Gasztro

Lajos Mari: Palacsinta-alaprecept

"Nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné a palacsintát. Ki édes, ki sós töltelékkel, összehajtva, feltekerve, batyunak formázva, rakottasként, metéltre vágva vagy tortaszerűen egymásra csúsztatva..."

Hozzávalók:

  • 8/12 palacsintához:
  • 150/200 g finomliszt
  • 1 csipet só
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 1, illetve 2 dl buborékos ásványvíz vagy szódavíz
  • 2 ek. olaj vagy 2 ek. olvasztott vaj/margarin

Lajos Mari: Palacsinta alaprecept

Az édes változathoz:
+2 ek. rum

A lisztet és a sót keverőtálba szórjuk. A tojásokat egyenként felütjük, tálkába csúsztatjuk, hozzáöntjük a tejet, elkeverjük, majd apránként, több részletben, kézi/elektromos habverővel a liszthez adjuk, simára-csomómentesre eldolgozzuk. Ezután több részletben hozzákeverünk 1 dl buborékos ásványvizet vagy szódavizet, letakarjuk, és legalább fél órát (a hűtőszekrényben akár egy egész éjszakán át) pihentetjük.
Egy közepes, 20-22 cm átmérőjű serpenyőt (még a teflonbevonatút is) az első palacsinta sütése előtt vékonyan kikenjük olajjal, illetve olvasztott vajjal/margarinnal. A többi zsiradékot a palacsintatésztába keverjük, ha sűrűnek találjuk, még egy kevés buborékos ásványvizet/szódavizet adunk hozzá – a hígabb tésztából vékonyabb, a sűrűből vastagabb palacsinták süthetők. Az édes töltelékkel készülő palacsinták tésztájához több-kevesebb rumot is adhatunk, ettől könnyebbek és finomabbak lesznek.
A serpenyőt felforrósítjuk, beleöntünk 1 kis merőkanál (kb. 1 dl) tésztát, és ügyelve arra, hogy egyenletesen kitöltse a serpenyő alját, körbeforgatjuk benne. Élénk tűzön kb. 1 percig sütjük, aztán kerek hegyű késsel/tortalapáttal/falapáttal óvatosan – hogy mind a palacsinta, mind a serpenyő teflonbevonata épségben maradjon – fellazítjuk a szegélyét, alányúlunk, és határozott mozdulattal megfordítjuk. Az ügyes, gyakorlott palacsintasütők ezt sokak ámulatára a levegőbe feldobva teszik… A palacsinta másik oldalát is megsütjük (ez már csak ½ perc), és továbbra is határozott mozdulattal nagyobb lapostányérra borítjuk.
Forró vízzel telt edény fölé helyezve vagy mélyebb tállal lefedve melegen tartjuk, amíg a többi palacsintát is megsütjük. Ha későbbi fogyasztásra szánjuk, szükségtelen melegen tartani, tálalás előtt megtöltjük-formázzuk, és a célnak megfelelően mikróban vagy (az egyes receptek szerint) sütőben átforrósítjuk-megsütjük.

Elkészítési idő: 25 perc
+30 perc pihentetési idő
1 darab: kb. 90 kcal/376 kJ

Lajos Mari: Palacsinta alaprecept„Nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné a palacsintát. Ki édes, ki sós töltelékkel, összehajtva, feltekerve, batyunak formázva, rakottasként, metéltre vágva, vagy tortaszerűen egymásra csúsztatva – falatka, előétel, levesbetét, köret, egytálétel, desszert vagy fenséges torta formájában. A variációk száma szinte végtelen, mindenkit arra buzdítanék, hogy kísérletezzen, alkosson új változatokat, saját specialitásokat” (Lajos Mari).
A könyvet meg is rendelheted a Polc.hu-n! Katt ide!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top