Gasztro

Szupergyorsan elkészíthető partifalatok szilveszterre – VIDEÓVAL!

A szilveszteri házibuli az egyik legjobb terepe a falatnyi ételekkel, vagyis fingerfoodokkal való kísérletezésnek, hiszen ilyenkor vendégeink nem ülnek órákat egy asztal mellett, hanem táncolnak, beszélgetnek, és néha bekapnak valamit a büféasztalon sorakozó tálcákról. Ami persze lehet a jó öreg majonézes franciasaláta vagy Piros Arannyal és tojáskarikával tálalt szalámis szendvics, de még jobb, ha újszerű, ötletes finomságokat kínálunk nekik, amelyeket látva az új évben hamar elterjed rólunk, mennyire ügyes háziasszonyok vagyunk. Vrábel Kriszta receptjeit követve ráadásul még arra is marad időnk, hogy kicsinosítsuk magunkat a parti előtt!

 Lila hagymás pizzafalatok

Szupergyorsan elkészíthető partifalatok szilveszterreNem megszokott ízvilágú pizzafalat, de mindenki szeretni fogja! Ha laktatóbbá szeretnénk tenni, süssünk a hagymával apró kockákra vágott húsos szalonnát is.

Hozzávalók a pizzatésztához:
50 dkg liszt
7 g szárított élesztő
olívaolaj
3-3,5 dl meleg víz

1 evőkanál méz

A feltéthez:
4-5 fej lila hagyma
3 dl 30%-os tejszín
1 tojás
10 dkg fekete olívabogyó lecsöpögtetve
só, bors, szerecsendió

Gyúrjunk a lisztből, az élesztőből, a 3 evőkanál olajból, a meleg vízből, a mézből és a sóból tésztát, ehhez a hozzávalókat kb. 10 percen keresztül erőteljesen dagasszuk, míg „gumis” állaga nem lesz. Meleg helyen kelesszük a tésztát minimum 2 órán át, gyúrjuk át ismét, és kelesszük még minimum egy másfél órát.
Közben készítsük el a feltétet: olívaolajon pároljuk meg a szeletekre vágott hagymát. A tejszínhez keverjük a felvert tojást, adjuk hozzá a kimagozott olívabogyókat, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval fűszerezzük. Öntsük a tejszínes krémet a hagymára, 10 perc alatt főzzük össze az ízeket. A sütőt melegítsük elő a legnagyobb fokozatra, nyújtsuk ki vékonyra a pizzatésztát, pohárral szaggassunk kis korongokat, kenjük meg őket a hagymás szósszal, és 10 perc alatt süssük készre a pizzákat.

Még több szilveszteri recept videónkban! Katt ide! »

Elkészítés: 60 perc.
Kelesztés: 3-4 óra.
Sütés: 10 perc.

 Sonkás-kolbászos-sajtos muffin

Szupergyorsan elkészíthető partifalatok szilveszterrePogácsa helyett ideális, nincs hajtogatás, kelesztés, várakozás, csak robotgéppel összedolgozzuk a hozzávalókat, és süthetjük is. A kolbásztól és a sonkától jó szaftos lesz a muffin.

Hozzávalók 12 darabhoz:
25 dkg finomliszt
1 kávéskanál sütőpor
só, bors
15 dkg félkemény sajt reszelve
2 dl tejföl
2 tojás
5 dkg vaj olvasztva
1 fej vöröshagyma
10 dkg füstölt sonka
10 dkg füstölt szárazkolbász

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A hagymát vágjuk kis kockákra, olajon pirítsuk meg, adjuk hozzá az egészen apróra vágott sonka- és kolbászkockákat is. Pirítsuk meg a húsokat is. A többi hozzávalót robotgéppel alaposan dolgozzuk össze, majd adjuk hozzá a hagymás keveréket. Béleljük ki a muffintepsit kapszlikkal, osszuk szét bennük a tésztát, és az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük szép pirosra.

Elkészítés: 35 perc.

 Paprikás-burgonyás tojáslepény

Szupergyorsan elkészíthető partifalatok szilveszterreAz egyik kedvenc vendégváróm: mennyei, gusztusos kis falatok, könnyű munka árán. Mindenképpen piros paprikával készítsük, egyrészt a színe miatt, másrészt egészen más az íze, mint a zöld vagy sárga kaliforniai paprikáé.

Hozzávalók:
2 nagy piros kaliforniai paprika
50 dkg burgonya
3 evőkanál tejszín
4 tojás
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
só, bors
olívaolaj

A tál kikenéséhez: vaj, morzsa

Pucoljuk meg a krumplit, vágjuk kis kockákra, és sós vízben főzzük puhára. A paprikát mossuk meg, kockázzuk fel (azonos méretűre, mint a krumplit), majd olajon, aprított fokhagymával enyhén pároljuk meg. Sózzuk, borsozzuk. Keverjük hozzá a lecsöpögtetett krumplikockákat, pirítsuk együtt pár percig a paprikával, majd keverjük hozzá a felaprított petrezselymet. A tojásokat enyhén verjük fel a tejszínnel együtt, sózzuk, borsozzuk, majd ha kihűlt a paprikás-krumplis keverék, adjuk hozzá a tojáshoz. Vajazzunk ki, majd morzsával szórjunk meg egy tűzálló tálat, és 200 °C-on kb. 20-25 percig süssük a lepényt. Kockákra vágva tálaljuk.

Elkészítés: 40 perc.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top