Mákos sütemény - lépésről lépésre

Ez a sütemény a mákkedvelők kedvence lesz! Egy igazi házias jellegű varázslat, mely gyorsan és egyszerűen elkészíthető, akár különösebb rutin nélkül is!
 

Hozzávalók (kb. 28 szelethez)

– A tésztához:

• 500 g liszt
• 250 g vaj
• 100 g porcukor
• 2 db tojássárgája
• 100 ml tej
• 1 teáskanál kristálycukor (5 g)
• 10 g élesztő
• 1 mokkáskanál sütőpor (1 g)
• 40 g tejföl

– A kenéshez:

• 100 g baracklekvár

– A töltelékhez:

• 300 g őrölt mák
• 150 g cukor
• 200 ml tej
• 1 db citrom reszelt héja
• 40 g méz
• fahéj
• 2 db tojásfehérje

Elkészítés:

Készíts elő egy kb. 20×36 cm-es, magas peremű tepsit. A langyos tejben oldd fel a kristálycukrot, és futtasd fel benne az élesztőt.

Mákos sütemény - Lépésről lépésre

A lisztet keverd el a sütőporral, a porcukorral, és morzsold el benne a vajat. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját és a tejfölt, hogy könnyen gyúrható tésztát kapj.

Mákos sütemény - Lépésről lépésre

 

Alaposan dolgozd ki a tésztát, majd oszd három részre, és nyújtsd ki. Az első lapot helyezd a tepsibe.

Mákos sütemény - Lépésről lépésre

Mákos sütemény - Lépésről lépésre
 

Most készítsd el a tölteléket: a mákot keverd össze a fahéjjal. A cukrot a tejjel, a mézzel és a reszelt citromhéjjal főzd fel.

Mákos sütemény - Lépésről lépésre
 

A mákot forrázd le a tejes főzettel.

Mákos sütemény - Lépésről lépésre

 

A tojásfehérjét verd habbá, majd keverd a langyos máktöltelékbe.

Mákos sütemény - Lépésről lépésre
 

Kend meg lekvárral az első tésztaréteget, majd simítsd rá a máktöltelék felét.

Mákos sütemény - Lépésről lépésre

 

Erre ismét tésztát rétegezz, amelyet szintén lekvárral, majd mákkal kenj meg. A harmadik tésztalappal fedd be végül. A tetejét szurkáld meg.

Mákos sütemény - Lépésről lépésre
 

170 °C-os sütőben 40-50 perc alatt, légkeverés nélkül süsd készre. Az elkészült süteményt porcukorral meghintve tálald.

Mákos sütemény - Lépésről lépésre

 

 

Fotók: Wlcsek András, desszert.eu

 

 

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

fórumozok 2010-03-10 17:51

nálam sem zöld

Torolt_felhasznalo_844697 2010-03-10 17:39

5 különböző monitoron néztem meg, és mindegyiken zöld volt! Ráadásul az egyik monitor színhelyességét most állították be, mert képszerkesztésre használom... :(

bencu77 2010-03-10 17:30

Sziasztok!

Én már sütöttem ilyen sütit,igaz régen,de nekem a receptben csak két lap van,vagyis egy vastagabb máktöltelék van benne és alul fölül a tészta,mint az almáspiténél.Szerintem így mutatósabb, ki is fogom próbálni .Bár paráznék,hogy a középső tésztalap megsült-e?

Nektek is sok sikert hozzá!

timuti67 2010-03-10 17:07

Nagyon jól néz ki ,a másik két recept is nagyon gusztusos.A sült banán láttán nagyon éhes lettem.

 

Én még nem sütöttem,de ki fogom próbálni.

Torolt_felhasznalo_792339 2010-03-10 16:58

Nálam sem zöld, szép sárga tésztaszínű!

Póbálta már valaki ezt a sütit? Ha igen, beszámolna nekem?

 

eszty83 2010-03-10 16:54

Szerintem a monitoroddal van gond:(, mert nálam egyáltalán nincs zöldes árnyalata se a tésztának, se a tölteléknek.

Torolt_felhasznalo_844697 2010-03-10 16:45

Kicsit rémisztő a zöldes árnyalatú tészta.
Gondolom csak itt látszik zöldnek. De miért???

N?k Lapja Café 2010-03-10 16:45

Ez a sütemény a mákkedvelők kedvence lesz! Egy igazi házias jellegű varázslat, mely gyorsan és egyszerűen elkészíthető, akár különösebb rutin nélkül is!

Tovább a cikkre...

Kalkulálja ki Kötelezőjét!
14 biztosítóból válasszon Önnek megfelelőt! Gyors, egyszerű online kötés

További információk>>>