Főzzünk zöldebben! - Egyszerűen megvalósítható tippek

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Sokan hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a környezetvédelem nem a mi dolgunk, oldják meg a nagyok, a vállalatok, az állam meg az önkormányzatok. Pedig egyszerű, apró változtatásokkal is rengeteg energia, víz takarítható meg, illetve drasztikusan csökkenthető a szemét mennyisége. Akár a konyhában is.

Szavazzunk a forintjainkkal!

Főzzünk zöldebben!A környezettudatos főzés pedig a vásárlással kezdődik. Például azzal, hogy öntudatosan visszautasítjuk a huszadik nejlonszatyrot, amelyet a pénztáros automatikusan adna. Ma már nagyon jópofa és strapabíró vászontáskákat lehet vásárolni, kifejezetten a mindennapi boltba járás céljára, de akár a jó öreg vesszőkosárhoz is visszatérhetünk.

Amennyire csak lehetséges, mellőzzük a csomagolást, főleg az olyan agyoncsomagolt, négy-öt rétegbe tekert, fóliázott csodákat, mint a bonbonok, vagy a 20 grammnyi levespor, amelynek a csomagolása legalább ugyanennyit nyom. A cél, hogy minél kevésbé feldolgozott, minél nagyobb kiszerelésű terméket vásároljunk.

Ha pedig már vásárolunk, az sem mindegy, hogy hol tesszük ezt. Az élelmiszer-beszerzés legjobb helyszíne az őstermelői piac, illetve ha interneten rendelünk, közvetlenül a termelőktől. Így az élelmiszer a lehető legkevesebbet utazik az asztalunkig, hiszen nem Marokkóból, hanem a szomszédos faluból érkezik a paprika meg a dinnye. Ezzel máris rengeteg üzemanyag elégetésétől kíméljük meg Földünket, és közben esetleg olyan kuriózumok felfedezésére is sor kerülhet, mint a csicsóka vagy a környező erdőkben termett gombák.

Ebben az esetben biztosak lehetünk a minőségben is, hiszen nem egy személytelen konglomerátummal, hanem az előállítóval kerülünk kapcsolatba, és általában azt is ellenőrizhetjük, milyen eljárásokkal, vegyszerekkel került kapcsolatba az ételünk. Ma már egyre több kisüzem fedezi fel a személyes kapcsolaton alapuló értékesítésben rejlő lehetőségeket, ideje, hogy a vásárlók is felfedezzék őket, legyen szó sajtról, húsról vagy a „szedd magad” eperről.

Aki megteheti, természetesen válassza a biodinamikus gazdaságban előállított termékeket, hiszen ezek a leginkább természetközeli táplálék zálogai.

A zöld élelmiszer-vásárlás szempontjai:

  • helyben, szezonálisan előállított élelmiszer,
  • minimális csomagolás,
  • minimális feldolgozottsági fok,
  • a biogazdálkodás előnyben részesítése.

 

Tervezéssel a szeméthegyek ellen

A kukában landoló élelmiszerek nemcsak azért jelentenek nagy pazarlást, mert azokat akár meg is ehettük volna, hanem azért is, mert a szeméttel még kezdeni is kell valamit. Ha sikerül megtervezni a heti/havi főzőcskézést, meglepő módon lecsökkenthető a maradékok mennyisége.

Ideje azt is újra megtanulni, amit a két generációval idősebbek annyira jól ismertek, nevezetesen a maradékok ötletes felhasználását. Ha pedig így sem fogy el valami, még mindig gyorsan lefagyaszthatjuk, és egy rohanós napon elég lesz csak előkapni és felmelegíteni a finomságot a pizzarendelés helyett.

A menütervezgetés azért is hasznos, mert így csak azt fogjuk megvásárolni, amire feltétlenül szükségünk van, nem halmozunk fel a kamrában felesleges készleteket, amelyek aztán sohasem fogynak el.

Főzzünk zöldebben!

És mindenképpen kérjük ki családtagjaink véleményét. Talán mondanom sem kell, hogy csak olyan ételféleségeket vegyünk, amelyeket biztosan szeretnek és meg is esznek a családtagok. Ha mindenki utálja a spenótot, teljesen felesleges újra és újra megpróbálkozni e főzelékkel, és ha rá se néz senki a halra, legyen inkább rántott hús.

Persze azt sem hallgathatjuk el, hogy akármilyen spórolósan bánunk is a hozzávalókkal, mégis keletkezik hulladék, ha más nem is, a zöldségek héja biztosan. Erre is réges-régen sikerült már megtalálni a megoldást, a komposztálás formájában. Aki csak teheti, ne a szemeteskukákat tömje a zöldhulladékkal, és még a következő tavasszal elültetett facsemeték is hálásak lesznek ezért.

A szemétmentes főzés alapelvei:

  • a keletkező hulladék szelektálása,
  • a lehető legtöbb hulladék újrafelhasználása,
  • a maradékok kreatív újraértelmezése vagy tartósítása.

 

A tűzhely melege

Már-már közhely, de már azzal a mozdulattal, hogy fedőt helyezünk a fazékra, energiát takarítunk meg. Az étel puhára főzéséhez pedig egyáltalán nem fontos lobogva forrnia a folyadéknak, a legtöbb esetben elég, ha gyöngyözik. Éppen ezért, ha felforrt a víz, már le lehet venni a hőfokot, és ezáltal az áram- vagy gázfogyasztást csökkenteni. Ha a leginkább energiatakarékos főzési módot keressük, akkor némileg meglepő módon a mikrohullámú sütő a mi választásunk.

Főzzünk zöldebben!

 

A sütőt is használhatjuk okosan, hogy ne csak energiafaló szörnyetegként pöffeszkedjen a konyhánkban. Ha nem fűtjük föl feleslegesen már a sütés előtt egy órával, és a sütés vége előtt tíz perccel le is kapcsoljuk, az eredmény már a következő havi villanyszámlán látszani fog.

Ugyanilyen fontos, hogy a hűtőbe csak már lehűtött élelmiszer kerüljön, és egyik háztartási gép ajtaját se nyitogassuk feleslegesen.

A víz ereje

Ha már mindenki jólesően szuszog a környezettudatosan megvásárolt és előállított ebéd felett, ne feledkezzünk meg a mosogatásról sem. Bár luxusnak tűnik, a mosogatógép mégis megtakarítást jelent, ugyanis ötödannyi vizet használ, mint a folyó víz alatt tisztára sikált tányér. Általában annak sincs semmi értelme, hogy előzetesen elöblögessük az edényeket, bízzuk a gépre magunkat, és ha sikerül beszereznünk a biológiailag lebomló, erős vegyszerektől mentes mosogatószereket, akár egy jót szunyókálhatunk ebédünk után, arról álmodva, hogy ma is tettünk valamit egy élhetőbb Földért.

Az energiatakarékos főzés alapelvei:

  • korszerű, hatékony energiafelhasználású készülékek vásárlása,
  • a készülékek folyamatos karbantartása,
  • az energiafelhasználás optimalizálása, az üresjáratok minimalizálása.
Olvass tovább

Hozzászólások

Torolt_felhasznalo_593150 2009-10-01 12:34

Azért ez nem így van. Tizenötször több energia az nagyonsok.

 

eda-1952 2009-10-01 12:28

Nohát ezért mondom, hogy a nagyobb fogyasztással együtt is kevesebb környezeti kárt okoztak azok a régi gépek.

Torolt_felhasznalo_593150 2009-10-01 12:00

Ma már ha elromlik a 10rugós dvd-lejátszó 5év után, nem visszük javítani, hanem veszünk egy újat, mert kb ugyanannyiból megvan.

 

A régi videók meg bírták 20évig.

Torolt_felhasznalo_593150 2009-10-01 11:57

Nem veszélyes, tényleg le lehet adni a vasasnál.

Csak konektorba dugva veszélyes, mert 15ször annyit fogyaszt.

 

Régen tényleg mindenben volt anyag, és az alkatrészek külön javíthatók voltak, ezért nem kellett mindenből azonnal újat venni, ha elromlott.

Ezek a kidobott olcsó vackok is növelik a szemétdombokat.

eda-1952 2009-10-01 11:48

Már miért lenne veszélyeshulladék? Hasznos hulladék, az igen: ui azokban a gépekben még volt anyag és a piacgazdaság kedvéért nem max 5 évre gyártották őket. (nem is találsz pl régi gáztűzhelyekben, mosógépekben alul eldugott nagy bazaltkövet...))))

eda-1952 2009-10-01 11:45

Mindig beugrok, aztán elolvasom a cikket, aztán vagy kinevetem magam, esetleg dühöngök... Csomagolást kiveséztétek, meg azt is, hogy mikróban főzzünk: főzzön aki akar, én nem, sütni meg pláne...((( No de ez se semmi:

"Ha pedig már vásárolunk, az sem mindegy, hogy hol tesszük ezt. Az élelmiszer-beszerzés legjobb helyszíne az őstermelői piac, illetve ha interneten rendelünk, közvetlenül a termelőktől. Így az élelmiszer a lehető legkevesebbet utazik az asztalunkig, hiszen nem Marokkóból, hanem a szomszédos faluból érkezik a paprika meg a dinnye. "

Arany madaram, cikkíró, hol él? Budapest kellős közepén?! Mindegy, üzenem neki, hogy a piaci őstermelők jóóó nagy része a nagybanin veszi az "őstermelt" áruját, vidéken is, csak ott még drágábban adják. Őstermelő néni meg rendesen megszórja ezzel-azzal, vegyszerrel, mert úgy szokta meg. De ez a mondat még hagyján, a következő a csúcs: Rendeljünk neten a szomszéd faluból paprikát!:-o:DLehet, hogy nem éppen erre gondolt, de a szomszéd falutól eltekintve is, határozottan nem elterjedt szokás neten rendelni egy kiló paradicsomot, 1 dinnyét, fél kiló kenyeret és 20 deka felvágottat...)))

Szégyen, nem szégyen, nagybevásárlást multiban intézem. Egyáltalán nem hiányzik a piac, mert ismerem az árait és nem engedhetem meg magamnak, hogy azért vegyek valamit kétszerannyiért, mert azt a magyar Mariska néni árulja. (mint mondtam, nem biztos, hogy termeli is...) A táskám nevét itt tanultam meg a gúnyolódós kedvű fiataloktól, engem nem zavar, ha banyatanknak hívják...))) Nagyon hasznos dolog és nem látom be, miért lenne cikibb, mint a kerekes bőrönd utazáskor...))))

Torolt_felhasznalo_593150 2009-10-01 11:26

Mert szegény nagyvállalatoknak meg kell élniülk.

Már rég nemkéne benzint rakni az autókba, de amíg még van, kikell árulni a készletet..