Gasztro

Janival a konyhában – Egyszerű receptek 45 perc alatt

A most következő receptek kipróbáltan 45 perc alatt elkészíthetők. Van, ami 10 perc, van, ami 40, de a 46-ot szánkra sose vesszük. Le a virslivacsorával!

Volt olyan időszak az életemben, amikor még csak tanulgattam a főzés apró trükkjeit: órákat álltam a konyhában, és csak főztem meg főztem. Próbáltam a családom asztalára minél furfangosabb ételeket varázsolni, és azt hittem, ez csak hosszú és kitartó munkával lehetséges. Böngésztem a szakácskönyveket, reggel 6-kor keltem, és gondosan megvásároltam minden hozzávalót, aztán pedig elkészítettem a csodás mannát. Teltek-múltak a főzéssel eltöltött hónapok, és észrevettem, hogy csökkent a konyhában töltött idő. Rájöttem, hogy nem kell túlmisztifikálni ezt a dolgot. Megtaláltam a megfelelő praktikákat, beszerzési pontokat, és a család asztalára már nemcsak hétvégén, hanem hétköznap is csuda ételeket varázsoltam. Apró, pici trükkökkel. A titok kulcsa az előkészítés lerövidítésében rejlik. A szupermarketek fagyasztóládáiban találtam kincseket, amelyeket csodásan lehet használni a hétköznapokban. Lerövidítik, megkönnyítik a főzés folyamatát, és segítenek az úgynevezett „ó, már megint virsli” szindróma megoldásában. Ahogy a tanár úr mondta: főzni csak egyszerűen…

 

Gyors mexikói egytálétel (6-8 főre)

 

Ha bejelentkeznek a haverok – a pasid haverjai vagy a csajok – egy délutáni pókerpartira, és csak úgy meglepnéd őket valami finommal, felejtsd el a pizzafutár számát! Ez sokkal olcsóbb és sokkal finomabb. A sör meg csak úgy szalad utána…

Hozzávalók:

3 evőkanál napraforgóolaj
500 g darált marhahús
200 g fagyasztott hagymakocka (a mosogatógép után a nyolcadik csoda)
500 g konzerv hámozott, kockázott paradicsom
1 kis doboz kukoricakonzerv
250 g vörösbabkonzerv
2 zacskó chili con carne fűszerkeverék
2 kiskanál szárított petrezselyem, kakukkfű
ízlés szerint só, bors

Mellé tortilla chips, fehér kenyér, karikára vágott piros csili dukál.

Egyszerű receptek 45 perc alatt

 

Elkészítés:

Vegyünk egy közepes lábost, és melegítsük fel az olajat. Dobjuk bele a hagymakockát. Pároljuk 3-4 percig, rakjuk bele a husit, és egy fakanál segítségével nyomkodjuk szét a forró olajon. Kavargassuk, hogy mindenhol egyenletesen megpiruljon. Ha színt kapott, szórjuk bele a fűszereket, és öntsük fel egy fél pohár vízzel (csak hogy oda ne kapjon). Megrottyantjuk, és nyakon öntjük a paradicsomkonzervvel. Letakarjuk egy fedővel, és lassú tűzön forraljuk 15 percig. Ez pont elég ahhoz, hogy a husi kellemesen megpuhuljon, és a paradicsom átvegye a fűszerek ízét. Majd beleöntjük a leszűrt kukorica- és babkonzervet. Egy nagy forralás, nem túl sokáig, nehogy a bab szétessen, kosárba a kenyér, tányérba a chips meg a csili, és jöhet a póker.

Fish and chips

 

Családom, barátaim kedvenc étke. Alapjaiban ez egy sima rántott hal, csak nem kell vesződni a panírozással. A sörös-lisztes massza hihetetlenül szép barnára tud sülni. Én csináltam már nagyon vékonyra klopfolt csirkével, azzal is nagyon finom. Az viszont nagyon fontos, hogy tényleg vékony legyen a husi, hiszen ez egy gyors panír, hamar elkészül, és a húsnak is meg kell sülnie.

napraforgóolaj bőven (magas falú edény fele)
300 g liszt
300 g tőkehalfilé (lehet fagyasztott is)
1 csomag sütőpor
2 doboz (1 liter) sör
500 g fagyasztott sült burgonya
só, bors

 

Kell egy akkora edény, hogy a halakat egyszerre tudjuk sütni. Ebbe az edénybe öntsük bele az olajat, és melegítsük fel kb. 190 fokra. Akkor jó az olaj, ha egy kis panírszószt beledobunk, és az fent marad a felszínen, és sülni kezd.

Egyszerű receptek 45 perc alatt

 

Elkészítés:

A lisztet és a sütőport összekeverjük. Felbontjuk a két sört, és az egyiket rögtön megisszuk. A másik sörnek a felét hozzáöntjük a lisztes keverékhez. Egy habverővel, vagy ami egyszerűbb, egy elektromos habverővel palacsintatészta sűrűségű masszát keverünk belőle. Ha nagyon sűrű, akkor a sörrel lazíthatjuk, ha túl laza, akkor pedig liszttel sűríthetjük. A halakat töröljük szárazra papírtörlővel, szórjuk meg egy kis liszttel (ez segít abban, hogy tényleg száraz legyen), hintsük meg sóval-borssal mindkét oldalát. Mártsuk a halat a masszába, majd óvatosan engedjük bele a forró olajba. 10 perc után a bunda szépen megbarnul, ekkor kiszedhetjük. Tartsuk melegen (60 fokos sütő), és ugyanabban az olajban süssük ki a krumplit. Ha stílusosak akarunk lenni, akkor újságpapírból tölcsért csinálunk, félig megpakoljuk krumplival, és a tetejére rárakunk egy halat. Kovi ubi, ecetes hagyma, majonéz, ketchup az asztalra, és hajrá, együnk. Made in England.

 

Tejfölös-fokhagymás csirke

Ez a recept az én drága feleségem kreációja. Én valahol voltam hétvégén, ő pedig otthon maradt a gyermekkel. A hosszú játszóterezés után gyorsan kellett kreálni valamit, ami mindhárom emberke igényeit kielégíti. Kutatott a hűtőben, és ezeket találta:

1 zacskó (200 g) fagyasztott hagymakocka
1 kis doboz fagyasztott, aprított fokhagyma
1 nagy doboz 20%-os tejföl
egy kis doboz fagyasztott olasz zöldfűszer-keverék
egy kisebb egész, csontozott csirkemell
1 zacskó előfőzött rizs
olívaolaj
só, bors

Egyszerű receptek 45 perc alatt

 

Elkészítés:

Aztán fogott egy közepes méretű edényt, megmelegítette az olajat és rádobta a hagymát. A csirkét felkockázta, és amikor a hagyma megpárolódott, hozzáadta a csirkét meg a fokhagymát. Megpirította a csirkét, megszórta a fűszerrel. Hozzáöntötte a tejfölt, jól megkavarta és egyszer megforralta. A végén az ízeket sóval és borssal egyensúlyba hozta. Közben egy másik edényben forró vízben készre főzte a rizst (kb. 10 perc). Nagyon csinosan – egy csésze segítségével – megformázta (egy nedves csészét jól megtömünk rizzsel, és a tányérra fordítjuk), és az egészet meglocsolta a tejfölös csirkés szósszal. Nemcsak a gyermeke, én is imádtam.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top