.
Vegyél 2 zacskó julienne-re vágott sárgarépaalapot, keverd össze 1-2 evőkanál mézzel, apróra felvágott almával, körtével. Locsold meg fél citrom levével, és gazdagítsd néhány gerezd naranccsal.

Nyuszi után szabadon - 10 remek répás fogás

 

Szendvicskrém: Főzz puhára fél kiló sárgarépát. Amikor megfőtt, adj hozzá 1 mokkáskanál fahéjat, curryport, pirospaprikát, fokhagymát, rozmaringot, sót és borsot. Kanalazz hozzá 1-2 evőkanál natúr sajtrémet, és turmixold össze.

Nyuszi után szabadon - 10 remek répás fogásSárgarépa-krémleves: Hámozz meg 5 szál sárgarépát, 2 nagyobb burgonyát és egy fél, karikára vágott póréhagymával, angol szárzellerrel tedd fel főni a levest. Fűszerezd sóval, borssal, Vegetával. Amikor a zöldségek megfőttek, kevés főzőtejszín hozzáadásával pürésítsd össze.

Sárgarépachutney: Remek indiai jellegű étvágygerjesztő falat.

Reszelj meg hozzá fél kiló sárgarépát, és tedd egy lábosba. Adj hozzá 2 gerezd felaprított fokhagymát, 1 evőkanál reszelt gyömbért, és 1 bögre víz aláöntésével párold, amíg a répa megpuhul. Kevergesd gyakran, majd adj hozzá 2 bögre cukrot, néhány evőkanál mazsolát, 1-1 kiskanál őrölt fahéjat, kardamomot, és 1,5 deci ecettel öntsd fel. Kevergesd addig, amíg besűrűsödik.

Diós-kókuszos répagolyók: Az örök kedvenc kókuszgolyó egészségesebb változata.

Reszelj le fél kiló sárgarépát, szórd meg 3-4 evőkanálnyi darált dióval és darált háztartási keksszel. Locsolj rá egy kevés narancslevet és 3-4 evőkanál mézet. Gyúrd golyókká, és hempergesd meg kókuszreszelékben.

Répafasírt: Reszelj le 3 nagyobb darab sárgarépát, szórd meg 3-4 evőkanál zabpehellyel, adj hozzá egy kisebb, apróra vágott lila hagymát, 1 gerezd fokhagymát, sót, borsot, mustárt. Lazítsd egy egész tojással és néhány kanál zsemlemorzsával. Formázz belőle laposabb fasírtokat, és kevés olajban süsd ki.

Répafelfújt: Főzz puhára 2 nagyobb szál sárgarépát, és villával nyomkodd pépessé. 20 deka túrót keverj össze 2 deci főzőtejszínnel és 2 tojássárgájával. Szitálj bele 4 evőkanál, csipetnyi sütőporral elkevert lisztet, majd add hozzá a répapépet. Töltsd vajjal kikent szufléformába, és tedd be 15 percre a forró sütőbe.

Sárgarépa-töltelék (padlizsán vagy burgonya megtöltésére): Kevés vajon párolj meg 1 fej hagymát, adj hozzá fél kiló nagyobbra reszelt sárgarépát, és kevés víz aláöntésével párold puhára. Szórd meg 3 kanál zsemlemorzsával, és 1 tojás hozzáadásával turmix segítségével pürésítsd össze. Fűszerezheted friss bazsalikommal, petrezselyemmel. Ezzel a krémmel tölts meg megfőtt és félbevágott, kiskanállal kikapart belsejű burgonyát. Sütőben süsd további negyedórán át.

Fűszeres répamuffin: Keverj össze 25 deka lisztet 1 csomag sütőporral, 5 lereszelt sárgarépával, 10 deka durvára vágott dióval, 1-1 kiskanál őrölt gyömbérrel, fahéjjal, szegfűszeggel. Egy másik tálkában keverj össze 35 deka barna cukrot 4 tojással, 1 deci olajjal és néhány evőkanál narancslével. Dolgozd össze a kétféle alapot egy masszává, és kétharmadáig töltsd meg vele a muffinformát. Sütőben 25 perc alatt elkészül. A tetejét megkenheted porcukorral és 1 narancs reszelt héjával elkevert krémsajttal.

Nyuszi után szabadon - 10 remek répás fogás

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top