Csokimámorban: 3 extra csokis süti

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Csokoládé. Már a szó hallatán is összefut a legtöbb ember szájában a nyál, érződik olvadt krémes állaga, keserédes íze, a kakaóvaj aromája.

„Jól ismert, így nincs szükség egyéb magyarázatra” – írja a csokoládéról a 18. században megjelent  Steven értelmező szótár. És milyen igaz! Ebben a dallamosan csengő szóban benne van minden! Ott van a múlt, az aztékok meg a hajón érkező felfedezők. A kakaófa magjából nyert ízek, a kakaóbab, amely a csokoládé alapja.

Ott van a kultúrtörténet; ahogy az édesítetlen, forró csokoládés italból számtalan lenyűgöző csokoládéterméket fejlesztettek ki. A csokoládé néhány száz évvel ezelőtt a francia udvarban luxusitalnak számított, ahol sűrű, keserédes ízét a finnyásabbak vízzel lazították. Azután Európa-szerte sorra nyíltak az elegáns csokiszalonok, a receptek finomultak, a vizet tejjel cserélték fel. Elkezdtek bonbonokat, pralinékat gyártani, táblacsokoládékat készíteni, cukorral, tejjel, tejporral lágyítani, megalkotva ezzel a tejcsokoládét.

Egy étcsokoládénak legalább 43% kakaót kell tartalmaznia (míg a tejcsokoládé kakaótartalma legalább 25%-os), aztán ahogy növekszik a kakaótartalom, úgy lesz egyre keserűbb az íze.

A kakaót, kakaóbabot évszázadok óta misztikus varázsszerként tisztelik, gyógyszerként éppúgy használták, mint kozmetikumként. A csokoládé magas antioxidáns-tartalma a kozmetikában is nagyon hasznos: élénkíti, ápolja a bőrt, segít visszafogni a ráncok kialakulását. Talán a legnépszerűbb kényeztető alapanyag a kozmetikai pakolásoknál és a konyhában egyaránt.

Csokoládés felfújt 

 


Csokimámorban: 3 extra csokis sütiKiváló téli süti, ahogy a meleg olvadt csokoládé előtör a süteményből. Használj jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládét az intenzív ízhatásért.


Hozzávalók:
• 125 g vaj
• 200 g étcsokoládé
• 4 tojás
• 150 g cukor
• 4 evőkanál liszt
• 4 szufléforma

Elkészítése:

A csokoládét olvaszd fel vízgőz fölött. Hagyd kissé lehűlni, majd robotgéppel keverd össze a puha vajjal. Add hozzá a cukrot, és egyenként keverd bele a tojásokat, legvégül szitáld bele a lisztet.

Sütőpapírból vágj ki négy kört a szufléforma aljmérete szerint. A formákat kend ki vajjal, szórd meg liszttel, alját béleld ki a sütőpapírral, és töltsd bele a csokis masszát.

185 fokra előmelegített sütőben süsd 12 percig. Kívülről roppanós lesz, belül viszont lágy, folyós a csokoládé. Egy-két percig hagyd még a sütőben (de ne tovább), és tálald azon melegében.

 Joghurtos-kakaós szelet

 

 

Ha egy igazán karakteres kakaós süteményre vágysz, de kevés az időd, a legjobb, ha ezt a sütit készíted el. Tésztáját néhány perc alatt összeállíthatod, a többit a sütő elvégzi. Az alapanyagok közül a legjobb, minőségi holland vagy belga kakaóport válaszd! Minden csokis sütik titka ez!
Ízletes önmagában is, vagy lekvárral, dzsemmel.


Hozzávalók: 
• 250 g liszt
• 1 kiskanál szódabikarbóna
• fél kiskanál só
• 60 g keserű, jó minőségű kakaópor
• 100 g puha margarin
• 25 dkg cukor
• 2 tojás
• 50 ml meleg víz
• 1 doboz natúr joghurt

Elkészítés:

Egy tálban keverd össze a lisztet, a sót, a szódabikarbónát és a keserű kakaóport.
A puha margarint robotgéppel keverd krémesre a cukorral és a tojásokkal. Keverd bele a joghurtot. Dolgozd össze a kétféle anyagot, és lazítsd a tésztát egy kevés vízzel.

Egy püspökkenyérformát gondosan vajazz ki, töltsd bele a masszát, és 180 fokon süsd 60 percig. Végezz tűpróbát!

Intenzív csokoládés torta

 


Használj jó minőségű, minél magasabb kakatartalmú (65% fölötti) csokoládét ehhez a tortához, így a csokoládé íze még intenzívebb lesz. Nagyon jól illik hozzá tejszínhab, a mascarpone vagy a vaníliafagyi.

Hozzávalók:

• 300 g étcsokoládé
• 15 dkg vaj
• 3+1 evőkanál cukor
• 4 tojás
• 4 evőkanál liszt
• 50 ml eszpresszókávé

Csokimámorban: 3 extra csokis süti


Elkészítés:

A tojások sárgáját válaszd el a fehérjétől. A fehérjéket egy evőkanál cukor hozzáadásával verd fel kemény habbá.

Tedd egy hőálló tálba a darabokba tördelt csokoládét. Add hozzá a vajat és a cukrot, és vízgőz felett olvaszd össze. A vízgőzről levéve hagyd hűlni, majd egyenként keverd bele a tojások sárgáját, szitáld bele a lisztet, és öntsd fel egy kevés kávéval.

Óvatosan forgasd bele a felvert tojásfehérjét, és öntsd kerek, sütőpapírral bélelt tortaformába.

A tortaformát alját kívülről csomagold be alufóliával, és állítsd egy nagyobb tepsibe. Ebbe önts annyi vizet, hogy az a tortaforma feléig érjen.

160 fokra előmelegített sütőben süsd 25-30 percig. Teteje kissé roppanós, közepe lágy, olvadt.


Csokilelőhelyek:

 Azték Choxolat 
Cacao d’Oro
Keserédes csokoládébolt
• Jancsi és Juliska csokibolt
Rózsavölgyi Csokoládé Culinaris

 

 

Olvass tovább

Hozzászólások

patkomar 2010-05-19 11:03

Ne mondj nemet! :D Énse állnám meg :) Hogylehet nyerni? Énis énis akarok brüsszelbe menni. Hány fös ut amugy? párom is biztos örülne neki, amig én csokizok ö addig sörözik :D

Andi844 2010-05-17 16:15

Erős igazságokat írtál le:)

Bár a belga csokiknak nehéz ellenállni...sajnos még magas áruk ellenére sem megy :(

Az elefántos csoki például még azzal csábít pluszban,hogy lehet egy pár napos brüsszeli utat nyerni....hát...most mondd meg...hogyan mondjak nemet egy ilyen lehetőségnek?:D

kullope 2010-05-17 15:55

a gyerek izlése nagyban függ attól, hogy mihez szoktatják, miket eszik. Ha pl folyton cukorkával etetik, azt fogja szeretni, de ha belga csokit diktálnak bele, akkor azt fogja később követelni. Előbbi súlyosan egészségkárosító, utóbbi pénztárcavékonyító :D

Andi844 2010-05-17 12:28

vagy nem jó csokival próbálkoztok a lurkónál vagy nem tudja átérezni mi is az igazi csokoládé élmény :)

Az a baj,hogy manapság a gyerekekben nem az a kép él,hogy csokoládé=kakaóbab....ez azért nem olyan dolog,mint a hamis gulyás. Az ilyen ócska csokikra egy olyan példát tudnék felhozni,mint Amerikában közkedvelt meetless meetball...:D

zitallak 2010-05-17 10:50

Nálunk mindig megmarad a mikulásfigurás csoki, senki nem eszi a kisgyereken kivül, de öneki meg nem adunk, mert szörnyü h miböl van, semmi csoki nincs benne, rá is van irva: "kakaómassza figura" (vagy vmi ilyesmi) szaloncukor viszont rohamosan fogy általában karácsony másnapján már a fáról esszük le :D a gyereket meg probáljuk rendes csokikra szoktatni ( 70%+ kakao) többkevesebb sikerrel :)

katinka501 2010-05-13 10:06

Nálunk még megmaradt :) Csak nagysokára szoktuk megenni, mert igazán márkás finom csoki mikulást nem lehet kapni :S

HA meg lehet akkor meg aránytalanul drága, akkor inkább 2-3 márkás ugyanolyan minőségű tábla csoki sokkal jobb árban jön ki!

gotarka 2010-05-05 12:06

tényleg nem egy könnyű dolog találni (mondjuk én mint mondtam nem is keresem) de szoktak feltűnni nyáron is különböző helyeken néha, elég változó. Meg persze a csokiboltok elvileg bármikor tudnak szerezni csak nem oylan hatalmas nagy mennyiségben.