nlc.hu
Gasztro
Michelin-csillagos sztárszakácsnő Budapesten

Michelin-csillagos sztárszakácsnő Budapesten

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és Kreil Vilmos meghívására 2008. május 19-20-án hazánkba látogat a világhírű séfasszony Léa Linster, aki a világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyének, a Bocuse d'Or-nak mindmáig egyetlen női győztese.

Nagy nap ez a magyar gasztronómiai diplomáciában, amely hatalmas jelentőséggel bír. Eddig nem volt még arra példa Magyarországon, hogy Michelin-csillagos, Bocuse d’Or győztes, világhírű szakács mesterkurzust tartson a magyar séfek számára.

A luxembourgi székhelyű gourmet-étterem tulajdonosa két napos bemutató keretén belül osztja meg kulináris tudományát az érdeklődőkkel. Egy ilyen Magyarországon tartott bemutatkozás, egy páratlan, lebilincselő gasztronómiai bemutató rendkívüli tanulási lehetőségre adhat alkalmat mindannyiunk számára.

Léa egy igazi kávéházi életbe született Luxemburgban, a fővároshoz közeli Frisange-ban, ahol az egész családja a vendéglátásban dolgozott. Érettségi után Franciaországba ment jogot tanulni, de apja halála után visszatért szülőfalujába, hogy átvegye a családi üzletet. Ez a „kötelesség” szenvedéllyé vált, amelynek gyümölcséből egy Michelin-csillagos gourmet-étterem született. Léa nyitott személyisége nyomán nagyszerű séfeket ismert meg, úgy mint Joël Robuchon, Paul Bocuse, a Troigros család, vagy Freddy Girardet, akiknek társasága még jobban elmélyítette szakmaszeretetét.

 

Díjak, elismerések:

1983 június
“Grand Prix mandarin Napoleon” díj

1987
Az első Michelin csillag meszerzése

1987
Kinevezés az első női “chef de cuisine of Luxemburg” díjra

1989
A világ legnagyobb szakácsversenyének -Bocuse d’Or- első díja „Golden Bocuse”, Lyon

1989 június
16/20 pont és 2 sapka a “Gault and Millau” étteremkalauzban

1990
„Businesswoman of Europe ” nagydíja Parisban

1991 június
A kis luxemburgi gourmet étterem a “Kaschthaus” megnyitója

1993
“Order of the Lily” diplomája az európai gasztronómiáért

1994
“The Golden Cap” díj, Art et Vivre (Art and Life)

1996
A gasztronómia “Golden Key” díja, Gault and Millau

1999
„Consécration Gosset Célébris”, trophy nagydíja a legjobb pezsgőválasztékért

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top