Gasztro

Minden közös étkezés egy lehetőség az egészséges életmódra

Az étkezés összehozza az embereket. Értékeket hordoz. Régóta ismert az a mondás, hogy az vagy, amit megeszel. Hogy mit eszel, az pedig - bármilyen furcsa is - nagyban függ attól, hogy kikkel étkezel. A "Knorr. Minden közös étkezés egy lehetőség..." kutatásból kiderül, hogy a közös étkezések ereje hosszú távon határozza meg a mindennapjainkat, és minden fogyókúránál hatásosabb mód arra is, hogy a pluszkilók súlyával ne kelljen folyamatosan küzdenünk.

„A mi családunk összetartó család. Ennek az összetartásnak az alapját a közös étkezések jelentették. Az asztal mellett elsajátított szokások, ízek és az itt elhangzott történetek erős kapcsok ma is a családtagok között. A közös étkezés szokása pedig még ma is meghatározza a mindennapjaimat. Ha nem érezném túlzásnak, még talán azt is megkockáztatnám, hogy a családi étkezések hagyománya a pályám alakulására is befolyással volt” – fogalmazott Antal Emese dietetikus, szociológus. „Mi mindig is megadtuk a módját. A nagypapám például nyakkendő nélkül soha nem ült asztalhoz. Nekünk, gyerekeknek pedig egy ideig könyvvel a hónunk alatt kellett ennünk. Így tanultunk meg étkezni. A közös vacsora hagyományát a mai napig tartjuk” – mesélte tovább személyes példáját Antal Emese.

„Dietetikusként állítom, hogy a közös étkezések részei az egészséges életmódnak. Az ehhez kapcsolódó szokások pedig elsősorban gyerekkorban rögzülnek. Ha ez kimarad, később nagyon sok időre, pénzre és kitartásra van szükség ahhoz, hogy kialakítsuk a saját szokásainkat. A helyes életmód ugyanis hosszú és fáradságos tanulási folyamat eredménye. Ha azonban fiatalon sajátítjuk el az ehhez kapcsolódó szokások alapjait, korántsem megterhelő ez a folyamat. Sőt, rengeteg járulékos pozitív hatása is van” – fogalmazott Antal Emese.

A közös étkezés hatásai számokban

A „Knorr. Minden közös étkezés egy lehetőség…” kutatás során megkérdezettek többsége úgy gondolja, hogy azok a gyerekek, akik rendszeresen együtt étkeznek a családjukkal, jobban teljesítenek az iskolában, és a szókincsük is gazdagabb, mint azoknak a társaiknak, akiknek a közös étkezések kimaradnak az életéből. A magyar megkérdezettek 47 százaléka szerint azokat a gyerekeket, akik rendszeresen közösen étkeznek a családjukkal, kevésbé fenyegeti az elhízás veszélye, és 41 százalékuk szerint kevésbé valószínű, hogy később rászoknak a drogokra, mint akik soha nem ülnek egy asztalhoz a családjukkal. A megkérdezettek 86 százaléka állította, hogy a családjukkal rendszeresen közös asztal mellett étkező gyerekek jobb étkezési szokásokat sajátítanak el, és 75 százalékuk szerint egészségesebbek is, mint azok a társaik, akik nem étkeznek együtt rendszeresen a szüleikkel.

Nem csupán a megkérdezettek, de a dietetikus is hasonló véleményen volt. Akik rendszeresen együtt étkeznek a gyerekeikkel, a közös étkezések alkalmával akár tudatosan, akár nem, egyfajta életmódmintát is adnak.

Antal Emese hozzátette: „aki a családjából nem hozza az egészséges táplálkozás szokását, az a médiából, a kozmetikustól, a fodrásztól, az edzőteremből és a barátoktól érkező információk rengetegében nagyon nehezen találja meg azokat a biztos fogódzókat, amelyek mentén saját táplálkozási szokásait kialakíthatja.”

Antal Emese ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a közös étkezések alkalmával ne tömjük a gyerekeket, szeretetből se. A folyamatos „egyél még” formában kifejeződő gondoskodás ugyanis elutasítást válthat ki. Emellett azt is hozzátette, hogy minden szülőnek érdemes tudatosítania magában, hogy az ételt ne használja a büntetés vagy a jutalmazás eszközeként. „Ez értékeket alakíthat ki, szokásokat és élelmiszereket stigmatizálhat pozitív és negatív értelemben egyaránt, ami az étkezési szokásokat egészségtelen irányban befolyásolhatja” – fejtette ki.

Ha nem hoztuk otthonról

„Az agynak 20 percre van szüksége ahhoz, hogy feldolgozza a jóllakottság érzését. Ez annyit tesz, hogy ha közösen ülünk asztalhoz, és hosszasabban, nyugodtabban étkezünk, általában kevesebbet eszünk, mint ha egyedül, a tévé előtt habzsolnánk” – magyarázta a dietetikus. Egy-egy fogyókúrához vagy nem túl drasztikus életmódváltáshoz tehát akár már az is elég lehet, ha esténként rendszeresen egy asztalhoz ülünk a családtagjainkkal. Fontos, hogy érezzük az életmódunk alakulásában a személyes felelősségünket. „Az egészséges életmód korántsem csak pénzkérdés. Drágán is lehet helytelenül, és olcsón is lehet helyesen élni” – tette hozzá. „Hajlamosak vagyunk a bűnbakkeresésre. Azt hisszük, ha találunk hibást, mentesülhetünk a változtatás terhe alól. Pedig meg kellene értenünk, hogy a saját életmódunkért és egészségünkért mi magunk vagyunk felelősek. Hajlamosak vagyunk arra is, hogy ha már elszántuk magunkat a változtatásra, szélsőségekben gondolkozunk. A gyors és látványos eredmény érdekében koplalni kezdünk, vagy zabálunk, miközben a változáshoz lehet, hogy elég lenne minden este együtt asztalhoz ülni. Gyakori eltévelyedés az is, hogy egyfolytában marcangoljuk magunkat a mit lehet és mit nem kérdéssel, ahelyett, hogy a mértékletességet tennénk fő vezérlő elvvé” – fogalmazott Antal Emese. A változások a közös asztal mellett kezdődhetnek. Ha közösen ülünk asztalhoz, a kutatás szerint egészségesebben étkezünk, mint ha a tévé előtt költenénk el a vacsoránkat, ahogy minden negyedik magyar teszi. A közös vacsora szokásának bevezetése már önmagában is nagy lépés lehet az egészséges életmód felé.

A 15 országban, közel 8 ezer megkérdezett részvételével elkészült „Knorr. Minden közös étkezés egy lehetőség…” kutatásból kiderült, hogy bár a válaszadók döntő többsége – 84 százalék – fontosnak tartja a közös étkezéseket, ezek száma mégis világszerte csökken. A magyarok többsége is aggódik a közös étkezések elsikkadása és ennek a családra gyakorolt hatása miatt.

A „Knorr. Minden közös étkezés egy lehetőség…” kutatás azzal a célkitűzéssel készült, hogy felhívja a figyelmet a közös étkezések fontosságára és előnyeire. A Knorr hisz abban, hogy a kampány pozitív irányban változtatja meg az emberek hozzáállását, véleményét, és a közös étkezések pozitív hatásait megismerve mindannyian teszünk azért, hogy gyakrabban üljünk közös asztalhoz azokkal, akiket szeretünk. Hiszen minden közös étkezés egy lehetőség arra, hogy egészségesen táplálkozzunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top