Mákos sütemény - lépésről lépésre

Ez a sütemény a mákkedvelők kedvence lesz! Egy igazi házias jellegű varázslat, mely gyorsan és egyszerűen elkészíthető, akár különösebb rutin nélkül is!
 

Hozzávalók (kb. 28 szelethez)

– A tésztához:

• 500 g liszt
• 250 g vaj
• 100 g porcukor
• 2 db tojássárgája
• 100 ml tej
• 1 teáskanál kristálycukor (5 g)
• 10 g élesztő
• 1 mokkáskanál sütőpor (1 g)
• 40 g tejföl

– A kenéshez:

• 100 g baracklekvár

– A töltelékhez:

• 300 g őrölt mák
• 150 g cukor
• 200 ml tej
• 1 db citrom reszelt héja
• 40 g méz
• fahéj
• 2 db tojásfehérje

Elkészítés:

Készíts elő egy kb. 20×36 cm-es, magas peremű tepsit. A langyos tejben oldd fel a kristálycukrot, és futtasd fel benne az élesztőt.

Mákos sütemény - Lépésről lépésre

A lisztet keverd el a sütőporral, a porcukorral, és morzsold el benne a vajat. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját és a tejfölt, hogy könnyen gyúrható tésztát kapj.

Mákos sütemény - Lépésről lépésre

 

Alaposan dolgozd ki a tésztát, majd oszd három részre, és nyújtsd ki. Az első lapot helyezd a tepsibe.

Mákos sütemény - Lépésről lépésre

Mákos sütemény - Lépésről lépésre
 

Most készítsd el a tölteléket: a mákot keverd össze a fahéjjal. A cukrot a tejjel, a mézzel és a reszelt citromhéjjal főzd fel.

Mákos sütemény - Lépésről lépésre
 

A mákot forrázd le a tejes főzettel.

Mákos sütemény - Lépésről lépésre

 

A tojásfehérjét verd habbá, majd keverd a langyos máktöltelékbe.

Mákos sütemény - Lépésről lépésre
 

Kend meg lekvárral az első tésztaréteget, majd simítsd rá a máktöltelék felét.

Mákos sütemény - Lépésről lépésre

 

Erre ismét tésztát rétegezz, amelyet szintén lekvárral, majd mákkal kenj meg. A harmadik tésztalappal fedd be végül. A tetejét szurkáld meg.

Mákos sütemény - Lépésről lépésre
 

170 °C-os sütőben 40-50 perc alatt, légkeverés nélkül süsd készre. Az elkészült süteményt porcukorral meghintve tálald.

Mákos sütemény - Lépésről lépésre

 

 

Fotók: Wlcsek András, desszert.eu

 

 

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Freizeit 2010-03-14 22:48

Szervusz Kriszmanyi!

Cukrászként azt mondom, hogy az 1 óra 40 perc igen irreális. Különösen, hogy nekem 50 perc alatt megsül ez a recept. Szerintem egyszerűen csak a sütőd el van tolódva. Ez gyakran megesik. :-(

ÜDv!
Gábor

Freizeit 2010-03-14 20:39

Szervusz Kriszmanyi!

Cukrászként azt mondom, hogy az 1 óra 40 perc igen irreális. Különösen, hogy nekem 50 perc alatt megsül ez a recept. Szerintem egyszerűen csak a sütőd el van tolódva. Ez gyakran megesik. :-(

ÜDv!
Gábor

bencu77 2010-03-14 13:33

Ha ilyen sokáig kell sütni akkor neki se állok,valahogy nem szeretem a sokáig sütögetőseket.Ami recept  van nekem az nem ilyen hosszadalmas.

kriszmanyi 2010-03-14 10:37

Most vettem ki, szerintem már jó. Hát úgy 1 óra 40 percet sült, 170 fokon. Szerencsére a teteje se lett száraz.

Torolt_felhasznalo_792339 2010-03-14 10:24

Ajjaj...majd írd meg, hogy mennyi idő kellett neki!

Azt hiszem akkor a két lapos verziót választom, alul-felül tészta, középen sok töltelék.

kriszmanyi 2010-03-14 10:21

Hát én épp most sütöm, 1óra 20 perce és a középső tészta még nyúlik. 50 perc után megnéztem és vissza kellett tennem.  

Torolt_felhasznalo_792339 2010-03-11 08:10

Hú, köszi!!!

Hétvégén megsütöm :)!

Igényes egyedülállók társkeresője
Elittárs: regisztráljon és találja meg az elvárásainak megfelelő társat!

További információk>>>