Gasztro

Az ízesített olajok világa

Egészséges és finom. Kell ennél több? Az ízesített olajok számtalan variációs lehetőséget kínálnak, házilag elkészíthetők, és ajándéknak is tökéletesek.

Üzletekben is vásárolhatunk fűszerolajokat, de az igazi az, ha mi magunk készítjük el őket. Egyszerre többfélét is kreálhatunk, mediterrán, keleties, csípős vagy édeskés ízűeket, figyelembe véve a család vagy barátaink ízlését. A szép kis üvegek az asztalon is jól mutatnak, így mindenki maga önthet (bocsánat: csöppenthet) a salátájára vagy a hússzeletére.

A dietetikusok is javasolják a fűszeres finomságok használatát, hiszen így kevesebb sót igényelnek az ezekkel készített ételek. A fűszerek pedig a legtöbb esetben gyógynövények, vagyis tápanyagok sokaságát tartalmazzák. Azok, akik leragadtak a só-paprika-bors hármasánál, a finom olajok segítségével talán könnyebben megbarátkoznak a többi fűszerrel is.

A Kárpátia étterem és rovatunk séfje, Tamás öt receptet kínál, amelyek salátára, hús- és halételekre, burgonyákra használhatók, öntetként vagy pácléként.

Tamás szerint nem kell hűtőben tartani az elkészült olajokat, és nyugodtan tölthetjük őket kiürült ásványvizes üvegekbe. Ám aki megadja a módját, karcsú kis üvegcséket is vásárolhat, és konyhája díszeként tárolhatja saját készítésű önteteit.

 

 

Citromos-citromfüves olívaolaj


Hozzávalók: 1 citrom, 2 szál citromfű, 2 dl olívaolaj.

A citromot vékonyan meghámozzuk, majd a levét kifacsarjuk. A citromfüvet fél dl olajban megmelegítjük, 20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A maradék olajat üvegbe töltjük, hozzáadjuk a citromfüves olajat, a citrom héját és a kifacsart levét. Ezt az ízesített olajat hűtőben kell tartani! Roston sült halakat és salátákat locsolhatunk meg vele tálalás előtt.


További két olajos Tamás-receptet (
Rozmaringos olívaolaj, Csípős-kardamonos-olívaolaj) találsz a Nők Lapja június 18-án megjelenő, 25. számában!


Még több az e heti Nők Lapjából:

D. Tóth Kriszta: Kerti törpe akcióban »
Nem minden fejfájás migrén! »
Berlini kaland Gryllus Dorkával »
Petesejtet vegyenek! – 1.rész »
Négy nap a gyermekszívsebészeten »
Mitől fél a nő? »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top