Gasztro

3 mesés gesztenyés nyalánkság

A sült gesztenye illata összetéveszthetetlen. Az utcán sétálva olykor elcsábulunk néhány falatra a mozgóárusok pultjánál, pedig meglehetősen drágán adják azt a pár darabot. A lelkesebbek viszont betérnek a közeli piacra vagy szupermarketbe, és hazacipelnek belőle fél kilót. Otthon historikus küzdelemben késsel bevagdossák az egyik oldalát, és a tűzhely platniján megsütik.

Igen, odakucorodni a tévé elé az öblös fotelba, és sült gesztenyét rágcsálni, az olyan hangulatos pillanat, amelyet csak a hűvös tél adhat meg.

A gesztenyét sokan nemcsak sütve, hanem főzve fogyasztják: a bevagdosás után fedő alatt, annyi vízben, hogy bőségesen ellepje, legalább fél órán át párolva. A puhára főtt gesztenye szűrőkanállal kiszedhető, és ha egy pillanatra hideg víz alá tartod, akkor a külső héja könnyedén lehámozható róla.

A fényes, a fakó és a zörgő

Aki rendszeres gesztenyefogyasztó, az tisztában van a gesztenyevásárlás minimál-alapszabályával; vagyis ne vásárolj olyan gesztenyét, amely zörög, és fakó a színe, mert több mint valószínű, hogy a tavalyról visszamaradt termésből próbálnak rád sózni valamennyit. Keresd a fénylő színű, nagy szemű, sötétbarna árnyalatú gesztenyét. Ennek általában a belseje is gyönyörű.

3 mesés gysztenyés nyalánkság

 

Gesztenyegyártás nagyüzemben: massza és előfőzött termékek

A gesztenyemassza nagyüzemű gyártása alighanem felszabadította a háziasszonyokat. Ma már több cég terméke is megtalálható a boltokban, és az idők folyamán a cukrozott, illetve natúr gesztenyemassza kiegészült más termékekkel, mint a héjában vagy héj nélkül főtt egész fagyasztott gesztenyével, sőt a pürésített változattal is.

Ezek segítségével könnyen összeállíthatsz egy könnyű, ízletes desszertet.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top