Flódni

Ez a hagyományosan zsidó édesség szerencsés módon úgy tíz éve valahogy újra felszínre került, és visszakúszott a cukrászdák állandó kínálatába. Igaz, abszolút ellensége a mai szépségideálnak, lassan mégis kezd meghonosodni azokban a háztartásokban is, ahol sem a vallás, sem a hagyomány nem tartja kihagyhatatlan süteménynek.
Ennek pedig az az oka, hogy rendkívül finom.
Első pillantásra van benne valami bejgliszerű, ám ez csak a látszat. A flódniban a tészta jelképes, inkább csak esztétikai szerepe van, a töltelékekhez adott bor pikantériája és a savanykás tavalyi szilvalekvár összjátéka meg végképp nagyon messze repít a bejglitől.

A tészta hozzávalói:

50 dkg finomliszt
26 dkg vaj
6 dkg libazsír
2 tojássárgája
2-3 ek. fehérbor
csipet só

Elkészítés:

A lisztet összekeverem a cukorral, hozzáadom a csipetnyi sót, majd a hideg vajat és a zsírt. Ezt elmorzsolom. A lényeg, hogy homogén morzsát kapjak. Hozzáadom a két tojássárgáját és a bort. Ha klasszikus, nagymamaféle evőkanállal dolgozunk, akkor 2 is elég, a mai alakkímélő kanalak esetében 3 kanálnyi bor szükségeltetik, hogy a tészta jól gyúrható legyen. Mikor kész vagyok, a tésztát alufóliába csomagolom, és beteszem a hűtőbe. Annyi idő pont elég neki, amíg megcsinálom a töltelékeket.

Máktöltelék:


20 dkg darált mák
2 dl édes fehérbor
3 dkg vaj
20 dkg cukor
6 dkg mazsola
reszelt narancshéj
csipet őrölt szegfűszeg

A bort közepes lángon felmelegítem. Hozzáadom a többi összetevőt, és kicsit összefőzöm.

Diótöltelék:


25 dkg darált dió
20 dkg cukor
2 tojássárgája
2 dl édes fehérbor
6 dkg mazsola
egy fél vaníliarúd bele

A bort közepes lángon felmelegítem. Hozzáadom a diót, a cukrot és a mazsolát, elkeverem. Kicsit összefőzöm. Belekaparom a fél vaníliarúd belét, végezetül hozzáteszem a tojássárgákat.

Almatöltelék:


1 kg kásásabb típusú alma (6 méretesebb darab)
10 dkg cukor
csipet őrölt fahéj
1 dl édes fehérbor
20 dkg jó minőségű, sűrű szilvalekvár


Az almákat megpucolom, lereszelem. A bort közepes lángon felmelegítem, beleteszem a hozzávalókat, és hagyom megpárolódni az almát. Mikor kész, akkor szűrőben lecsepegtetem (némi fakanalas ráhatás nem árt).
A tészta ez idő alatt kellemesen kihűlt és jól kezelhetővé vált a hűtőben. Fogom, hosszú rúddá sodrom, és öt, nagyjából egyforma darabra osztom. A 26-os tortaformámat alul sütőpapírral bélelem, oldalt vajjal kikenem.
Az első tésztagombócot tortaforma-méretűre nyújtom, belefektetem a formába, és ráhalmozom a diótölteléket, elsimítom. Újabb gombócért nyúlok. Nyújtom, majd óvatosan ráfektetem a dióra. A ráfektetésnél én az ilyen vékony tészták „szállítására” a nyújtófát szoktam használni. Erről sokkal egyszerűbb „rágörgetni” a tésztát az előző szintre.
Jön a mák. Elterítem, majd újabb gombócot nyújtok, ráfektetem a mákra, és óvatosan megkenem lekvárral. Megint tésztát nyújtok, rutinosan fektetem, majd az addigra már jól kicsöpögött almát ráhalmozom, elsimítom, és záróakkordként kinyújtom az utolsó tésztagombócot. Ráteszem az almára. Tojássárgájával megkenem, és előmelegített 150 fokos sütőben 1 és ½ órát sütöm.

Mikor kész, kiszedem, hagyom, hogy nagyjából kihűljön, majd óvatosan kipattintom a formát, és kiszedem. Másnaposan vágható a legszebben. Napokig friss, ha megéri.
Megosztás
 

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Jutkanéni 2009-08-29 13:44

Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 1 dl fehérbor
- az almatöltelékhez: 80 dkg savanykás alma, 2 evőkanál méz, 1 citrom és szegfűszeg
- a máktöltelékhez: 20 dkg darált mák, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 dl fehérbor
- a diótöltelékhez: 20 dkg dió darálva, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 dl fehérbor
- a lekenéshez: 1 tojás

Elkészítés:
A lisztet morzsold el a vajjal, majd a cukorral, a tojássárgákkal, meg a fehérborral gyúrd össze. Csomagold fóliába és tedd a hűtőbe pihenni, míg a töltelékek elkészülnek.
Az almákat tisztítsd meg, káposztareszelőn reszeld le. Locsold meg a citrom levével, hints bele őrölt fahéjat, szegfűszeget, édesítsd mézzel.
A mákos töltelékhez a mákot forrázd le a borral, keverd e a cukorral meg a mazsolával. Hasonló módon készítsd el a diós tölteléket is. Egy magas falú kisebb tepsit bélelj ki sütőpapírral.
A tésztát oszd négy részre, egyenként nyújtsd tepsi nagyságúra. Fektess egy tésztalapot a tepsibe, simítsd rá a diós tölteléket. Erre a következő lap és a máktöltelék kerül, majd ismét tészta és a reszelt alma. Borítsd be az utolsó lappal, szurkáld meg villával és kend be felvert tojással.
Told a tepsit előmelegített sütőbe és 170 fokon 60-65 perc alatt süsd aranyszínűre. Kihűlve szeleteld.

 

Stella73 2009-08-29 12:14

Még kamaszként egyszer sütöttem, de tényleg iszonyú macerás. Meg a mákot én nem is szeretem, ráadásul most tilos minden édesség. Talán azért olvasom az édességes topicokat! :-DDDD

Torolt_felhasznalo_266540 2009-08-29 12:11

Fuszeres Eszternel van a tuti recept flodni ugyben!

Torolt_felhasznalo_770932 2009-08-29 12:08

Finom a flódni, de iszonyú energiadús! Max. télen tudom megenni, nyáron eszembe se jut.

Ja, és nagyon munkás süti. Egyszer csináltunk, de inkább megveszem a cukiban.

Torolt_felhasznalo_935335 2009-08-29 11:47

A fény utcai Auguszt cukrászdában nagyon finom a flódni!

N?k Lapja Café 2009-08-29 11:47

Ez a hagyományosan zsidó édesség szerencsés módon úgy tíz éve valahogy újra felszínre került, és visszakúszott a cukrászdák állandó kínálatába. Igaz, abszolút ellensége a mai szépségideálnak, lassan mégis kezd meghonosodni azokban a háztartásokban is, ahol sem a vallás, sem a hagyomány nem tartja kihagyhatatlan süteménynek.

Tovább a cikkre...