Gasztro

Ájult imám

Egy étel, amelyhez legenda fűződik! Az a bizonyos imám, amikor megérezte a töltött padlizsánból áradó fantasztikus illatokat, fogta magát, és mély megrendülésében egyszerűen elájult. Hiába, no, az iszlám tiltja az olyan tudatmódosító szerek használatát, mint az alkohol és társai, de azért nekik is elkél valami, amitől eksztázisba eshetnek.

Mi kell hozzá?

• 4 padlizsán
• 3 fej hagyma
• 4 gerezd fokhagyma
• 4 paradicsom
• 2 piros paprika
• 1 citrom
• 2 marék mandula
• olívaolaj
• 1 teáskanál cukor
• 1 teáskanál őrölt fahéj
• só
• bors
• petrezselyem

Hogyan készül?

A padlizsánokat félbevágjuk, majd a húsát bekockázzuk, vigyázva arra, hogy a héja egyben maradjon. Megsózzuk a vágás felületét, majd 20 percig pihentetjük.

Időközben a hagymát csíkokra metéljük, a fokhagymát és a petrezselymet apróra vágjuk. A paradicsomokat egy percre forró vízbe mártjuk, a héjukat lehúzzuk, és kiszedjük a magokat, végül felkockázzuk a húsukat. A kimagozott paprikát keskeny csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben forrósítjuk az olajat, a hagymát és a fokhagymát ezen megpároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paprikát, fűszerezzük. Belekeverjük a durvára vágott mandulát és a cukrot is, majd elforraljuk a zöldségek levét.

A sütőt felforrósítjuk. A padlizsánokat folyó vízzel átöblítjük, megtörölgetjük, és egy olívaolajjal kikent tálba, a vágás felületével felfelé, egymás mellé tesszük őket. A padlizsánokat 20 percig magukban sütjük, hogy belsejük megpuhuljon. Ezt követően a húsuk egy részét kikanalazzuk, hozzákeverjük a paradicsomos mártáshoz, majd a megrotyogtatott zöldséges keveréket a padlizsánokra halmozzuk, és 20-25 percre visszatoljuk őket a sütőbe.

Tálalás előtt frissen facsart citromlével ízesítjük a langyosra hűlt, töltött padlizsánokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top