Gasztro

Variációk két témára: a kakaó és a süti

Ha hideg és havas az idő odakint, imádok odabent sütni! Az esetek többségében nem tudok másra gondolni, csak valami csokisra, ami könnyen elkészíthető. A kakaó és a vanília a természet nagyszerű ajándékai.

Belegondoltál már abba, hogy milyen gyönyörűségeket és fantasztikus finomságokat kapunk az anyatermészettől? Az alábbi kedvenc receptjeim is tartalmazzák ezeket az alapanyagokat. A receptek hasonlóak, mégis két különböző sütemény lesz belőlük.

Kakaós, mogyorós és banános muffin

Ez a muffin mennyei! A banántól egy kicsit „nedves” lesz a belseje, így puha és omlós marad még másnap is, ha marad belőle. Nálunk az első sütéskor 10 darabból 1 darab maradt… azt másnap este közösen ettük meg fele-fele arányban! Ez most a kedvencünk, hetente egyszer biztosan elkészítjük.

Hozzávalók:

Variációk két témára: a kakaó és süti• 12 dkg liszt (70% tönköly-fehérliszt, 30% teljes kiőrlésű tönkölyliszt)
• 3-5 dkg darált mogyoró
• 1 teáskanál sütőpor
• ½ teáskanál szódabikarbóna
• ¼ teáskanál só
• 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
• 2 db tojás
• 8 dkg nádcukor
• 8 dkg vaj (7 evőkanál olvasztva)
• fél vaníliarúd
• 2 db érett banán villával összetörve

A lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával, a kakaóval és a sóval összekeverem egy tálban. Közben előmelegítem a sütőt 180 fokra. A tojásokat a cukorral habosra keverem egy másik tálban. Összekeverem a megolvasztott vajat az összetört banánokkal és a fél vaníliarúd kikapart magjaival. A száraz összetevőket összekeverem a tojásos és a vajas keverékkel. Jól összedolgozom. Muffintepsibe öntöm a masszát. Kb. 25 perc alatt megsülnek 170 fokon. 10-12 db lesz belőle a muffinformák nagyságától függően.

Diós brownie

 

Egyre népszerűbb a brownie nálunk is. A brownie szó szerint fordítva barnácskát jelent, azonban én sehol sem láttam Magyarországon még így leírva. Egyszerűen vannak olyan szavak, amelyek „lefordíthatatlanok”, és átvesszük az eredeti idegen nyelven, majd szépen lassan beépül a köznyelvünkbe. Életemben először – néhány éve – Svédországban élő magyar barátaimnál készítettem el, az ő receptjük alapján. Szeretem az „összekeverem, majd beleöntöm a tepsibe, és már kész is van” süteményeket. Ez a recept egy kicsit módosított változat, de a végeredmény nagyon finom lesz.

Hozzávalók:

Variációk két témára: a kakaó és süti• 6 dkg tönköly-fehérliszt
• 15 dkg vaj
• 15-20 dkg nádcukor (ízlés kérdése, ki mennyire édesszájú)
• 8-10 dkg cukrozatlan kakaópor
• ¼ teáskanál só
• 2 db tojás
• fél vaníliarúd
• 7 dkg aprított dió

 

A kakaót a cukorral, sóval és a vajjal egy tálba teszem, és ráhelyezem egy vizet forraló edényre. Folyamatosan kevergetem, amíg a vaj fel nem olvad, és az egész összeáll finom csokis masszává. Leveszem a tálat az edényről, hagyom a keveréket kihűlni. Kb. 8-10 perc után hozzáadom a vaníliarúd kikapart magjait, a tojásokat egymás után, és jól összekeverem. Az első tojás hozzáadása után egy kicsit összeugrik a massza, darabosnak fog tűnni. Ne ijedjünk meg, mert folyamatos keverés, majd a második tojás, végül a liszt hozzáadása után azonban újra sima, de már sűrűbb tésztát kapunk. Ebbe a masszába öntöm bele az aprított diót, keverek rajta még párat, majd sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm. Előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütöm 180 fokon.

 

Mindkét süteménynél fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top