Gasztro

Mártogatós édességek: biscotti, cantuccini

Olaszországban járva gyakran szembetalálkozik az ember egy ízletes, bár kissé száraz péksüteménnyel, a cantuccinivel. Ez a biscotti, azaz az aprósütemények családjába tartozó édesség, kekszféleség, amelyet a megfelelő állag elérése miatt kétszer sütnek meg. Így fémdobozban tárolva hosszú időn át eltartható.

Az egyik legkiválóbb és legpraktikusabb vendégváró aprósütemény, morzsálódós állagánál fogva nagyon jól lehet borba, kávéba, teába vagy kakaóba mártogatni, és már napokkal korábban elkészíthető.

A cantuccini tésztája eredendően mandula hozzáadásával készült, Toscanában hagyományosan a Vin Santo nevű édes borhoz fogyasztják el az étkezések végén. Fenyőmagból készült változata a pignoli.

Az idők folyamán az eredeti mandulás ízesítésen kívül rengeteg receptváltozat alakult ki, legtöbbjükben sok csonthéjas gyümölcs – mandula, mogyoró, pisztácia, kesudió stb. – szerepel. A kiinduló alaprecept roppant egyszerű, 2 rész liszthez 1 rész (vagy esetleg még ennél is kevesebb) cukor, 1-2 tojás, kevés sütőpor és sok-sok csonthéjas szükségeltetik. A vaj hozzáadása olykor praktikus, ugyanis jelentősen puhít a tészta kétszeri sütéséből adódó szárazságán.

Mi most egy citromos, dupla csokoládés és egy mogyorós változatot mutatunk be.

 Citromos cantuccini

 

 

Hozzávalók:

Mártogatós édességek; biscotti, cantuccini• 22 dkg liszt
• 1,5 kiskanál sütőpor
• 80 g puha margarin
• 12 dkg cukor
• 2 tojás
• 1 citrom leve
• 1 evőkanál tej

Elkészítés:

Egy tálban keverd össze a lisztet a sütőporral. Egy másik edényben kézi habverő segítségével dolgozd krémessé a vajat a cukorral, és egyenként add hozzá a tojásokat. Facsard bele a citrom levét is, majd add a masszát a liszthez. Gyúrd addig, amíg a liszt és a vaj teljesen egybeolvad. Lazítsd a tésztát egykanálnyi tejjel. Hűtőszekrényben pihentesd a tésztát 20 percig.

Egy sütőlemezt takarj le sütőpapírral, és egyengesd el rajta a tésztát hosszúkás rúd alakzatúra, kb. 20 centi hosszú, 4-5 centi széles, nem túl magas téglalap formájúra.

175 fokra előmelegített sütőben süsd 25 percig.

Ekkor vedd ki a sütőből, és várd meg, míg kissé kihűl. Ezután vágd fel 1 centi vastagságú szeletekre, és fektesd el a sütőlemezen. Süsd további 10 percig.

Dupla csokis biscotti

 

 

Hozzávalók:

Mártogatós édességek; biscotti, cantuccini• 10 dkg étcsokoládé
• 10 dkg puha vaj
• 2 tojás
• 18 dkg cukor
• 30 dkg liszt
• 2 kiskanál keserű kakaópor
• 2 kiskanál sütőpor
• fél kiskanál só
• 10 dkg fehér csokoládé
• 1 tojásfehérje

Elkészítés:

Az étcsokoládét olvaszd fel mikrosütőben, majd habverő segítségével keverd össze a puha vajjal. Add hozzá a cukrot és egyenként a tojásokat.

Egy mély tálban keverd el a lisztet a keserű kakaóporral, a sóval és a sütőporral. Öntsd bele a vajas-csokoládés masszát, és gyúrd össze. A fehér csokit tördeld apró darabokra, és dolgozd össze a tésztával.

Egy sütőlemezt takarj le sütőpapírral, és egyengesd el rajta a tésztát hosszúkás rúd alakzatúra, kb. 20 centi hosszú, 4-5 centi széles, nem túl magas téglalap formájúra. A tojásfehérjével kend meg a tetejét.

A tésztát 175 fokra előmelegített sütőben süsd 25 percig.

Ekkor vedd ki a sütőből, és várd meg, míg kissé kihűl a tészta. Vágd fel ujjnyi vastagságú szeletekre, és fektesd el a sütőlemezen. Így süsd további 15 percig.

Mogyorós cantuccini

 

Hozzávalók:

Mártogatós édességek; biscotti, cantuccini• 12 dkg liszt
• 12 dkg darált földimogyoró
• 12 dkg cukor
• 1 kiskanál sütőpor
• 10 dkg puha vaj
• 1 tojás
• 1 evőkanál tej

A puha vajat keverd össze a cukorral, és egyenként add hozzá a tojásokat.

A lisztet keverd el a darált mogyoróval és a sütőporral, majd dolgozd össze a vajas-cukros masszával. Lazítsd a tésztáját 1 evőkanál tejjel.

Hűtőszekrényben pihentesd 20 percig. Egy sütőlemezt takarj le sütőpapírral, és egyengesd el rajta a tésztát hosszúkás rúd alakzatúra, kb. 20 centi hosszú, 4-5 centi széles, nem túl magas téglalap formájúra.

180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt aranybarnára sül. Ekkor ferdén, ujjnyi vastagon szeleteld fel, és a vágott felével lefelé döntve tedd vissza a tepsibe. Újabb 10 perc sütés után ropogósra sülnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top