Gasztro

3 könnyű salátavacsora

Íme a nyár egyik legegészségesebb, könnyed vacsorája, a saláta. Vitamindús és kalóriaszegény. Kiváló alapja lehet egy ízletes, változatos, látványos, nem túl hizlaló vacsorának, főleg, ha valamilyen zöldsalátát más hozzávalókkal (zöldség, hús, gyümölcs) is kiegészítesz.

Mi kerüljön a salátára?

Ahogy egy ősi közmondás tartja, a titok a részletekben rejlik, a siker négy apró momentumon múlik: „Kell egy fösvény, aki az ecetet méri, egy pazarló, aki az olajat önti, egy bölcs, aki a sót adagolja, és egy szegény, aki a fűszert szórja.” Vagyis bármikor összedobhatunk egy jó kis salátát, ha csak a hagyományos citromlé, olívaolaj, só, bors alap-összeállítást használjuk, a megfelelő mértékben.

Olajok: Előállításuk szerint lehetnek hidegen sajtolt, szűz vagy finomított étolaj változatban. Ez utóbbit gyorsan húzzuk is ki a listáról, és felejtsük is el, mivel az előállításához szükséges kémiai eljárások során tápanyagtartalma jelentősen megcsappan, az étolaj jellegtelen ízű lesz, ezért salátakészítésre szinte teljesen alkalmatlan. Azonban a finomított étolaj éppen emiatt kiválóan alkalmas sütésre. Más a helyzet a hőkezelés nélkül előállított hidegen sajtolt olajokkal. A tisztítás, hántolás és préselés után előállított anyag megőrzi a benne levő vitaminok és antioxidánsok magas értékét, minőségét. A szűz típusú olaj is természetes eljárással készül, viszont ehhez a préselésére használt hengereket felmelegítik.

 

Tippek a fórumból:

SOS! Salátareceptek

Saláta – diétásan

Készítsünk salátát

A legismertebb étkezési olajok (olíva-, kukorica-, napraforgó-, lenmag- és tökmagolaj) mellett szerezz be néhány, többnyire az egzotikus, ázsiai konyhában használt olajat is, mint amilyen a füstös aromájú szezámolaj, a kellemesen különleges ízű barnás dióolaj vagy az intenzív aromájú mogyoróolaj.

Savanyítóanyagok: A leggyakoribb konyhai savanyítószerünk az ecet, amelyet ha ügyesen adagolsz a napi étrendedbe, akkor még fogyaszt is. A salátaízesítésen túl hasznos feladatokat is ellát: megkönnyíti a vas beépülését a szervezetbe, antibakteriális hatású, méregteleníti a szervezetet. Próbáld ki az itáliai eredetű, édeskés ízű balzsamecetet vagy az enyhén kesernyés ízű, antioxidánsokban gazdag fehér- és vörösborecetet, a népgyógyászatban közkedvelt almaecetet, a keleti konyhák ízvilágát meghatározó rizsecetet vagy a pikánsan édes málnaecetet.

Ne felejtsd el azonban, hogy az ecet savasítja a szervezetedet. Ha lúgosítókúrán vagy, akkor cseréld le frissen facsart citrom, grépfrút vagy mandarin levével, ezek ugyanis lúgosítják az étrendedet.

Fűszerek, ízesítők: Szinte bármilyen friss vagy szárított fűszernövény számításba jöhet egy saláta ízesítésére. Használj ezekből minél gyakrabban, fűszerezz kaporral, tárkonnyal, oregánóval, bazsalikommal, mentával. És ne feledkezz meg a mustárról sem – mint hasznos kiegészítő ízesítőről –, legyen az csípős dijoni, kevert, paprikával, fokhagymával fűszerezett provence-i vagy teljes kiőrlésű mustármagból készült változat.

Szerencsére ma már nem kell külföldi utazásainkról mázsás kézipoggyászban hazacipelni a különböző egzotikus olajokat, különleges eceteket. Ezek legtöbbje már itthon is kapható.

És mi legyen a salátában?

Legyen benne egy kis zöld szín: rukola, lollo rosso, fejes saláta, jégsaláta, endívia, kígyóuborka, brokkoli, kelbimbó, kínai kel.

Egy kevés idényzöldség: hónapos retek, póréhagyma, reszelt sárgarépa, paprikadarabok.

Legyen benne ropogtatnivaló: szezámmag pirítva, natúr mogyoró, dió vagy napraforgómag.

Legyen benne valami pikáns: aszalt gyümölcs, friss gyümölcs, mazsola, csemegekukorica, koktélparadicsom.

És legyen rajta „feltét”: grillezett sajt, grillezett csirke, koktélrák, kagyló, tonhalkonzerv, friss kecskesajt, mozzarellagolyók, pulyka- vagy csirkesonka.

 

Még több salátarecept:

Marhahúsos tésztasaláta

Zöldséges-tonhalas tésztasaláta

Light frankfurti saláta

Kínai uborkasaláta

Saláta joghurtos fetamártásban

Mozarella-paprika saláta

 

Hogyan tárold a zöldsalátát?

Tápanyaga szempontjából egy zöldsaláta akkor egészséges, ha friss. Leszedése után folyamatosan csökkenni kezd a zöldség B- és C-vitamin-tartalma. Ezért legjobb még frissen elfogyasztani. Erre azonban nincs mindig lehetőség. Hűtőszekrényben is maximum 3-4 napot bír el, utána elkezd kókadozni, és jelentősen veszít értékes vitaminjaiból (C-vitamin, B1-, B2-, B6-vitamin, béta-karotin) és ásványi anyagaiból (kalcium, kálium, foszfor, vas).

Ne tárold a hűtőszekrény zöldségtároló rekeszében, mert nem szellőzik jól, befülled az alja, pihentesd inkább a hűtő rácsos részén.

Mindig alaposan mosd meg folyó vízben a zöldsalátát és a salátának való zöldséget, mivel a talajból vagy a nem megfelelő higiéniás tárolási körülmények miatt rengeteg kórokozó, szalmonella vagy E. coli baktérium kerülhet rá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top