Gasztro

Nyársra fel!

Tikkasztó hőség kinn és benn. Nem véletlen, hogy a modern kor embere kitalálta a fülledt nyári délutánok grillpartiját. Könnyű fogások, roppanós zöldségek, friss saláták, ízletes öntetek, fűszeres, hirtelensült húsok.

És hogy a városi ember se maradjon ki a földi, azaz gasztronómiai javakból, ezt az ízélményt átkonvertálta a négy fal közé is. Kert hiányában. A konyhába.

Tehát van, aki a kertjében grillez, és van, aki a grillserpenyőjében.

A nyársra tűzött ételek előnyei

Karcsúsító falatok: Már a japán nők karcsúságának megfejtése óta tudjuk, hogy az apró falatok nem hizlalnak. A nyársak jellegzetessége, hogy a kisebb kockákra darabolt húsokat különböző színes, puhább héjú zöldségekkel vagy keményebb húsú gyümölcsdarabkákkal tűzdeljük össze. (A rizs az állagánál fogva szóba sem jöhet, a burgonya a keménysége miatt gyakran alkalmatlan erre a feladatra.) Gusztusos tálalásuk folytán már az ételek látványtól is félig jóllakhatunk. Szerencsére éppen azok a zöldségek, gyümölcsök alkalmasak a leginkább grillezésre, amelyeknek kevés a kalóriatartalmuk.

Különleges zamatok: A grillezett húsok rendkívül ízletesek. Ezt nagyrészt annak köszönhetik, hogy a hozzá való alapanyagok a különböző pácokban érlelődve teljesen átitatódnak. Meghatározó még a grillezés módja is. A gyors roston sütés hatására a hús hamar átsül, jobban megőrzi a magába szívott ízeket. A szabadtűzi grillezés alatt pedig a faszénen sülve külön extra zamatot kap az étel.

Időspórolás: Csak az előkészület hosszadalmas, amíg megtisztítod, felvágod, feldarabolod a hozzávalókat. Majd jöhet a páclében való pihentetés és a nyárs összeállítása. A sütési idő azonban már csak pár percet vesz igénybe, mindegyik oldalán átforgatva a nyársat.

Mit mivel grillezzünk?

Használd ki a nyári idénygyümölcsök és -zöldségek széles választékát. Erre a célra kiváló a padlizsán, a cukkini, a különböző színű kaliforniai paprika, a paradicsom, a lila és a vöröshagyma, az újhagyma, a bébikukorica és a gomba is.

A gyümölcsök közül kóstold meg a banánt, almát, ananászt, sárgabarackot és sárgadinnyét grillrácson sütve.

A húsok közül szinte mindegyik nyársra kerülhet:

• A halfélék és a szárnyasok különösen alkalmasak a roston sütésre. A legrövidebb idő alatt a lazac, a rák és a különböző halfélék sülnek meg, ehhez elég 1, maximum 2 perc sütési idő. Utána következnek a szárnyasok, a csirkének, a pulykának a puha mellehúsát tűzzük nyársra. Ezekhez általában 3-4 perc sütési idő elegendő.

• Ízletes étel készíthető a sertéshúsból (főleg a hátszín- és a rostélyosrészéből) vagy a marhahúsból (legfőképpen a tarja-, a rövid- és hosszúkaraj-, a szűzérmerészét felhasználva).

A húsokat készítsd elő: vágd le róla a zsírosabb és a hártyás részét, és érleld több óránál át a páclében.

A később visszamaradt páclevet sütéskor felhasználhatod, sütés alatt kenegesd vele a nyársadat.

 

A roston sütés alapkészlete

Kell hozzá egy grillsütő (kerti vagy asztali) vagy grillserpenyő.

Nyárs (fából készült kebabnyárs nagyobb szupermarketekben és papírboltban is kapható).

Tálkák a húsok, zöldségek, gyümölcsök pácolásához.

Fantázia a nyársak összeállításához.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top