Gasztro

Jani menütippje advent negyedik vasárnapjára

Megkezdődtek a karácsonyi előkészületek itthon. Ahogy azt megszoktuk, a dizájnért az én drága Ágikám felel, viszont így rám marad az adventi menüsor megtervezése. Ez pedig nálunk nagyon komoly dolog.
Jani korábbi menütippjei:

Jani menütippje advent harmadik vasárnapjára »
Jani menütippje advent második vasárnapjára »

Ilyenkor írjuk meg a karácsonyi „wishing listet”, és advent minden vasárnapján a kedvenc menüjüket kérhetik a fiatalok. Hosszas tűnődés után úgy döntöttünk, hogy az idei karácsonyt megelőző három vasárnapon elkészítem a család kedvencét, a borjút, úgy, ahogy a gyerekek kérik. Bónuszként választhattak egyet a mámoros leveseimből is. És íme a legkisebb, bár leghatározottabb fiam, Nimród kívánsága:

Téli minestrone:

  • 1 kg vegyes zöldség (répa, fehérrépa, karfiol, zellergumó)
  • negyed fej kelkáposzta csíkokra vágva
  • 2 marék friss bazsalikom
  • 3 fej vöröshagyma durva kockákra vágva
  • 1 fej lila hagyma durva kockákra vágva
  • 4 löket olívaolaj
  • 1 doboz hámozottparadicsom-konzerv
  • 1+½ liter zöldségalapú leves (lehet kockából is)
  • só, bors

Ami nagyon fontos ennél az ételnél: kell egy kés. A megmosott és megpucolt zöldségeket ezzel a késsel szabálytalan, de nagyjából egyforma darabokra vágom. A hagymákat az olívaolajon egy nagy lábosban megpárolom, az egész zöldségáradatot a bazsalikommal együtt hozzáadom, és 15-20 percig közepes lángon kavargatom szorgosan. Felöntöm a levessel, a paradicsommal, és felforralom egyszer. Hozzáadom a káposztát, a gázt elzárom, és lefedem fedővel. 10 perc után a káposzta kellemesen megpuhul, de nem fő szét. Só, bors ízlés szerint, öblös, nagy levesestányérba belerakok egy kávéskanál pestót, a levest a zöldségekkel rászedem. Vitaminbomba decemberben.

Borjúpaprikás friss nokedlivel

A nokedlihez:

  • ½ kg liszt
  • 2 tojás
  • ½ liter hideg víz

Beleütöm a tojásokat a lisztbe, és egy fakanállal alaposan összekeverem. A vizet folyamatos keverés mellett hozzáadagolom, míg a tészta megfelelő állagú nem lesz. Amikor a tészta elválik a fakanáltól, akkor kész. Letakarjuk, és pihentetjük egy órát.

Borjúpaprikás

  • 4 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2 db tölteni való (t. v.) paprika kockákra vágva
  • 3 db paradicsom 8 darabra vágva
  • 2 kávéskanál fűszerkömény
  • ½ liter kiváló vörösbor (Szecskő: Rubintos)
  • 1 kg borjúlapocka kockára vágva
  • 3 evőkanál fűszerpaprika
  • só, bors
  • tejföl igény szerint
  • 4 löket növényi olaj

A hagymát az olajon alaposan megpárolom, belerakom a fokhagymát, 3-4 percig kevergetem, és leveszem a tűzről. Megszórom a fűszerpaprikával, hozzáadom a húst, a köményt, alaposan összekeverem. Visszarakom a tűzre, és annyi bort öntök hozzá, hogy ellepje a húst. Felforralom, és lassú tűzön párolom lefedve 1 óráig. Hozzádobom a t. v. paprikát, a paradicsomot, az elfőtt lét borral pótolom, fedő nélkül lassú tűzön rotyogtatom. Ha jó minőségű a borjú (Vásárcsarnok), akkor eljött az idő, hogy kiszaggassam a nokedlit. A kiszaggatott nokedlit egy jénai tálba rakom, vajjal összekeverem, és 60 fokos sütőben melegen tartom.

 

Ha a paprikás elkészült, a meleg nokedlire rárakjuk, meglocsoljuk tejföllel, és jóízűen elfogyasztjuk. Ahogy Juhász Zsolti barátom mondja: mélytányérból, kanállal!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top