Gasztro

Joghurtleves csicseriborsóval

A meleg égöv lakói régóta tudják, hogy nagy melegben nincs jobb hűsítő ital egy pohár ízesített joghurtnál, legyen az a török ayran, az indiai lassi vagy a perzsa dugh. És bármikor kellemes főfogást tudnak varázsolni a joghurtban érlelt csirke vagy bárány, esetleg kecske húsának megsütéséből is. A mézzel ízesített, magvakkal megszórt finom joghurtdesszertekről nem is beszélve.

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
10 dkg csicseriborsó vagy egy darab csicseriborsó-konzerv,
1 bögre (2 decis) vörös lencse,
fél bögre rizs,
fél csokor petrezselyem,
egy csokor kapor,
egy evőkanál tárkony,
2 doboz joghurt (300 g),
tejföl, tányéronként 1 kiskanálnyi,
só, bors.

Elkészítés:

A csicseriborsót előző este áztasd be bő vízbe. Másnap csöpögtesd le. Ha konzerv-csicseriborsóval dolgozol, akkor csak szűrd le a levét. A lencsét és a rizst mosd át hideg vízben.

A vöröshagymát vágd fel apróra, és a szétnyomkodott fokhagymával együtt kevés olajon pirítsd aranysárgára. Szórd rá a csicseriborsót, fűszerezd sóval, borssal és öntsd fel 1,5 liter vízzel. Közepes lángon főzd úgy 35 percig. Ekkor szórd bele a rizst és a lencsét is.

Ízesítsd apróra vágott petrezselyemmel, kaporral, és főzd még legalább egy órán át, egészen addig, amíg a csicseriborsó, a lencse és a rizs teljesen meg nem puhul. Ha szükséges, főzd még tovább, illetve egy-két deci vízzel pótold az elpárolgott folyadékot.

A joghurtot hígítsd fel 1 deci leveslével, keverd össze, és lassan csurgasd vissza a levesbe. Zárd el alatta a gázt.

Tálalás előtt tegyél egy kiskanálnyi tejfölt a tányérba, és merd rá a levest.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top