Gasztro

Tökéletes kalácsok és cipók az ünnepi asztalra

Húsvétkor nagyobb szerephez jutnak a kenyérfélék, hiszen az ünnepi ételek jelentős része reggeli vagy vacsora formájában kerül az asztalra. Ez megköveteli, hogy a sonkát, tojást valamilyen tartalmas, jó minőségű pékáru kísérje.

Sokan családi hagyományként hozzák a húsvéti kalács és a sonka örök románcát, és vannak, akik ilyenkor kicsit gazdagabb, ízes kenyereket, zsömléket álmodnak az ünnepi asztalra.

Mindkettőnek megvan a létjogosultsága. Én kalácshívő vagyok, de a férjem határozottan hálás, ha valami kevésbé édes kenyeret ehet. Szerinte nem fér össze az édeskés kelt tészta a hússal.

Pedig nagyon izgalmas ízkombinációkat kaphatunk, ha a házi fűszervajat, a füstös ízű sonkát egy kicsit édes vagy kellemesen fűszeres kenyérrel, kaláccsal párosítjuk.

 

Vavik-kalács

Tökéletes  kalácsok és cipók az ünnepi asztalraKezdjük egy hagyományos kaláccsal.

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 4 dkg porcukor
  • 3 dl meleg tej
  • 5 dkg puha vaj
  • 2 tojássárgája
  • 1 kk. sikér
  • csipet só

Az élesztőt 1 deci cukros tejben felfuttatom, majd a már összeöntött alapanyagokhoz adom, és alaposan kidolgozom. Ezek után a sütő melegen tartó funkcióján (30–60 fok, sütőtől függően) megkelesztem. A megkelt tésztát újra átgyúrom, lisztes deszkára borítom, és 5 egyforma darabra próbálom osztani. A bucikat 20 centi hosszú kígyókká sodrom, és összefonom. Ha fonás kapcsán probléma adódik, akkor érdemes a YouTube-on körülnézni, vagy a biztos hármas fonásra hagyatkozni.

Minimum fél órát hagyom kelni, majd vagy tejjel/tejszínnel, vagy tojássárgájával megkenve bedugom a sütőbe. 190 fokon sütöm, amíg szép színe nem lesz (a fenekének is).

Medvehagymás-tönkölyös kenyér


Tökéletes  kalácsok és cipók az ünnepi asztalraHa már a tavaszi kenyereknél tartunk, akkor szinte kötelező megemlékeznünk arról, hogy milyen finom a medvehagymás kenyér. Tökéletesen passzol a sonkához.

7 g száraz élesztő
• 1 tk. cukor
2 tk. só
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
40 dkg finomliszt
30 levélnyi medvehagyma
3 dl meleg víz
1 ek. sikér

A száraz alapanyagokat egy tálba teszem, hozzáöntöm a meleg vizet, alaposan kidolgozom, és meleg helyen – konyharuhával letakarva – hagyom kelni. Amikor már tisztesen megkelt a tészta, akkor beleteszem a medvehagymaleveleket (vagy egyben, vagy csíkokra vágva).

A tésztát egy sütőpapíros jénaiba borítom. Egy tepsinyi vizet teszek a sütő aljára, majd a 220 fokos sütőbe tolom a tésztát. Addig sütöm, amíg szép színe nem lesz, és a jénaiból kiszedve a feneke már kellemesen kong.

Sárgarépás-mazsolás cipó

Tökéletes  kalácsok és cipók az ünnepi asztalraIgazi női kenyér, kifinomult, kellemes aromákkal. Majdnem édes, de ezt nem lehet egyértelműen rábizonyítani.

 

  • 20 dkg sárgarépa
  • 42 dkg rétesliszt
  • 8 dkg finomliszt
  • 7 dkg lenmag
  • 7 dkg mazsola
  • 2 tk. só
  • 1 ek. cukor
  • 7 g szárított élesztő
  • 1 ek. vaj
  • 2,5 dl meleg víz

A répát lereszelem, a vajat felolvasztom. A száraz alapanyagokat egy nagy keverőtálba öntöm, majd hozzáadom a vajat és a vizet, végezetül alaposan kidolgozom a tésztát. Meleg helyen (erre tökéletes a modern sütők melegen tartó funkciója) hagyom, hogy tisztességesen megkeljen. Miután megkelt a tészta, lisztes deszkára borítom, alaposan átgyúrom, miközben a sütőt 200 fokra hevítem. A tésztát sütőpapíros jénaiba teszem, késsel szépen beirdalom, és úgy 40-45 perc alatt megsütöm.

Húsvét.lap.hu »
Sütemény.lap.hu »
Tavasz.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top