Életmód

A 21 napos diéta harmadik hete

Itt a Béres Alexandra Súlykontroll Programjának 21 napos diétája. Íme a harmadik hét menüje.

Tizenötödik nap

Ebéd:

Wokban pirított csirkekockák zöldségekkel egyben sülve / 1adag

Hozzávalók:
vöröshagyma 100g
fejes káposzta 100g
sárgarépa 100g
szójaszósz 50g
olívaolaj 8g
csirkemell 120g

Elkészítés:
A vöröshagymát apróra-, a fejes káposztát és a sárgarépát csíkokra vágjuk. A csirkemellet kockákra vágjuk, besózzuk. A vöröshagymát kevés olívaolajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a csirkemellet, és hirtelen átpirítjuk. Hozzáadjuk a káposztát és a sárgarépát és fedő alatt megpároljuk. Úgy a finom, ha a zöldségek egy kicsit ropogósak. Amikor már majdnem kész, levesszük róla a fedőt, hagyjuk elfőni róla a vizet, majd megöntözzük szójaszósszal, és összepirítjuk őket. Forrón tálaljuk.

Az alapanyagok különböző sülési ideje miatt a húst külön serpenyőben is készíthetjük, ha úgy egyszerűbbnek tűnik. Az előkészítéssel együtt legfeljebb 30 perc alatt kész van!

Vacsora:

Grillezett pulykamell / 1 adag

Hozzávalók:
pulykamell filé 100 g
olívaolaj 3 ml
grill fűszerkeverék
őrölt bors

Elkészítés:

A letisztított, lehártyázott egész (vagy kisebb egybe darab) pulykamellet grill fűszerekkel és sóval, borssal bedörzsöljük, majd és kevés olívaolajon, tepsiben szép lassan, közepes hőfokú sütőben megsütjük. Vigyázzunk rá, hogy a hús ne száradjon ki, de legyen szép piros. Ezért saját levével gyakran locsolgassuk meg sütés közben.

 

Francia lecsó / 1 adag

Hozzávalók:
paprika 60 g
paradicsom 50 g
vöröshagyma 30 g
padlizsán 70 g
cukkini 70 g
olívaolaj 5 ml
kakukkfű
fokhagyma
ételízesítő
grill fűszerkeverék

bors

Elkészítés:

A felhevített olívaolajon külön-külön nagy tűzön lepirítjuk a darabolt zöldségeket, só nélkül! Csak ha mind elkészült, akkor összekeverésnél sózzuk, a tűzön még egyszer összepirítjuk és illatos fűszerekkel – kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, fokhagyma – bolondítjuk.

Tizenhatodik nap

Ebéd:

Mustáros csirkecomb / 1 adag

A 21 napos diéta harmadik heteHozzávalók:
csirkecomb 120g
mustár 10g
olívaolaj 5ml

feketebors

Elkészítés:
Mustár, olívaolaj, só, bors felhasználásával pácot keverünk és sütés előtt egy napig a csirkecombot ebben pácoljuk. Másnap fólia alatt pároljuk a húst kb. 80-85%-os puhulásáig, majd a fóliát levéve, készre sütjük.

Pritaminos ceruzabab saláta / 1 adag

Hozzávalók:
ceruzabab 200g
pritamin paprika 25g
vöröshagyma 25g
ecet
folyékony édesítő

Elkészítés:
A ceruzababot sóval puhára pároljuk (főzzük), majd kihűtjük. A vöröshagymát finomra, a pritaminpaprikát kockákra vágjuk, és balzsamecettel, édesítővel összekeverjük és utána a ceruzababhoz adjuk. Hűtőben hagyjuk összeérni.

Vacsora:

Fokhagymás- kakukkfüves pulykamell / 1adag

Hozzávalók:
pulykamell filé 120 g
napraforgó olaj 3 ml
fokhagyma
grill fűszerkeverék
kakukkfű

Elkészítés:

A pulykamellet szeleteljünk, klopfoljuk, majd olívás-fokhagymás-kakukkfüves pácban érleljük, végül megsütjük.

Párolt savanyú káposzta almával / 1adag

Hozzávalók:
savanyú káposzta 250 g
alma 50 g
fehérbor 10 ml
napraforgó olaj 4 ml

Elkészítés:

Felhevített olajra tesszük az alaposan kicsavart savanyú káposztát. Hozzáadjuk a bort, a tetszés szerint formára darabolt almát és csipetnyi sóval – lehetőleg fedő alatt – puhára pároljuk.

Tizenhetedik nap

Ebéd:

Sajtban sült hal egyszerűen / 1adag

Hozzávalók:
tőkehal filé 120g
trappista light sajt 50g
kávétejszín (10%-os, cukormentes) 20g
olívaolaj 5g
kapor

feketebors
friss citromlé

Elkészítés:
A tőkehalfilét tenyérnyi darabokra vágjuk, fűszerezzük sóval, borssal és kaporral. A sovány sajtot lereszeljük és összekeverjük a kávétejszínnel (sűrűbb masszát kapunk). Enyhén sózzuk, borsozzuk. Egy jénai tálat margarinnal vékonyan kikenünk, majd belerakjuk a fűszeres halszeleteket, pár csepp citrommal ízesítjük és vékonyan elkenjük rajta a tejszínes-sajtos masszát. Előmelegített sütőben megsütjük, amíg a sajt megolvad és a teteje egy kis színt kap (én kb. 30 percig szoktam sütni).

A 21 napos diéta harmadik heteMedvehagymás karfiol paprikával / 1adag

Hozzávalók:
karfiol 300 g
joghurt 100 g
pritamin paprika 10 g
olívaolaj
medvehagyma
kapor
őrölt fehér bors
fokhagyma

folyékony édesítő

Elkészítés:

A karfiolt kevés olívaolajon átpirítjuk, majd fűszeres vízben (bors, só, fokhagyma, kapor) megpároljuk. Ha elkészült, kihűtjük. Apróra vágott pirospaprikával összekeverjük, tetejére aprított medvehagymás joghurt dresszinget készítünk. A dresszinghez a joghurtot ízesítjük medvehagymával, sóval, és ízlés szerinti mennyiségű folyékony édesítővel. Hűtőben hagyjuk összeérni az ízeket.

2 db korpás abonett

 

Vacsora:

Görög saláta sovány sajttal / 1adag

Hozzávalók:
kígyóuborka 85g
paradicsom 65g
vöröshagyma 45g
zöldpaprika 45g
trappista light sajt 50g
citromlé
olívaolaj
oregánó

Elkészítés:
Az összes hozzávaló zöldségfélét nagyobb kockákra daraboljuk. Borssal, oregánóval fűszerezzük és összekeverve tálaljuk. Tetejére adagonként kockázott sovány sajtot teszünk.

Tizennyolcadik nap

Ebéd:

Sült bio csirkemáj / 1 adag

Hozzávalók:
bio csirkemáj 120g
vöröshagyma 15g
olaj

majoránna
őrölt fehérbors

Elkészítés:
A csirkemájat letisztítjuk, a vöröshagymát vékonyra felkarikázzuk. Kevés olajjal kikent tepsibe tesszük őket, lazán összekeverve és előmelegített sütőben, nagy hőfokon, hirtelen készre sütjük. Sütés közben ízesítjük majoránnával, borssal és a végén kevés sóval. Készülhet nyílt lángon is, akkor a hagymát előbb fonnyasszuk meg, de vigyázzunk, mert a máj pattog a sütés közben!

Zabos köténybe bújt brokkoli / 1 adag

A 21 napos diéta harmadik heteHozzávalók:
brokkoli 250g
tojás 0,5 közepes darab
zabkorpa 10g
olaj 8g

feketebors

Elkészítés:
A tojást habosra verjük. Egy külön tálkában összekeverjük a zabkorpát a sóval, borssal. A brokkolit rózsáira szedjük, alaposan megmossuk, majd még nedvesen egyenként megmártogatjuk a fűszeres zabkorpában. Ezek után a tojásban is megforgatjuk és kevés olajjal kikent jénaiba fektetjük őket. A megmaradt fűszeres zabkorpát és a megmaradt tojást összekeverjük + hozzáadunk egy kevés olajat, és rálocsoljuk a brokkoli tetejére. A jénai tetejével befedjük, és előmelegített forró sütőben kb. 20 percig sütjük, majd a fedőt levéve megpirítjuk a tetejét.

Vacsora:

Hagymás cukkíni / 1adag

Hozzávalók:
cukkíni 300 g
olívaolaj 8 ml
bazsalikom
oregánó
őrölt bors

Elkészítés:

A cukkínit karikákra vagy kockákra vágjuk, a hagymát apróra szeleteljük. A hagymát olívaolajon megfonnyasztjuk, fűszerezzük, és beleszórjuk a cukkíni kockákat. Készre pároljuk.

Grillezett ordasajt – pritaminos /1 adag

Hozzávalók:
ordasajt – pritaminos 120 g
olívaolaj 2 ml

Elkészítés:

Az ízesített ordasajtot sütőben kevés olívaolaj felhasználásával készre sütjük. Jó állagú, nem folyik szét!

Tizenkilencedik nap

Ebéd:

Főtt tojás / 1adag
tojás 2 közepes darab

Korpás abonett 2-3db

Parajfőzelék / 1adag

Hozzávalók:
mirelit spenót 250g

feketebors
fokhagyma
zabliszt 2 közepes evőkanál
tej, 1,5%-os 100g

Elkészítés:
A mirelit spenótot egy lábosba tesszük, és tűz fölött kiolvasztjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, végül hozzákeverjük a tejet. Pár percig főzzük, majd a zabliszttel meghintjük, és összeforraljuk.

Vacsora:

Serpenyőben sült zöldségek csirkemell csíkokkal / 1adag

Hozzávalók:
csirkemell 60g
zöldpaprika 100g
padlizsán 50g
paradicsom 50g
cukkíni 50g
vöröshagyma 30g
olívaolaj 5g

fűszerek ízlés szerint

Elkészítés:
A vöröshagymát vékonyra szeleteljük és a karikára vágott zöldpaprikával, kevés sóval lassú tűzön, olívaolajon elkezdjük párolni. A paradicsomokat forró vízbe dobva, megszabadítjuk a héjától és a paprika után kockázzuk. Ekkor adjuk hozzá a karikára vágott padlizsánt és cukkínit is. Ízesítjük a fűszerekkel, majd készre főzzük. Közben a csirkemellet ízlés szerint fűszerezzük, és forró olívaolajon puhára sütjük.

Huszadik nap

Ebéd:

Csípős csirkeszárnyak / 1 adag

A 21 napos diéta harmadik heteHozzávalók:
csirke szárnyak 2-3 db
olaj 5ml

csípős pirosarany
gyömbér
feketebors
petrezselyem zöld

Elkészítés:
A sütés előtti napon páclét készítünk olajjal, sóval, gyömbérrel, piros arannyal és borssal. A megtisztított csirkeszárnyakat ebben megforgatjuk, és másnapig hagyjuk érlelődni. Ha jól beitta az ízeket, tepsibe soroljuk őket és előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

Sült zöldségek, joghurt öntettel / 1 adag

Hozzávalók:
zöldségkeverék 250 g
joghurt 50 ml
citrom 10 g
olívaolaj 5 ml
ételízesítő
őrölt bors
fokhagyma

Elkészítés:

A fűszerezett zöldségkeveréket (sárgarépa, romanobab, brokkoli) megpároljuk. Ha kész, kihűtjük, végül fokhagymás joghurtöntettel meglocsoljuk.

Vacsora:

Fetával töltött zöldségek /1adag

Hozzávalók:
gomba 50 g
cukkini 60 g
feta sajt 50 g
padlizsán 50 g
paradicsom 60 g
paprika 60 g
őrölt bors

Elkészítés:
A tisztított, előkészített zöldségeket óvatosan kivájjuk, a belső részeit apróra daraboljuk és gyengén átsütjük. Visszatöltjük az üregekbe, ráhalmozzuk a fetasajtot és forró sütőben gyorsan készre sütjük.

A 21 napos diéta harmadik hete

 

 

Huszonegyedik nap

Gyümölcs és Zöldség Nap!

 

 

 

Bővebb információt a www.beresalexandra.hu oldalon találsz.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top