Mézeskalács

Stahl Judit: Gyors muffinok karácsonyra is!

A muffin továbbra is az egyik legkedveltebb nyalánkság a háziasszonyok körében. Elkészítése nem igazán bonyolult, alkalomhoz igazítva remekül variálható, és a siker nem marad el.
 Almás-diós muffin

Még több muffin Stahl Judittól:
Fahéjas muffin »
Párizsi csokis muffin »
Rigójancsi muffin »

Tudják, honnan ered az ádámcsutka megnevezés? Állítólag Ádám ősapánk, lelkiismeret-furdalásában vagy kapkodásában, félrenyelte az utolsó darabot ama tiltott gyümölcsből.
Ez a falat díszeleg azóta is minden fájdalomban született, kenyerét vérrel-verejtékkel kereső férfi gigáján, örök emlékeztetőül, hogy milyen következményekkel járhat a helytelen táplálkozás. Jó kis mese, ugye? Az viszont biztos, hogy ez a finomság senki torkán nem fog fennakadni. A dió olajtartalma és az alma nedvessége kifejezetten omlóssá teszi.
Éváim, ha valaha is úgy érzik, itt az ideje egy kis engesztelésnek, akkor sütésre fel!

Hozzávalók:

  • 10 dkg dió
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg barna cukor
  • 20 dkg finomliszt
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • ½ kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 citrom
  • 25 dkg alma
  • 1½ dl tej
  • 10 dkg joghurt
  • 1 tojás

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és a muffintepsi tizenkét horpadását kibéleljük egy-egy papírkapszlival. A diót pár perc alatt kevergetve illatosra pirítjuk egy nagy, száraz serpenyőben. Amíg kihűl, a vajat folyósra olvasztjuk a tűzhelyen vagy a mikróban. Visszatérünk a dióhoz: a megadott cukormennyiségből egy evőkanálnyival együtt nem túl finomra megőröljük, és mindegy, hogy ehhez melyik cukorfélét választjuk.

2.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, az őrölt fahéjjal és a megőrölt dióval, majd hozzáreszeljük a citrom héját. Az almát megreszeljük a reszelő nagy lyukú oldalán – nyugodtan lehet héjastul –, és a reszeléket meghintjük kevés friss citromlével, hogy ne színeződjön el. Most jönnek a „nedves” hozzávalók: a tejet, a joghurtot, a maradék kétféle cukrot, a tojást és az olvasztott, langyos vajat kézi habverővel összekeverjük egy mérőkancsóban.

3. Összeállítjuk a tésztát: a lisztes keverékhez hozzáöntjük a „nedves” hozzávalókat, és fakanállal néhány mozdulattal összedolgozzuk őket. Következik a reszelt alma, annak is jár egy-két keverés.

Tipp:
Adventi finomságok »
Advent.lap.hu »
Karácsonyi sütemények.lap.hu »
Karácsony.lap.hu »

4. A tésztát arányosan szétkanalazzuk a tepsiben, és a muffinokat 20-25 perc alatt megsütjük.

Tizenkét muffin lesz belőle.

Stahl Judit: Gyors muffinok karácsonyra is!Stahl Judit: Gyors muffinok

Évek óta várták már a sütni és enni szerető olvasók, hogy Stahl Judit kötetbe gyűjtse kedvenc muffinreceptjeit. Ez az ötletes, szellemes szakácskönyv ugyanis valóságos muffinbibila, és minden benne van, amire egy megrögzött muffinrajongó csak vágyhat. Ahogy eddig, Stahl Judit receptjei most is pontokba szedett, jól követhető, praktikus leírások, és mindig garantálják a sikert.

A sorozat további darabjai:

Gyors húsos ételek
Gyors házias ételek
2280 Ft, Kulinária Kiadó »

Rendeld meg a könyvet most a Polc.hu-n! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top