Burgonyás pogácsa lépésről lépésre

Ez az egyik legkiválóbb pogácsarecept, amellyel valaha dolgoztam. Ha kellő odafigyeléssel készítjük el, egészen biztosan nem okoz csalódást a végeredmény.

Hozzávalók:

• 375 g főtt, áttört, kihűlt burgonya
• 660 g liszt
• 380 g hideg vaj
• 62 g tojássárgája (kb. 4 db)
• 22 g só
• 40 g élesztő
• 20 g kristálycukor

A kenéshez:

• 1 db tojás

Elkészítés:

Tedd fel főni a sós vizet, és amikor a víz elkezd lobogni, tedd bele a krumplit. Főzd puhára a burgonyákat. A megfőzött burgonyára engedj hideg vizet, majd ha kissé visszahűlt, hámozd meg, törd át alaposan, majd hagyd teljesen kihűlni.

Az összes többi összetevőt mérd ki úgy, hogy a só és a cukor ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel. Tedd rá az áttört, kihűlt burgonyát is. A tésztát jó alaposan ki kell dolgozni, ne csak addig gyúrd, míg összeáll!

Burgonyás pogácsa lépésről lépésre


A készre dagasztott tésztát fóliázd le, és fél napra tedd a hűtőbe.


A kihűtött tésztát nyújtsd ki szögletesre, a tetejét késsel sűrűn karcold fel.

Burgonyás pogácsa lépésről lépésre


Nagyon vékonyan, csak éppen hogy kend meg a felkarcolt felületet tojással, majd képzeletben oszd három részre a tésztát, és a középső részre először hajtsd rá az egyik egyharmadot, majd arra a másik egyharmadot.

Burgonyás pogácsa lépésről lépésre

Végül kb. 2 cm vastagra nyújtsd ki a tésztát, késsel 1-2 mm mélyen vagdosd be, és pogácsaszaggatóval tetszés szerinti méretre szúrd ki.

Burgonyás pogácsa lépésről lépésre


Kiszúrás után meleg (40 °C-os), párás helyen kb. 20 percen át keleszd, majd tojással kend meg őket.

Burgonyás pogácsa lépésről lépésre

Burgonyás pogácsa lépésről lépésre


Előmelegített, 180 °C-os sütőben, légkeverés nélkül 15-20 perc alatt süsd aranybarnára a pogácsákat.

Burgonyás pogácsa lépésről lépésre

 

 Fotók: Wlcsek András,  desszert.eu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

csutak51 2010-01-07 10:47

http://www.nlcafe.hu/gasztro/20050118/krumplis_pogacsa_/

 

Ez is nagyon jó recept, megsütöttem.2 tepsinyi mennyiség. 

 

Annyit módosítottam a recepten, hogy a fél tojás helyett 1 tojássárgáját+2 evőkanál tejfölt tettem bele, és több (1 teáskanál) sót. Fél órás pihenés után vékonyra nyújtottam és feltekertem, összehajtottam, majd kb 15 percig pihent még kinyújtás előtt.

 

Cca 1,5 cm vtg-ra nyújtottam, bevagdostam, és 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggattam. Sütőpapírral bélelt tepsikbe rakosgattam, felvert tojással kentem.

 

Gázsütőben legfelül sült, majdnem 4-en, kb 30 percig.

 

Sütés közben nem dőlt el, magasságában és széltében is alig nőtt.

Kívül ropogós, belül foszlós, nagyon finom!

tothböbe 2010-01-06 18:14

Sziasztok!
Éppen most készítettem el a pogácsát, ami nagyon finom lett. Meg is tartom ezt a receptet.
Igáz én nem pihentettem olyan hosszú ideig. Jó sütést mindenkinek!!!!!

e.bari 2010-01-06 10:32

No ha az én pogácsám is mindig ilyen "rosszul" sikerülne, nem lennék szomorú! :)

Juteszembe, nemrég találtam egy receptet egy úgynevezett gyors pogácsáról, ami nem élesztős, szinte teljesen azonos ízre, állagra a rendes pogival, de ezt a sütőbe kerülésig kb 5-10 perc alatt össze lehet rakni. 

Freizeit 2010-01-05 23:24

Szia agicsiga!

Melyik részt nem érted? Az "az összes többi összetevőt mérd ki", vagy a "Tedd rá az áttört, kihűlt burgonyát is" kifejezést?

Azért megpróbálok segíteni:
1. fogsz egy tálat
2. a főtt áttört burgonya kivételével mindent beleteszel
3. a tál egyik felébe mérd a sót és a cukrot, a másikba az élesztőt, így nem érintkeznek közvetlenül
4. tedd rá a kihűlt, főtt áttört burgonyát
5 gyúrd össze

Kész

A felfuttatásról annyit, hogy ez valami kényszer egyeseknek? Ha nem kell felfuttatni ennél a tésztánál, akkor nem kell felfuttatni. Lehet, de minek? Mikrózni is lehet a tésztát, csak minek. Sőt lilahagymát is tehetsz bele, csak minek?

Sok sikert! ;-)

kékeszöld 2010-01-05 21:57

Ez a "ne érintkezzen" szerintem valami túlmisztifikálás.

 

Én direkt felfuttatom az élesztőt egy kevés cukros tejben MINDIG, akármit is ír a recept. És mégis sikerülnek a pogácsáim, meg más sütik is.

Milu 2010-01-05 21:07

Fogsz egy tálat. Beleteszed a lisztet, szétmorzsolod a liszttel a vajat, és ebbe a morzsalékba nem egy kupacba szórod bele az élesztőt, sót, cukrot, hanem úgy, hogy ne érjenek össze. Ha már összedolgozod, fognak találkozni. Az élesztőt nem kell mindig felfuttatni, csak akkor, ha a recept azt írja. Ebben a receptben nincs is tej, itt csak belemorzsolod a lisztbe. Azt nem tudom más szavakkal leírni, hogy mire tedd rá a burgonyát. Arra a masszára, amiben már benne van a többi hozzávaló.

Torolt_felhasznalo_850900 2010-01-05 20:31

Életemben először készültem pogácsát - egyáltalán élesztős tésztát - sütni, gondoltam, ez a recept jó lesz kezdésnek. Ott azonban rögtön elvesztettem a fonalat, hogy "az összes többi összetevőt mérd ki úgy, hogy a só és a cukor ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel. Tedd rá az áttört, kihűlt burgonyát is". Hogy mi??????? Hogyhogy ne érintkezzen? Nekem úgy rémlik, hogy az élesztőt langyos, cukros tejben kell felfuttatni. És mire tegyem rá a burgonyát? Megköszönném, ha valaki leírná a kezdést - ezúttal tényleg lépésről lépésre!

Igényes egyedülállók társkeresője
Elittárs: regisztráljon és találja meg az elvárásainak megfelelő társat!

További információk>>>