Gasztro

Nem pite, ez a lepény!

Omlós, könnyű tészta, rajta habos, finom feltét. Lehet sós, lehet édes a nagy francia kedvenc: a lepény. Próbáld ki te is Jani receptjeit!

Bevallom férfiasan, nem vagyok a francia konyha rajongója. Valahogy kimaradt az életemből. Jártam már párszor Franciaországban, de valamiért a konyha nem fogott meg. Természetesen nem szeretném ledegradálni a méltán híres francia konyhát, csak valahogy túl sok volt az elvárás. Vártam valami „vakut”, amely majd a gasztrós retinámat elvakítja, de nem jött. Emelem kalapom a friss bagett, croissant előtt, a sajtok csodásak, a fokhagymás csiga életre szóló élmény, de valahogy nem jött a „vaku”. Utolsó látogatásom során hitemet vesztve tartottam a szállásomra, amikor rám köszöntött egy kisvendéglő. Nem is tudom mihez hasonlítani a helyet. Annyira eredeti és régimódi, hogy már trendinek is hívhatnánk (csak itt tudnak ételt is készíteni). Éhes már nem voltam, csak próbálkoztam, hátha itt jön a flash. Kértem egy salátát és egy szeletet a híres kecskesajtos lepényből. Az étel jött, megkóstoltam, és tudtam, hogy itt a vég. A lepény tésztája omlós, a hagymás-tejfölös sajtmártás kimondhatatlan ízorgazmust robbant, és tudtam, ez az, amiről a könyvekben olvastam. Hazajöttem, és hosszas kutatással megkerestem a tökéletes lepény receptjét. Ez megint egy olyan dolog, amelyet hihetetlenül sokféleképpen lehet variálni. Lehet édes, lehet sós, minden odapasszol. Tehát íme a tökéletes lepényrecept, és az én és a családom négy kedvenc lepényreceptje.

 

Tehát a tészta (két db, 24 cm):

48 dkg liszt
24 dkg vaj
4 tojássárgája
két csipet só
5-6 evőkanál hideg víz

Keverjük össze a lisztet meg a sót, dobjuk hozzá a felkockázott vajat. Morzsoljuk össze a vajat meg a sós lisztet. Az állag akkor jó, ha az egész úgy néz ki, mint a durva zsemlemorzsa. Hozzáadjuk a vizet, és óvatosan paskolva, nem erőteljesen gyúrva sima tésztagombóccá formázzuk.

NAGYON FONTOS:

ha erőteljesen gyúrjuk, akkor a tészta ragacsos lesz, és sose sül meg.

Ha kész a gombóc, fóliába csomagolva mehet „aludni” minimum egy órát a frigóba. Lisztezzünk meg egy vágódeszkát, vajazzunk ki egy gyümölcstortaformát. A tésztát kinyújtjuk, és a formába helyezzük. Ha ez megvan, dobjuk egy órára a mélyhűtőbe, és melegítsük fel a sütőnket 180 fokra. Ha sütő meleg, és az egy óra letelt, mehet a „kazánba”. Még kb. 40 perc, és kész a csoda, aztán jöhet a többi…

Zenében mindenképpen az én nagy kedvencem, Pink Martini bármely lemezét ajánlom.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top