Gasztro

Almás-fahéjas madeleine

A sütés néha lutri. Olykor még a gyakorlott háziasszony is megijed tőle. Hogy miért? Elterjedt az a nézet, hogy a sütés sikerességének az a titka, hogy a sütemény készítésekor minden egyes hozzávalót a megadott recept előírása szerint, grammnyi pontossággal kell kimérni.

Hozzávalók 18 nagyobb darabhoz:

• egy 2,5 decis bögre
• fél bögre olvasztott margarin
• 2/3 bögre barna cukor
• 2 tojás
• 1 bögre liszt
• fél kiskanál sütőpor
• fél bögre finomra reszelt alma
• 1 púpos kiskanál őrölt fahéj
• 1 zacskó vaníliás cukor
• 1 evőkanál darált dió

Mikrosütőben olvaszd fel a vajat, és tedd félre hűlni.

Néhány perc múlva egy robotgép segítségével keverd krémessé az egész tojásokat a cukorral. Csurgasd bele a kihűlt, megolvadt vajat. Fakanállal folytasd az anyagok összeforgatását; szitáld bele a sütőporral elkevert lisztet és add hozzá a pépesre reszelt almát. Szórd bele a vaníliás cukrot, a fahéjat és a darált diót.

Néhány órán át pihentesd a masszát a hűtőszekrényben.

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Ha fém madeleine-formát használsz, akkor a tortaformához hasonló módon készítsd elő: kend ki vajjal, szórd meg liszttel. Ha szilikonformád van, akkor nem kell kikenni, csak szilárd sütőlemezre tenni.

Kanalazd a masszát a formába (kb. ¾ evőkanálnyi adag szükséges egy forma megtöltéséhez), majd előmelegített sütőben, kb. 180 fokon süsd 15 percig. A formában hagyd kihűlni. A tetejét szórd meg fahéjas porcukorral.

Tipp: madeleine-forma híján meg lehet próbálni minimuffin alakban is a sütést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top