Gasztro

Sertés a javából: mit hol találunk?

Dagadó, tarja, karaj - Íme, egy kis áttekintés, hol találhatók a sertés különböző részei, és melyik hozzávalóból milyen finom étel készülhet.

 Fej + tokaszalonna

A disznósajt és a kocsonya legfontosabb alapanyagi közé tartoznak a sertésfej részei (orr, fül), de levesbe is tehetjük őket. A tokaszalonna főzve és abálva hasznosítható, nagyon finom tepertő lesz belőle.

Sertés java: mit hol találunk?

 

 Tarja


Nevezhetjük a disznó „félbehasított nyakának”, a férfiak egyik nagy kedvence, hiszen szaftos flekkenek, frissensültek készülhetnek belőle. Megsüthetjük egyben, illetve ránthatjuk, de füstölve is kiváló. Jó kolbász-alapanyag lehet.

 Hosszú és rövid karaj


Bordának és kotlettnek is nevezik, a rövid karaj a farok felőli, a hosszú a fej felőli rész. Süthetjük szeletben és egészben, tölthetjük, de rántva és füstölve is finom. Aprópecsenye hozzávalójaként is megvásárolhatjuk.

 Szűzpecsenye


A rövid karaj alatt elhelyezkedő színhús, a sertés legértékesebb része. Szeletben és egészben is süthetjük, megtölthetjük. Érdemes különféle mártásokat adni mellé, így gyorsan és egyszerűen ínycsiklandó fogásokat készíthetünk.

 Lapocka


A disznó „első combja”, tokány, vagdalt, pörkölt alapanyaga egyaránt lehet, de egyben is megsüthetjük. Disznóvágás után füstölhetjük, jó lesz kötözött sonkának, illetve kolbászt is tölthetünk belőle.

 Comb


További részekre osztható: dió, felsál, frikandó és rózsa. Talán a legsokoldalúbban felhasználható húsrész, párolhatjuk, egyben süthetjük, pörköltet főzhetünk bele. A felsál és a dió rántva is nagyon jó, illetve frissensülteket is készíthetünk belőle.

 Oldalas


Vagyis a disznó hússal fedett bordái. A legolcsóbb húsok közé tartozik, de egy kis fantáziával ínyencségeket is kreálhatunk belőle. Tölthetjük, süthetjük, párolhatjuk, illetve adhatjuk főzelékek feltétjeként, zöldségekkel (pl. káposztával) kiegészítve egytálételeket is főzhetünk belőle.

 Dagadó


A disznó hasaalja, általában elég zsíros hús, fogyókúrázók messziről kerüljék. Készíthetünk belőle fasírtot, tokányt, gulyást, pörköltet, de kiváló töltelék-alapanyag (pl. töltött káposztához), illetve magát a húst is megtölthetjük, majd egyben megsütve kínálhatjuk. Disznóvágáskor finom kolbász tölthető belőle.

 Csülök


A láb és a comb közötti rész, a legfinomabb talán egyben sütve, de megfőzve további fogások hozzávalója is lehet. Pörköltalapnak is megfelelő.

 Köröm


A disznó lába – fogyaszthatjuk füstölve, vagy főzhetünk belőle kocsonyát és pörköltet.

A januári tartalomból:

• Csokoládé a köbön
• Hogyan készítsünk csokoládédíszeket?
• Falatnyi desszertek, ámuló vendégek
• Húsmentes napok
• Együtt vacsorázik a család

Itt tudsz előfizetni!»

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top