Gasztro

Kávémousse

A kávé aromás, finom és ízletes. Költők, írók, színészek merítettek belőle ihletet, stílszerűen egy kávéház asztalánál ücsörögve. Kávézni jó. A rohanásban megpihenni, majd ismét felpörögni.

Hozzávalók:

• 2 dl főzött, gyenge kávé
• 200 g porcukor
• 3 tojássárgája
• 3 dl habtejszín

 

A tojásokat válaszd ketté. A sárgáját keverd össze a cukor felével, a fehérjét tedd félre, fagyaszd le, most nem lesz rá szükséged.

A habtejszín felét, a kávét és a cukor felét erős lángon melegítsd fel, de ne hagyd felforrni. Hőkiegyenlítéssel keverd össze a cukros tojássárgájával: először egy-két evőkanálnyit merj a meleg kávés tejszínből a tojáshoz, kevergesd, nehogy összeugorjon, majd amikor nagyjából azonos hőfokon van mind a két massza, öntsd össze. Rövid időre (tényleg csak egy-két percre) tedd vissza a tűzre, alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve, ezalatt besűrűsödik. Zárd el a gázt, és tedd félre hűlni. A maradék habtejszínt verd fel kemény habbá, majd kanalanként, hogy ne törjön össze, keverd a kávés masszához.

Tálald külön poharakban vagy szufléformában, és néhány órára tedd be a hűtőszekrénybe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top