Gasztro

Vaníliás szuflé cseresznyeraguval

Ez a desszert olyan háziasszonyoknak ideális, akik szívesen rukkolnak elő újdonságokkal.


Hozzávalók 4-6 adaghoz:

  • 10 dkg vaj
  • 17 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 1 rúd vanília belseje
  • 3 tojás
  • vaj és cukor a forma kikenéséhez és szórásához

A cseresznyeraguhoz:

  • 40 dkg magozott cseresznye
  • 5 dkg cukor
  • 1,5 dl forró víz
  • 1 citrom leve
  • 1 evőkanál keményítő

Vaníliás szuflé cseresznyeraguval

Elkészítés:

A szuflé elkészítéséhez a vajat felhevítjük egy lábasban, beleszórjuk a lisztet, 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük a 3 dkg cukorral ízesített tejjel, és hozzákeverjük a vaníliarúd belsejét. Ha langyosra hűlt, hozzákeverjük a 3 tojássárgáját.
A 3 tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan a masszába forgatjuk. A vajjal kikent, cukorral kiszórt formákat háromnegyedig töltjük, majd tepsibe állítjuk őket, melybe 1 cm magasságig vizet öntünk. 180 C fokon kb. 25-30 perc alatt megsütjük a szuflékat.
Akkor jó, ha kiemelkedik a formából és a közepe is átsült.

A cseresznyeraguhoz a cukrot karamellizáljuk, ráöntjük a forró vizet és a citromlevet, majd addig főzzük, míg a karamell teljesen feloldódik. A magozott cseresznyéket is hozzáadjuk, néhány percig együtt főzzük. A keményítőt egy pici hideg vízzel elkeverve a raguhoz adjuk, mellyel besűrítjük, majd a kész ragut lehűtjük.

Tipp:
A vaníliás szufléba is tehetünk néhány szem cseresznyét sütés előtt, a ragunkat pedig egy kis cseresznyepálinkával tehetjük izgalmasabbá.

Elkészítési idő: kb. 1 óra

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top