Gasztro

Húsvéti menü-tipp

Húsvéti menüajánlatunk rántott húsvéti bárány, ünnepi desszertnek pedig túrótorta.
 Rántott húsvéti bárány

Hozzávalók

• 700 g báránycomb
• 3 db tojás
• 4 dl tej
• 150 g zsemlemorzsa
• 100 g liszt
• só
• a sütéshez: olaj

Húsvéti menü-tipp

Elkészítése:

A báránycombot felszeleteljük, húsverő kalapáccsal kiveregetjük, az esetleges inakat éles késsel átvágjuk. A hússzeleteket üvegtálba tesszük, tejjel leöntjük, majd hűtőszekrényben 24 órát érleljük. Másnap a bárányszeleteket lecsepegtetjük, konyharuhán leszárítjuk, majd gyengén megsózzuk, lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába bundázzuk. Előmelegített, forró zsiradékban mindkét oldalát világosbarnára sütjük. Burgonyapürével és friss fejessalátával forrón tálaljuk.

 Túrótorta piskótáva

Hozzávalók:

  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 6 evőkanál liszt
  • 6 tojás
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 csapott teáskanál sütőpor

    A töltelékhez:

  • 24 g (8 lap) színtelen zselatin
  • 200 g kristálycukor
  • 1/4 l tej
  • csipetnyi só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dl tejszín
  • 4 tojássárgája
  • 500 g sovány tehéntúró
  • 2 evőkanál porcukor
  • sütőpapír
    Húsvéti menü-tipp

    Elkészítése:

    A tojássárgáját kikeverjük a cukorral és hozzáadjuk a vaníliás cukrot. A tojás fehérjét kemény habbá verjük. Óvatosan hozzáadjuk a cukros tojássárgát, majd a sütőporral elvegyített lisztet, és vigyázva, hogy a hab ne törjön meg, összedolgozzuk.
    Tortaformát sütőpapírral kibélelünk,és a piskótamasszát beleöntjük, majd előmelegített sütőben 75 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. fél óráig sütjük. Kivesszük, kicsit hűlni hagyjuk, majd kiborítjuk a formából.

    A töltelékhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejet a maradék cukorral, csipetnyi sóval, a reszelt citromhéjjal és a tojássárgákkal állandó kevergetés mellett felmelegítjük (de ne főzzük!). Tálba öntjük, és belevegyítjük a feloldott zselatint. Dermedésig hűvös helyre tesszük.
    Közben a tejszínt kemény habbá verjük. A dermedő zselatinos masszába beledolgozzuk a túrót, majd a tejszínhabot.

    A piskótát keresztben kétfelé vágjuk. A tejszínes túrókrémet az alsó lapra simítjuk, befedjük a másik piskótalappal, és kb. 3 órára hűvös helyre állítjuk. Közvetlen fogyasztás előtt porcukorral meghintjük.

  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top