Gasztro

3+1 egyszerű, gyümölcsös, bögrés recept

Nem véletlen, hogy az angolszász receptkönyvek nagy része a sütemények hozzávalóinál előszeretettel adja meg a mértékegységeket "cup"-ban. Valljuk be, ez nagyban megkönnyíti a sütemények összeállítását.

A modernebb mérőpoharak már bögre szerint is be vannak skálázva, ezek használata javasolt az ilyen sütemények készítésekor.

A bögrés sütemények szezonja szinte egész évben tart, de nyáron kifejezetten kedveltek a javarészt sütőporos, könnyedén elkészíthető tészták, amelyekbe az ember szinte bármilyen gyümölcsöt beledobálhat. Ötletadóként íme három recept:

Áfonyás muffin
  • 3 bögre finomliszt
  • ¾ bögre barna cukor
  • 12,5 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 bögre tej
  • 1 ¼ bögre áfonya

Előkészítem a muffinsütőt, belepakolom a papírkapszlikat. A liszthez adom a sütőport, a cukrot. A tojásokat külön tálba ütöm, kicsit elhabarom, hozzáadom a tejet és a megolvasztott vajat. A folyadékot hozzáadom a szárazakhoz, alaposan elkeverem. Végezetül hozzáadom az áfonyát, és a tésztát egyenletesen belekanalazom a papírkapszlikba. Betolom a 210 fokra előmelegített sütőbe, és nagyjából 20 percig sütöm, amíg szépen meg nem színesedik.

Áfonyás muffin
Áfonyás muffin

 

Gyümölcsjoghurtos, bögrés alaptészta

  • ¾ bögre rétesliszt
  • ¾ bögre finomliszt
  • 2 tk. sütőpor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • ¾ bögre cukor
  • ½ bögre apróra tört csokoládé
  • ¼ bögre szeletelt mandula
  • 1 ½ bögre gyümölcsjoghurt
  • ½ bögre tej
  • ½ bögre olaj
  • 1 tojás

Ebbe az alapba szinte bármilyen gyümölcs beletehető, sőt a csokoládé helyett mehet bele fehér csoki, a mandula helyett egy kis durvára tört dió. A variációk sora végtelen. A lényeg az, hogy a kész masszát egy szilikonformába öntöm, megszórom bármilyen gyümölccsel, és a 195 fokon duruzsoló sütőmbe teszem. Nagyjából 40 perc alatt szép színesre sül.

Meggyes bögrés

Meggyes bögrés
Meggyes bögrés
  • 5 tojás
  • 1 ½ bögre cukor
  • 1 bögre kefir
  • 1 bögre tej
  • 2 ½ bögre liszt
  • 1 bögre olaj
  • 1 sütőpor
  • csipet só
  • 50 dkg meggy

A tojásokat szétválasztom. A sárgáját a cukorral habosra keverem. Ehhez adom a sütőporral elkevert lisztet, a tejet, a kefirt és az olajat. A fehérjét kemény habbá verem, és óvatosan a tésztába forgatom. Szilikon- vagy üvegtepsibe öntöm, alaposan megszórom meggyel, és a 200 fokra előmelegített sütőben sütöm tűpróbáig.

Ráadásként egy kanalas sütemény: mákos-barackos sütemény

 

  • 4 tojás
  • 2 ek. olaj
  • 9 ek. rétesliszt
  • 9 ek. tej
  • 8 ek. cukor
  • 4 ek. darált, cukrozatlan mák
  • 3 ek. házi baracklekvár
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kis csipet só

200 fokra felmelegítem a sütőt. Az összes hozzávalót egyetlen tálba teszem, és gépi habverővel összesimítom. A tortaformát zsírral kikenem, rétesliszttel beszórom. A kulimászt tűpróbáig sütöm.

Porcukorral megszórva tálalom.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top