Gasztro

Sütőtökös crème brûlée

Alighanem a sütőtök is azon karakteres ételek közé tartozik (a mazsola vagy az olajbogyó társaságában), amely két nagy táborra osztja az emberiséget: olyanokra, akik nagyon szeretik, és azokra, akik ki nem állhatják.

Hozzávalók:

  • 2 dl habtejszín
  • 2 dl sűrített, cukrozatlan tej
  • 4 tojássárgája
  • 6 evőkanál cukor
  • egy csipetnyi fahéj, gyömbér, szegfűszeg
  • ¼ bögre sültsütőtök-püré
  • 4 evőkanál barna cukor a tetejére

Elkészítés:

A tejszínt és a sűrített tejet öntsd egy lábosba, és kezdd el alacsony hőfokon melegíteni. Add hozzá a fűszereket. Kevergesd gyakran, nehogy odaégjen. Amikor már majdnem felforrna a massza, akkor vedd le a tűzről, hogy hűljön.

A tojássárgáját keverd krémessé a cukorral, add hozzá a sütőtökpürét, és kézi habverő segítségével dolgozd össze a langyos tejszínes tejjel.

A masszát öntsd szét 4 kisebb hőálló edénybe vagy szufléstálkába, tedd egy nagyobb tepsibe, és önts alá annyi vizet, hogy az edény kétharmadáig érjen.

Előmelegített sütőben párold kb. 35 percig.

Hagyd a vízgőzben kihűlni, majd amikor már szobahőmérsékletre lehűlt a krém, akkor tedd a hűtőbe egy-két órára vagy egy egész éjszakára.

Tálaláskor szórj rá egy-két kanál barna cukrot, és 4-5 percre helyezd vissza a sütőbe, hogy a teteje megolvadjon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top