Gasztro

Joghurtos teakenyér gyümölccsel, fahéjas morzsatetővel

A sütés néha lutri. Olykor még a gyakorlott háziasszony is megijed tőle. Hogy miért? Elterjedt az a nézet, hogy a sütés sikerességének az a titka, hogy a sütemény készítésekor minden egyes hozzávalót a megadott recept előírása szerint, grammnyi pontossággal kell kimérni.

Hozzávalók:

• 2 tojás
• 1 bögre (250 ml) natúr joghurt
• 1 bögre cukor
• ¼ bögre növényi étolaj
• 1,5 bögre liszt
• 1 kiskanál sütőpor
• 1-2 bögre gyümölcs (málna vagy szeder)

Fahéjas morzsa a tetejére:

• 1 csésze liszt
• fél bögre cukor
• 4 evőkanál vaj
• 1 kiskanál fahéj

Egy öblös tálban fakanállal dolgozd össze a joghurtot, az olajat és a cukrot. Add hozzá egyenként a tojásokat, minden egyes darab után jól átkeverve. Keverd bele a sütőporral elkevert lisztet is. Ezt érdemes háromszori vagy négyszeri adagokban hozzáadni.

Készítsd el a morzsát. Szórd egy robotgépbe a lisztet, a cukrot, a fahéjat, a félkemény vajat, és turmixold morzsásra.

Ha nincs robotgéped, akkor ezt kézzel is elvégezheted: egyszerűen morzsold össze a hozzávalókat.

A massza felét öntsd egy vajjal, liszttel kikent, 25 centi hosszú püspökkenyérformába. Szórd meg a gyümölcsökkel, fedd be a maradék masszával, majd a tetejét bőségesen hintsd meg a fahéjas morzsával.

Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd kb. 40 percig.

 

Variációk: ezt a tésztaalapot a különböző alapanyagok lecserélésével, hozzáadásával nagyon változatossá lehet tenni.

Próbáld ki a gyümölcs elhagyásával a citromos változatot: reszeld bele egy citrom héját és add hozzá a levét. A tetejére szintén citromos-cukros mázat tegyél.

Készítheted mandulásan is, ez esetben a liszt felét cseréld le darált mandulára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top