Finom, vendégváró falatok Kovács Lázártól

Az ország egyik legjobb szakácsa, Kovács Lázár családi ebédre és vendégvárásra alkalmas falatokat egyaránt készített nekünk. Az ételei igazi csapatmunkában készültek, hiszen a finomságokat felesége, Melinda fotózta. Receptjeikkel rendszeresen találkozhatnak a Nők Lapja Konyha hasábjain.
Kukoricalepény reszelt sajttal, fokhagymás tejföllel


Hozzávalók 4-6 személyre:
Finom, vendégváró falatok Kovács Lázártól• 20 dkg csemege kukorica konzerv
• 1 teáskanál élesztőpor
• 35 dkg liszt
• 1 egész tojás
• 1 dl langyos tej
• 1 mokkáskanál kristálycukor
• 1 mokkáskanál só
• olaj a sütéshez
Az öntethez:
• 10 dkg trappista sajt, reszelve
• 1,5 dl tejföl
• 1 fej zúzott fokhagyma
• 15 dkg aszalt paradicsom
• 250 g nagy szemű tengeri só

A langyos tejhez hozzáadunk 1 mokkáskanál cukrot, 1 evőkanál lisztet és 1 teáskanál élesztőport. Langyos helyen felfuttatjuk (kb. 4 perc). Egy keverőtálban összekeverjük a kukoricát, a lisztet, a tojást, a sót és a felfuttatott élesztőt. Az egészet összekeverjük, majd lefedve 10 percig állni hagyjuk.

Olajba mártott kanállal lepénykéket szaggatunk, majd a forró serpenyőbe helyezzük. Kevés olajban aranybarnára sütjük a lepénykék mindkét oldalát, tálaláskor megszórjuk reszelt sajttal és a paradicsomos fűszersóval. Utóbbi elkészítéséhez az aszalt paradicsomot apróra vágjuk, majd turmixgépben a nagy szemű tengeri sóval összeturmixoljuk. A mártogatóhoz a tejfölt összekeverjük a zúzott fokhagymával és a maradék trappista sajttal. A lepényeket az öntetbe mártogatva fogyasztjuk.

Tipp: A maradék paradicsomos fűszersót használhatjuk levesek, mártások és önálló ételek ízesítésére.

Elkészítési idő: 30 perc
1 adag: 368 kcal

Halak, rákok finom bundában


Hozzávalók 6-8 személyre:
• 10 dkg afrikai harcsafilé
• 5 dkg lazacfilé
• 8 darab garnélarák (tisztított vagy héjas)
A tésztához:
• 3 tojás
• 30 dkg liszt
• 1 dl folyadék (lehet víz, tej vagy sör)
• 1 teáskanál só
A bundákhoz:
• 3 evőkanál szezámmag
• 3 evőkanál pisztácia, apróra vágva
• bő olaj a sütéshez

Finom, vendégváró falatok Kovács Lázártól

A halakat ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, majd a rákokkal együtt kevés sóval megszórjuk, és állni hagyjuk pár percig. A tészta hozzávalóit, vagyis a tojást, a lisztet, a kiválasztott folyadékot és a sót egy keverőtálban sima, sűrű palacsintatésztává keverjük botmixer segítségével. Az olajat felmelegítjük, majd ha már forró, a besózott, előkészített halakat, rákokat megmártjuk a palacsintatésztában, és szép pirosra sütjük mindkét oldalukat. Sütés előtt a tésztában megmártott halakat szezámmagban és pisztáciában is megforgat(hat)juk.

Tipp: Ha csak héjas garnélarákot tud beszerezni, látogasson el a www.kovacslazar.hu weboldalra, ahol meg tudja nézni a rákok előkészítését/pucolását bemutató videót.

Elkészítési idő: 15 perc
1 adag 251 kcal

Tüzes pizzakerék


Hozzávalók 6-8 személyre:

Finom, vendégváró falatok Kovács LázártólA tésztához:
• 275 g vajas leveles tészta (friss, kinyújtott, feltekert)
• 1 tojássárgája a kenéshez
A töltelékhez:
• 50 dkg darált sertéscomb
• 1 tojás, szétválasztva
• 2 evőkanál étolaj
• 1 kis fej vöröshagyma, apróra vágva
• 1 gerezd zúzott fokhagyma
• 1 teáskanál fűszerpaprika
• 1 teáskanál só
Az öntethez:
• 1 dl tejföl
• 1 csokor vágott petrezselyem

Az olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, a zúzott fokhagymát, alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a darált húshoz, majd a tojásfehérje hozzáadása után az egészet összekeverjük.

A hűtőből elővett vajas tésztát kiterítjük, a tetején vékonyan elterítjük a fűszeres darált hús tölteléket. Hosszában, tekercsszerűen felgöngyöljük, majd tojássárgájával megkenjük a tetejét. Vékony pengéjű, éles késsel ujjnyi vastag szeleteket vágunk, és fektetve, egymáshoz nem túl közel sütőtepsire helyezzük őket. 210 C fokra felhevített sütőben (alsó-felső sütési módon) alsó sütőszinten 9 percig sütjük. A kisült fűszeres-húsos csigákat apróra vágott petrezselyemmel összekevert, hideg tejföllel díszítjük.

Elkészítési idő: 15 perc előkészítés, 9 perc sütés
1 adag: 4698 kcal

A márciusi tartalomból:

• Húsvétoljon Kovács Lázárral
• Nyulak és bárányok
• Kínáljuk pogácsával a locsolókat!
• Sietős háziasszony kedvence: levelestészta
• Az öt legjobb kuglóf uzsonnára

Itt tudsz előfizetni!»

 

Megosztás
 

Hozzászólások

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás